Conecta amb la ciència

L’AUVO porta als estudiants d’Onda a Conecta amb la Ciència

Les jornades científiques Connecta amb la Ciència tenen com a objectiu promoure els estudis científics i tècnics entre l’alumnat de 4t d’ESO. Mitjançant tallers pràctics, xerrades i mostres, l’alumnat de Secundària podrà conèixer diferents aspectes dels graus científics de la Universitat Jaume I.

Podeu coneixer tots els tallers a la web de la UJI, ací.

sdr

sdr
sdr
sdr
sdr

L’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda fa balanç

L’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda ha promogut diverses activitats en els seus primers cinc mesos de funcionament

061117 reunión uji vila d'onda(1)

La comissió mixta de seguiment de l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda s’ha reunit dilluns 6 de novembre de 2017 per realitzar un balanç de les activitats realitzades durant els primers mesos de vida de l’Aula. A la reunió han participat l’alcalde d’Onda, Joaquín A. Huguet Lecha i el regidor de Joventut Asensio J. Blaya Martínez, i el vicerector d’Economia i PAS, Miguel Ángel Moliner i el director de l’Aula Joan Feliu Franch de la Universitat Jaume I.

LocalAssociacionsOficinaJovesOndaLaSafona-1

Les activitats es van iniciar al mes de juliol en el Festival 3 Cultures durant el cap de setmana del 21 al 23 de juliol amb la realització de quatre tallers gratuïts: Teixint la vida, en el que Laura Serradilla va abordar el tema de la interculturalitat. En el segon taller, anomenat El temps i les seues escates, Alvaro González conegut com a Disneylexya, va reflexionar sobre conceptes universals presents en diverses cultures i temps, mitjançant l’art. En el tercer taller Idees col·lectives i interculturalitat Aleix Font Rierol va reflexionar sobre com l’art arriba al mateix temps a la mateixa idea, sent de llocs totalment oposats i de cultures diferents. I per últim, el taller participatiu de Didàctica de les Arts, impartit per Laura Orellana i Maria Avariento, va treballar amb el fang, per la importància que té aquest material a Onda i es van preparar segells amb motius tradicionals moriscos, jueus i cristians típics de la ceràmica de la zona.

En setembre, es va realitzar l’Aula de Transparència, bon govern i participació ciutadana amb l’objectiu d’abordar els aspectes bàsics de la Llei valenciana de transparència, bon govern i participació ciutadana i compartir-los amb el conjunt de la ciutadania.

Per al mes d’octubre, l’Aula va organitzar un Curs de fotografia amb mòbil, impartit per Fotolateras. La formació estava enfocada per millorar la presència en xarxes socials i incloïa una part de microvídeo, així com a consells sobre «marca personal» en els perfils socials.

image1(1)

Finalment, al mes de novembre, l’Aula està participant en les Jornades científiques «Connecta amb la ciència» a la Biblioteca Universitària del Coneixement de Vila-real, coordinant l’assistència de tots els centres de secundària d’Onda als tallers científics de les Jornades, que en el 2018 es realitzaran a la ciutat.

L’Aula, creada en juny de 2017, té com a principals objectius afavorir l’accés a una formació universitària, fomentant una major curiositat intel·lectual; afavorir la comunicació intergeneracional; enfortir el pensament crític, la reflexió i els recursos personals dels potencials usuaris; inspirar el coneixement, el respecte, la tolerància, la llibertat de pensament i consciència, el treball en equip i el diàleg en totes les seues formes i potenciar la capacitat d’autoocupació i l’esperit empresarial canalitzant les inquietuds de la ciutadania d’Onda.

Curs de fotografia amb mòbil

fotolateras, sense indicar llocEl curso de fotografía con móvil está enfocado para mejorar la presencia en redes sociales, hacer muy buenas fotos con el retoque adecuado y damos una parte de microvideo que ahora mismo es lo que mas importancia tiene para el posicionamiento.
Para el público joven les damos una parte del curso dirigido a la “marca personal” importante en su futuro laboral para que sepan qué deben y qué no deben colgar en sus perfiles personales.

Aula de la trasparència, el 25 de setembre a les 17h

Aula Trasparència

El 25 de setembre a les 17h a la ala Colón del edifici d’Associacions tindrà lloc l’Aula de la Trasparència.

Organitzada per Sara Sistero, professora de l’àrea de Dret administratiu, amb el Catedràtic José Luis Blasco Diaz al cap davant i amb conjució amb la Conselleria de Transparència de la Generalitat Valenciana. està dirigida a la societat civil i tindrà entrada lliure.

Aquesta acció s’ha impartit el darrer any i el present a les distintas Seus de la Universitat Jaume I i és una mena de contribució des de les universitats al foment de la cultura de la transparència y la participació pública, a través de la divulgació dels nous drets reconeguts a la ciutadania per la Llei Valenciana de transparencia. 

