En Irta o en qualsevol altra finestra a la Mediterrànea… la comunicació ens envolta

Les investigadores i investigadors invertim part del nostre temps d’oci en la producció d’articles. Tot i que estem entrant en octubre, encara es possible gaudir d’alguns raigs de sol per a relaxar-nos mentre estudiem… Avui mateix he estat repassant alguns capítols d’un llibre editat per dos companys,  Andreu Casero-Ripollés i Pablo López-Rabadán, però en un marc incomparable, sobre la sorra i amb vistes a la mar Mediterrànea.

Port Sa Platja, Alboraia Foto: Amparo López-Meri

Port Sa Platja, Alboraia
Foto: Amparo López-Meri

L’obra és col·lectiva i porta per títol Periodistas y políticos en España. És el primer estudi empíric sobre les relacions entre periodistes i polítics centrat en el cas espanyol. El relat s’ha construit a partir de 45 entrevistes en profunditat, tant a periodistes com a polítics. Fa unes setmanes vaig escriure una ressenya que es pot consultar en en nº14 de la revista adComunica.

L’àmbit de la comunicació política viu moments apassionants a Espanya. És molt el que ha plogut des del 15-M fins a l’1-O, amb cada volta més presència de les xarxes socials com a canals d’interacció entre polítics, periodistas i ciutadania. A estudiar tot açò es dedica el grup d’investigació “Periodisme, Comunicació i Poder” del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I.

Amparo López-Meri
@AmparoLopezMeri
Professora de Periodisme
Dep. Ciències de la Comunicació
UJI

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Jornada sobre Investigació i Innovació Responsable a l’UJI

El projecte de comunicació transmèdia #Àgoradigital té entre els seus objectius fomentar un major i millor diàleg entre la ciència i la societat de cara a avançar cap a la denominada Investigació i Innovació Responsable (RRI per les seues sigles en anglès). El dia 30 de novembre les II Jornades de Responsabilitat Social Universitària ens conviden a debatre i compartir experiències com aquesta al voltant de l’RRI. La sessió vol ser un punt de reflexió entorn als canvis que suposa l’RRI per a la investigació europea i un expositor de bones pràctiques. Serà també una oportunitat per apropar la comunitat universitària a un fenomen que està canviant les polítiques de ciència i tecnologia.

El termini per a la presentació de comunicacions s’ha ampliat fins al 30 de setembre i des de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI volem animar-vos a participar i a ajudar-nos a donar-les difusió a esta sessió entorn l’RRI emmarcada per segon any en les Jornades d’RSU que se celebraran els dies 29 i 30 de novembre organitzades pel Comissionat per l’RSU de l’UJI amb la col·laboració de l’UCC+i i FECYT.

Més sobre #Àgoradigital i RRI

Rosana Sanahuja, UCC+i

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Un día internacional para la luz

Lecturas de códigos de barras, fibra óptica, cirugía láser, energía sostenible… La luz y los avances científicos ligados a ella han contribuido sin duda a configurar nuestra sociedad. Durante el año 2015 se celebró el Año Internacional de la Luz en más de 140 países con gran éxito. Se estima que más de 100 millones de personas fueron espectadores de algún evento, lo que permitió un dialogo fluido entre la ciencia y la sociedad. Para mantener esta sinergia el Día Internacional de la Luz (IDL de sus siglas en inglés) proporcionará un punto de atención mundial sobre el papel que juega la luz en las vidas de los ciudadanos en áreas como la ciencia, cultura y arte, educación, desarrollo sostenible y campos tan diversos como la medicina, las comunicaciones y la energía. En noviembre de 2017, durante la conferencia general de la UNESCO se anunciará el 16 de mayo como Día Internacional de la Luz. Este día se celebrará por primera vez en el año 2018 y ya cuenta con una página web propia www.lightday.org donde podremos conocer los eventos que se organicen.

Pero, ¿por qué el 16 de mayo? Esta fecha pretende conmemorar el nacimiento del primer láser, ya que el 16 de mayo de 1960 Theodore Maiman mostró por primera vez un láser de rubí en funcionamiento. Los láseres han transformado nuestras vidas y se han otorgado más de 20 premios Nobel relacionados con ellos. Además, están llenos de curiosidades, ¿sabías por ejemplo que se pueden fabricar nanopartículas de alta pureza con un láser? ¿o que hay láseres con una duración temporal tan corta (de pocos attosegundos) que son los eventos más cortos jamás creados por el ser humano?

En el Grupo de Investigación de Óptica de la Universitat Jaume I, GROC·UJI, estamos muy contentos de esta decisión de la UNESCO y de que mundialmente se visualice y valore la investigación en el campo de la fotónica. Os esperamos el próximo 16 de mayo del 2018 en alguno de los eventos que organicemos para colaborar con esta iniciativa. Además, del 3 al 6 de julio también organizaremos la XII Reunión Nacional de Óptica y la Jornada del Cincuentenario de SEDOPTICA en Castellón. Os mantendremos informados de todo, ¡no faltéis! :-)

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Gladys Mínguez Vega
@MinguezVega
Grupo de investigación de Óptica, GROC·UJI: http://bit.ly/GROCUJI @PhotonicsUJI
Departamento de Física, Universitat Jaume I

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Los retos de la agricultura frente a los efectos del cambio climático

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El cambio climático

Hace ya algunos años que venimos oyendo en las noticias eso que llaman ‘cambio climático’ o ‘calentamiento global’. Criticado por algunos con argumentos bastante peregrinos (https://goo.gl/b7W3aC), hoy en día la comunidad científica es unánime en destacar la gravedad de la situación climática y advierte que si no se inician medidas drásticas para mejorar la situación, el resultado será irreversible. En este sentido, los gobiernos se han comprometido a implantar normativas para reducir la emisión de gases de efecto invernadero como el CO2, producto de la combustión de derivados del petróleo, así como implementar políticas para un uso energético racional y eficiente.

En lo referente a la producción agraria, los efectos negativos del cambio climático son ya evidentes en algunas regiones, como las productoras de uva para hacer vino, unas 27 en todo el planeta (https://goo.gl/EFSrXY). En el caso concreto de este cultivo, se ha observado en los últimos años un adelanto de la vendimia que ha afectado a la calidad de la uva, incrementándose la concentración de azúcares (y consecuentemente el grado alcohólico) y bajando su acidez (responsable de la estabilidad microbiana del vino). Más grave aún es el efecto previsto del cambio climático sobre los cultivos de grano o ‘staple crops’: trigo, maíz y arroz, base de la alimentación mundial, que ha sido valorado en más de un 60% de pérdidas por sequía principalmente, tal y como se publicaba recientemente en The Guardian recientemente (https://goo.gl/ApGkkj). Por lo que, aparte de las políticas ambientales implementadas en todos los países que han firmado los tratados de Kyoto y Paris, es necesario impulsar la investigación e innovación agrarias para conseguir variedades más tolerantes a las condiciones adversas derivadas del cambio climático e implementar técnicas de cultivo más sostenibles y eficientes. Algunos ejemplos de lo que se está haciendo actualmente para desarrollar herramientas contra el cambio climático son la investigación que realizan en el IFAPA, el centro de Investigación y Formación Agraria y Pesquera en Córdoba donde se están desarrollando nuevas variedades de trigo mejor adaptadas a las condiciones ambientales adversas o en el IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) trabajando en nuevas variedades de arroz.

En la Universitat Jaume I, el grupo de Ecofisiología y Biotecnología del Departamento de Ciencias Agrarias y del Medio Natural vinculado al Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural #AgroUJI ha centrado sus esfuerzos en investigar los efectos del cambio climático sobre el cultivo estrella en la Comunitat Valenciana: los cítricos, investigando las alteraciones en la fisiología y la bioquímica que podrían comprometer su capacidad productiva.

En el Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural #AgroUJI se tratan todos estos temas desde la perspectiva fundamental que tiene en cuenta aspectos ecológicos, bioquímicos y moleculares, que constituyen la base necesaria para el diseño de estrategias biotecnológicas y también técnicas, dirigidas a la implementación de medidas agronómicas que contribuyan a hacer el cultivo más sostenible y eficiente.