Pantallazo-41

 

Pantallazo-51

Tallers, música i art a les 3 cultures. Article de Mila Abadia a Arte a un Click

“Conocer cómo se presenta hoy su legado en un contexto cultural actual en el que aquellas culturas confluyan con una cuarta, la cultura contemporánea, es una forma más de dar a conocer su legado.”

“La convivencia de los artistas con los habitantes del lugar será el punto de partida para que esa interculturalidad crezca.”

Aquestes són algunes de les paraules que dedica Arte a un Click a la proposta de les 3 Cultures. Podeu llegir tot el text a:

El Festival Onda 3 Culturas convertido en #3+1 Feria de Arte Emergente

Tallers de l’AUVO al festival de les 3 Cultures

Onda acollirà, del divendres 21 al diumenge 23 de juliol, la segona edició del ‘Festival Onda 3 Cultures’ que, en aquest any 2017, s’afegeix a les activitats de la seva programació, una Fira d’Art Emergent. Aquesta nova edició, que es presenta sota el nom ‘Festival Onda 3 Cultures. # 3 + 1 Fira d’Art Emergent’, planteja un nou repte que sorgeix de la necessitat de donar a conèixer al públic les cultures passades que van conviure a la ciutat i com es presenta avui el seu llegat, en un context cultural actual en què aquestes conflueixin amb una quarta: la cultura contemporània. En aquest context, l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda ha programat quatre tallers, tots ells gartuïts:

Teixint la vida. 21/20h. Cine Paraiso.

Laura Serradilla planteja tractar el tema de la interculturalitat treballant en un taller teòric-pràctic. El plantejament del taller és fer una proposta de creació col·laborativa, utilitzant el simbolisme del mandala. No es planteja la interculturalitat com un panorama de diferència, sinó de similituds amb diferents manifestacions. En el taller, donarà una breu xerrada del seu procés creatiu en el projecte de Teixint la Vida (on han participat gairebé 500 dones de diferents parts del món) i farà una petita introducció al simbolisme del mandala i les seves representacions en diferents cultures. La segona part del taller serà d’índole pràctica. Es tracta d’elaborar un mandala de grans dimensions entre tots els assistents. La consigna és que tots els materials són de tots, de la mateixa manera que l’espai a intervenir, això crea dinàmiques d’interrelació molt interessants, ja que el caràcter dels assistents és el que va marcant qui comença, de quina manera, com ens relacionem, com intervenim en els processos d’altres o viceversa … Es crea a petita escala un joc de rols que és una metàfora de la nostra manera de relacionarnos amb el món i els que ens envolten.

El temps i les seves escates. 22/12h AUVO.

Alvaro González R. conegut com Disneylexya és un artista xilè. Després d’haver-se llicenciat en Pedagogia de l’art viatjà a València on pren contacte amb l’art de carrer present en els murs de la ciutat. Aquest impacte visual provoca en la seva obra un replantejament del ús del suport i del seu llenguatge estètic, passant a convertir-se en l’artista queconeixem avui. La seva paleta cromàtica és sempre intensa i les seves composicions integren universos fantàstics i bèsties de mitologies universals o pròpies que moltes vegades es poden apropar a l’imaginari de l’art prehispànic, asiàtic i fins i tot africà, barrejat amb elements propis d’il·lustracions alquímiques i ocultistes. Premiat en concursos i festivals, el seu treball a enriquit murs i estructures en diversos punts del món. El seu taller va dirigit a tot tipus de públic interessat en l’art i els processos de creació. Consistirà en una xerrada en la qual reflexionarem sobre conceptes universals presents en diverses cultures i temps i com a través de l’art en les seves diverses manifestacions han transcendit els seus punts de orígens per instal·larse en el nostre imaginari col·lectiu. L’objectiu d’aquesta xerrada és retrobar-nos amb imagineria arcana present en diferents parts del globus i com aquests símbols han transcendit temps i fronteres (naturals i ideològiques) per formar part de la nostra cultura visual de forma conscient i inconscient. D’aquesta manera ens trobarem que a més de contrastos, la interculturalitat ens ofereix molts punts comuns entre el que considerem propi i el que considerem «d’altres».

Idees col·lectives i interculturalitat. 22/18h. Cine Paraiso.

Aleix Font Rierol és un creador multidisciplinari, treballa murs, il·lustració, intervencions urbanes, intsalacions… La intenció és crear sobre qualsevol superfície. El taller va dirigit a joves i adults a partir de 13 anys. Idees col·lectives i interculturalitat consisteix a crear una obra col.lectiva partint d’una reflexió feta en grup. Aquest taller pretén reflexionar sobre com vam arribar al mateix temps a la mateixa idea, sent de llocs totalment oposats i de cultures diferents. Si bé hi ha fronteres polítiques creades per separar, en el món de les idees ens trobem tots, només cal accedir a aquest lloc. El taller està dividit en 2 parts: A la primera part es pretén parlar sobre quins són els motius que provoquen aquest fet, com en l’actualitat l’art s’alimenta de totes les cultures des de totes les cultures. A la segona part es construirà una obra en conjunt, usant dos elements que ens representin, color i símbol.