Vicent Arbona                                                                                                                     @arbona_vicent                                                                                                                                       Profesor del Dept. De Ciències Agràries i del Medi Natural                                           Universitat Jaume I

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Els reptes de l’agricultura front als efectes del canvi climàtic

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El canvi climàtic

Ja fa alguns anys que anem sentint en les notícies això que anomenen ‘canvi climàtic’ o ‘escalfament global’. Criticat per alguns amb arguments bastant pelegrins (https://goo.gl/b7W3aC), hui en dia la comunitat científica és unànime en destacar la gravetat de la situació climàtica i advertir que si no s’inicien mesures dràstiques per a millorar la situació, el resultat serà irreversible. En aquest sentit, els governs s’han compromès a implantar normatives per a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle com ara el CO2, producte de la combustió de derivats del petroli, així com implementar polítiques per a un ús energètic racional i eficient.

Pel que fa a la producció agrària, els efectes negatius del canvi climàtic ja són evidents en algunes regions, com ara les productores de raïm per a fer vi, unes 27 en tot el planeta (https://goo.gl/EFSrXY). En el cas concret d’aquest conreu, s’ha produït un avançament de la verema en els darrers anys, la qual cosa ha afectat a la qualitat del raïm, incrementant-se la concentració de sucres (i subseqüentment el grau alcohòlic) i baixant la seua acidesa (responsable de l’estabilitat microbiana del vi resultant). Més greu encara és l’efecte previst del canvi climàtic sobre els conreus de gra o ‘staple crops’: blat, dacsa i arròs, base de l’alimentació mundial, ha sigut valorat en més d’un 60% de pèrdues per sequera principalment, tal i com es publicava a The Guardian recentment (https://goo.gl/ApGkkj). Per la qual cosa, a banda de les polítiques ambientals implementades en tots els països que han sota-signat els tractats de Kyoto i Paris, cal impulsar la recerca i innovació agràries, per tal d’aconseguir varietats més tolerants a les condicions adverses derivades del canvi climàtic i implementar tècniques de conreu més sostenibles i eficients. Alguns exemples del que s’està fent actualment per tal de desenvolupar eines contra el canvi climàtic son la recerca que realitzen al IFAPA, el centre de Investigación y Formación Agraria y Pesquera a Córdoba on s’estan desenvolupant noves varietats de blat millor adaptades a les condicions ambientals adverses o a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) treballant en noves varietats d’arròs.

En la Universitat Jaume I, el grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural vinculat al Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural #AgroUJI ha centrat els seus esforços en investigar els efectes del canvi climàtic sobre el conreu estrela a casa nostra: els cítrics, investigant les alteracions en la fisiologia y la bioquímica que podrien comprometre la seua capacitat productiva.

En el Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural #AgroUJI es tracten tots aquests temes des de la perspectiva fonamental que té en compte aspectes ecològics, bioquímics i moleculars, que constitueixen la base necessària per al disseny d’estratègies biotecnològiques i també tècniques dirigides a la implementació de mesures agronòmiques que contribueixen a fer el conreu més sostenible i eficient.

 

 

Vicent Arbona                                                                                                                     @arbona_vicent                                                                                                                                       Professor del Dept. De Ciències Agràries i del Medi Natural                                           Universitat Jaume I

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La luz solar y sus sombras

La foto de la Sierra de Irta es la fuente de inspiración elegida por el proyecto Ágora Digital para aflorar la creatividad de la comunidad científica de la Universitat Jaume I durante estas vacaciones estivales. Esta fotografía veraniega de Irta me inspira calma y paz. Mi imaginación rápidamente me traslada a ese entorno único donde, después de haber caminado por una de las muchas rutas de montaña que ofrece este parque natural, escucho relajada el sonido del mar bajo una luz proveniente del sol que me da la vida.

Ese sol que ayer, 21 de agosto de 2017, fue el principal protagonista para astrónomos, fotógrafos y curiosos al desaparecer detrás de la luna. Y es que, viendo la belleza de las imágenes que nos ha dejado el eclipse solar, no es de extrañar que las civilizaciones antiguas rindieran culto a este todopoderoso astro. Y es que, ¿qué sería de nosotros sin la iluminación  divina que nos ofrece el sol?

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El sol nos irradia energía positiva cada mañana al levantarse por el horizonte, aunque un exceso de exposición solar puede tener efectos nocivos en nuestra salud. La clave es la dosis. Así pues, se trata de equilibrar la balanza entre la necesidad de absorber radiación solar para poder sintetizar Vitamina D (evitando así problemas de raquitismo) y la fotoprotección para evitar la degradación de folatos y otros micronutrientes esenciales así como evitar quemaduras solares que dañen nuestra piel. De hecho, nuestra piel se protege de forma natural del sol mediante la síntesis de melanina (pigmento responsable del color de la piel y el cabello), encargada de absorber los rayos ultravioleta que penetran las capas más superficiales de la piel. Sin embargo, esta protección es más o menos eficaz dependiendo del nuestras características pigmentarias. Así pues, las personas con la piel clara, pelo rubio o rojo, ojos azules o verdes y pecas que no se broncean y normalmente sufren quemaduras solares, estarán peor protegidas contra los efectos dañinos de la luz solar. De todas formas, tengas el tipo de piel que tengas, la crema solar es vital para evitar daños que puedan derivar en problemas cutáneos graves.

Así pues, mientras el sol nos ofrezca sus luces y sombras, seguiré disfrutando de Irta bajo la sombrilla, con gafas de sol y embadurnada de crema solar.

Barbara Hernando

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La Mar que nos conecta

La foto de Irta es la elegida para los relatos del verano, en ella se ve un mar grandioso, el Mediterráneo. Por grande que nos parezca, solo es una pequeña parte de tanta agua que cubre la mayor parte del planeta azul, la Tierra. 
Pero, quizá porque es un día en el que te da por pensar (usar las neuronas ya que nos ponemos), pienso en el otro lado del mar que nos conecta. Al Mediterráneo, no lo siento como mío. Por mucho que me encante, es que no soy de patrias, no me siento de ninguna parte más que de otra. De hecho, este mar nos uniría si no hubiera ni patrias ni banderas, ni religión (las creencias, bien, es otra cosa). Los humanos se destrozan a un lado y a otro de este mismo mar, a veces lo usan para escapar y el mar se los queda. Si el mar pensara, puede que dijera, “siempre así, han estado estos seres… desde el principio de su tiempo“. Y es que la mar lo sabe todo.

Si la mar hablara nuestro idioma quizá nos diría que somos una de las especies más raras que ha conocido (y ha conocido muchas). De tener esas emociones humanas estaría sorprendida (o quizá a estas alturas nada le sorprendería).  Es posible que pensara, “la especie humana es tan capaz de apreciar la belleza como de destruirla. Qué cosas… existir para ver!”

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Pero la mar pasa de todo esto, qué somos. No somos nada para ella. Especie inteligente nos autoproclamamos,  Y sin embargo, a un lado y a otro de este mar se cometen actos abominables. Quiero recordar, ya que parecen olvidarse algunas veces:

http://www.lavanguardia.com/internacional/20160807/403751092311/yazidies-genocidio-no-acaba-estado-islamico.html ;

http://elpaissemanal.elpais.com/documentos/genocidio-sinjar/)

Mientras, este mar, el mar que nos conecta, contempla impasible nuestro paso por aquí.

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Ana

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‘Tupper’ robots i smartphones en família

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Fomentar la curiositat per la tecnologia i promoure activitats extraescolars en família són les dues prioritats de la iniciativa impulsada aquest curs pel professor Òscar Belmonte i l’informàtic Juan José Girón, ambdós de la Universitat Jaume I, al CEIP Manel Grau de la ciutat de Castelló de la Plana.

Belmolte i Girón han organitzat un taller setmanal de construcció de robots comandats amb smartphones amb materials quotidians com ara carmanyoles i motors de joguet, fent servir la plataforma open hardware Arduino, i dirigits a estudiants de d’educació primària acompanyats amb els seus pares.