Taller participatiu de didàctica de les arts. 23/12h AUVO.

Laura Orellana i Maria Avariento treballaran amb fang per la importància que té aquest material al poble, es prepararan segells amb motius tradicionals moriscos, jueus i cristians típics de la ceràmica de la zona i aquests es estamparan en ceràmica laminada encara tendra. L’activitat resulta molt interessant per la composició intercultural que la gent podrà fer. La gent podrà portar-se la seva obra.

 

L’AUVO participa al festival de les 3 cultures

Onda acollirà, del divendres 21 al diumenge 23 de juliol, la segona edició del ‘Festival Onda 3 Cultures’ que, enguany 2017, afig a les activitats de la seva programació, una Fira d’Art Emergent. El tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Ángel Badenas, ha sigut l’encarregat de presentar aquest matí, junt a Joan Feliu,director de l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda, i la tècnic de turisme de l’Ajuntament, tota la informació d’aquesta “atractiva i única proposta”.

Aquesta nova edició, que es presenta sota el nom ‘Festival Onda 3 Cultures. #3+1 Fira d’Art Emergent’, planteja un nou repte que sorgeix de la necessitat de donar a conèixer al públic les cultures passades que van conviure en la ciutat i com es presenta avui el seu llegat, en un context cultural actual en el que aquestes confluïsquen amb una quarta: la cultura contemporània. “La present edició pretén ser una fira d’espais alternatius que tindrà lloc a Onda, en la qual 12 artistes d’àmbit local, nacional i internacional, proposen un ampli ventall d’obres independents d’art emergent. Aquests grans artistes utilitzaran per a l’exhibició i venda de les seves obres alguns dels espais més emblemàtics del centre històric, com l’antiga presó, mentre que altres exposaran en cases cedides per particulars o alguns restaurants”, ha explicat Badenas. En aquest sentit, el tinent d’alcalde ha destacat que “la ciutat es convertirà durant aquests 3 dies en un escenari que promourà la circulació i la producció artística, recolzant i enfortint processos i espais per a dinamitzar projectes contemporanis i innovadors que aconseguiran sens dubte atraure visitants de tota la província”.

El ‘3+1 Fira d’Art Emergent’ obrirà les seves portes el divendres 21, a partir de les 19.30 i fins a les 24.00 hores, amb un horari d’atenció al públic que desitge visitar-la que serà idèntic el dissabte 22, mentre que el diumenge 23 romandrà oberta d’11 a 14 hores. Aquesta novetat respecte a l’edició de l’any passat permetrà que, a més del turisme artístic, l’economia local, concretament l’hostalera, també tinga el seu focus durant els tres dia de celebració del Festival.

Quant a la programació que inclou el Festival Onda 3 Cultures, Badenas ha destacat que “comptarem amb tallers d’arts plàstiques a càrrec de la recentment inaugurada Aula Universitària UJI-Vila d’Onda, així com una multitud d’activitats, sent el centre històric l’epicentre i lloc d’acollida de gran part d’elles”.

Així, el divendres 21, els visitants i assistents al Festival podran gaudir del ‘Contaclown’, en el carrer Ceramista Peyró, des de les 19.30 hores. A més, inclòs en el programa d’activitats que s’organitzen des de l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda, a les 20 hores arrancarà el taller impartit per Laura Serradilla, a l’aparcament del Cine Paraíso, sota el títol Tejiendo la vida. Mandala. Qui desitge presenciar un altre tipus d’activitats, en la plaça de l’Almudín, a les 20.30 hores, tindrà lloc l’actuació de Salva el Mussennacitu, i a les 23 hores, es tancarà la programació amb el concert de Metall Cambra al castell.

El dissabte 22 es realitzarà una visita teatralitzada al castell i centre històric d’Onda, des de les 19.30 hores, totalment gratuïta, però que necessita una inscripció prèvia a la Tourist Info. A les 20.30 hores, la plaça de l’Almudín acollirà una dansa oriental a càrrec d’Annelise Bello da Veiga, pròleg d’un Blues Àrab a càrrec de Will McCarthy i Azam Kirco, a partir de les 21.30 hores, també al mateix lloc. Per la seva banda, l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda organitzarà aquest dia dues activitats: a les 12 hores, un xat-show impartit per Disneylexya, titulat ‘El tiempo y sus escamas’, al Local d’Associacions. A les 18 hores, per a majors de 13 anys, es crearà una obra mural conjunta sota el títol Ideas colectivas e interculturalidad, impartit per Aleix Font a l’aparcament del Cine Paraíso. La jornada conclourà amb un concert de Rosa Zaragoza, al castell d’Onda, a partir de les 23 hores.