«El nostre objectiu ha estat acostar la programació i la robòtica a xiquets i xiquetes d’educació primària de la mà dels seus pares i mares, amb materials fàcils d’aconseguir i projectes adequats a aquestes edats», assegura Óscar Belmonte (@oscarbelmon), professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de l’Escola Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. Aquest projecte, a més a més, ha comptat amb el suort de la Càtedra Enric Soler i Godes.

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«Per a nosaltres ha estat molt enriquidor comprovar com els pares i les mares de deu famílies treballaven amb els seus xiquets en les activitats. Sense dubte, l’èxit de l’experiència ha sigut l’interès dels xiquets, però també dels seus pares i mares els quals han assistit regularment als tallers estimulant la curiositat dels més menuts»

BRAÇOS ROBÒTICS EN IMPRESSORES 3D
El taller de robots es tornarà a repetir el pròxim curs al CEIP Manel Grau amb la novetat principal que es farà servir una impressora 3D, adquirida amb l’ajuda de la Càtedra Enric Soler i Godes. D’aquesta manera, els participants podran  construir models de braços robòtics que permetran desenvolupar el raonament espacial als xiquets i xiquetes, mitjançant la seua programació a fi de realitzar tasques senzilles com ara moure peces d’escacs.

@UJI_noticies
Servei de Comunicació i Publicacions
UJI

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Irta es el verano azul

El podcast Transmedia ha llegado también a la sierra de Irta en Castellón y ha decidido abordar el verano y hacerlo desde el origen de todo: la infancia. Hemos acudido a un colegio de Primaria, justo el día antes del comienzo de las vacaciones para ver cómo es el verano de nuestros niños y cómo se relacionan con los medios de comunicación. El resultado es una experiencia emocionante sobre educomunicación.

t_logodfvo 36.  Del verano azul. Patricia Medina 

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Patricia Medina Talaverano es la profesora en el Colegio El Cid de Mislata en Valencia que nos ha acompañado en este maravilloso recorrido en el que los protagonistas son los estudiantes de 9 y 10 años. Esos “locos bajitos” a los que cantaba Serrat, nos dan una lección sobre comunicación, justo antes de partir hacia unas vacaciones que encuentran en Irta su paraíso para seguir soñando.

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Esteban Galán
Grupo Investigación ITACA
@galanesteban

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Relats transmèdia inspirats en #Irta

Paisatges d’alta muntanya, platges del Carib, aurores boreals…. Res més poderós que la identitat, el territori propi. La imatge elegida per les investigadores i els investigadors de l’UJI com inspiració de narratives transmèdia aquest estiu va ser la Serra d’Irta.

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A les portes de les vacances, les persones que participem en el projecte de comunicació científica ÀgoraDigital -promogut per la UCC+i de l’UJI, gràcies al suport de la FECYT del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat- ens hem il·lusionat en un repte col·lectiu: crear tot tipus de continguts -textos (divulgació, narrativa, poesia, teatre…), fotografies, música, vídeos, etc- inspirats per qualsevol vessant del Parc Natural de la Serra d’Irta. També seran benvinguts i molt valorats els selfies a Irta!

Tot aquest material concluirà en aquest blog i serà compartit a través de la xarxa social Twitter amb els hashtags #ÀgoraDigital #CiènciaUJI i nomenant @UJI_noticies.

Irta

Parc Natural de la Serra d’Irta.   Foto: Juan Carlos Segarra Soriano

El nostre desafiament: crear relats diversos i compartir-los amb el màxim nombre de persones, col·lectius, institucions… amb l’objectiu d’obrir la #CiènciaUJI a tota la ciutadania i fomentar noves vies de diàleg amb la societat.

De moment, la professora i investigadora Gladys Mínguez ja ha fet la primera aportació amb el text ¿De qué color es el mar? i Emilio Sáez, ho ha fet a través de Twitter, compartint fotografies d’Irta. A més a més, comptem amb el suport del vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis, qui també s’ha llançat a fer servir Twitter @Jesus_Lancis.

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Foto d’Emilio Sáez.

Anem a veure de què som capaços!

Bon estiu! ÀgoraDigital #CiènciaUJI

Maria Josep Picó
@mariajpico
UCC+i
Servei de Comunicació i Publicacions
UJI

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