L’agenda de programació d’activitats del Festival es tancarà el diumenge 23 amb un nou ‘Contaclown’, al carrer Ceramista Peyró, des de les 11 hores; una conferència-concert a càrrec de Jota Martínez al Museu Arqueològic del castell, com a prolegomen a la visita teatralitzada al centre històric d’Onda. Qui així ho desitge també pot gaudir de l’oferta alternativa que s’ofereix, des de les 12 hores, a l’Aula UJI-Vila d’Onda en el Local d’Associacions, amb el taller participatiu de didàctica de les arts, impartit per Laura Orellana i María Avariento.

“Tota la programació i la novetat de la Fira d’Art Emergent estan pensades per a ser destinades a un públic divers, i no sols als onders, sinó també a altres visitants de distints llocs de la província i, inclús, de fora d’ella”, ha remarcat Badenas. D’aquesta manera, Onda continua oferint experiències úniques i iniciatives en l’àmbit artístic i turístic   “amb l’objectiu d’aquest equip de govern de dinamitzar encara més l’econòmica de la localitat i convertir-la en referent com a municipi d’avantguarda”.

Creació de l’AUVO

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, signaren un conveni de col·laboració per a crear l’Aula Universitària UJI-Vila d’Onda (AUVO). L’objectiu general d’aquesta iniciativa és potenciar la integració dels ciutadans de la població en la vida econòmica, social i cultural. Les dependències on se situarà són al Local d’Associacions situat en el carrer Safona, 22. El director de l’AUVO serà Joan Feliu Franch, professor del Departament d’Història, Geografia i Art de l’UJI.

L’alcalde d’Onda, Ximo Huguet, ha mostrat la seua satisfacció per la signatura d’aquest conveni, ja que d’aquesta manera «la nostra ciutat torna a estar unida a la màxima institució acadèmica de la província gràcies a l’interès d’aquest equip de govern i de la Universitat Jaume I per treballar de forma conjunta afrontant reptes de futur, que segur seran transcendentals per a la nostra localitat. Sens dubte, la nostra ciutat està d’enhorabona i és un orgull tornar a estrènyer llaços amb l’UJI, doncs amb l’acord que s’ha signat s’incentivaran polítiques d’ocupació beneficioses per als ondencs, es desenvoluparà el Pla Estratègic de Turisme i es crea una aula universitària, entre altres accions».

Per la seua banda, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha destacat l’aposta que ha realitzat l’ajuntament per la formació i la cultura, en temps de dificultats, i també ha posat l’accent en la preocupació del consistori per impulsar plans estratègics en matèria de turisme i patrimoni cultural i històric del municipi. El rector ha mostrat la seua satisfacció perquè «gràcies a iniciatives com aquesta aula es potencia que les activitats impulsades per la Universitat arriben a la ciutadania» i ha felicitat al professor de l’UJI Joan Feliu que serà el director d’aquest projecte.


urant la signatura del conveni s’ha explicat que els objectius específics de l’aula seran: possibilitar l’accés a una formació universitària, transmetent als usuaris una major curiositat intel·lectual; la integració dels ciutadans d’Onda en el context sociocultural que representa la Universitat en la seua actuació completa com a formadora, investigadora i rectora de la societat; afavorir la comunicació intergeneracional; possibilitar un lloc de trobada on els usuaris compartisquen una experiència cultural nova; donar a conèixer entre els possibles alumnes de la Universitat l’oferta acadèmica i cultural que en ella es desenvolupa; fer visible la Universitat davant la societat com una institució de formació integral i universal; donar una formació complementària a les carreres universitàries; respondre amb formació universitària a les necessitats de la ciutadania; enfortir el pensament crític, la reflexió i els recursos personals dels potencials usuaris; inspirar el coneixement, el respecte, la tolerància, la llibertat de pensament i consciència, el treball en equip i el diàleg en totes les seues formes i potenciar la capacitat d’autoocupació i l’esperit empresarial canalitzant les inquietuds dels alumnes.

Les activitats es vincularan a tres eixos temàtics: joventut, turisme i patrimoni. En aquest sentit es planteja realitzar, com a primera activitat, unes Jornades d’estudi de la cultura àrab per la seua singularitat en relació amb la revitalització del centre històric d’Onda. També es preveu organitzar altres iniciatives com una sèrie de participacions d’artistes contemporanis en cases particulars obertes al centre històric d’Onda, coincidint amb el desenvolupament de la Fira Medieval, a més de tallers d’art contemporani, literaris i d’inclusió o unes jornades sobre les directrius del Pla Estratègic de Turístic desenvolupat per la Universitat Jaume I (GETUR), entre altres.