Biblioteca UJI: chuleta para estudiantes despistados

¿Aún no conoces la biblioteca?
Ya de vuelta de las vacaciones, seguro que aún hay usuarios que andan un poco despistados. Este año hay que sacarle el máximo partido a la biblioteca y para ello, hemos preparado un post que seguro os ayudará a orientaros por la biblioteca y sacar provecho de los servicios que ofrece.

¿Por dónde empezar?
Lo básico es conocer la organización de la biblioteca, sus fondos, principales servicios y qué nos hace falta para hacer uso de ellos. Podéis echar un vistazo a la infografía que, a modo de chuleta, muestra de forma muy resumida y clara estos conceptos básicos.

¿Alguna duda?
No dejéis de preguntar ante cualquier duda que os pueda surgir. Podéis dirigiros a los mostradores de información de la biblioteca o hacer uso de los diversos canales que la Biblioteca UJI tiene para ofrecer información sobre sus servicios, horarios de apertura, tipos de préstamos, etc. Como son:

chuletausuarios3

 

Bibliografía:
BIBLIOTECA UNIVERSITARIA HUELVA. “Lost in the Library” [en línea]. La Buhardilla: el blog de la Biblioteca universitaria de Huelva. 12 septiembre 2014 <http://www.uhu.es/biblioteca/labuhardilla/?p=1393> [Consulta: 08 enero 2015]

Col·lecció especial de Rafael Ribés Pla a la Biblioteca de l’UJI

Rafael Ribés Pla va néixer a Castelló de la Plana el 3 de febrer de 1916 i morí també a la seua ciutat natal l’any 2008. Si parlem de la persona que era, hem de dir per damunt de tot que era de Castelló. Un personatge popular i volgut per tot el món, i sempre involucrat en qualsevol activitat social, cultural, econòmica i esportiva que es realitzava a la seua ciutat.

Fill únic d’un metge i d’una mare, que com ell mateix escriu al seu llibre Entre dos banderas (1993), estava dedicada a “sus labores”. Descendia per línia paterna, d’una família acomodada i liberal, però molt cristians i practicants. Per això mateix bona part dels llibres del seu fons són de temàtica religiosa, encara que per l’altra banda, la part materna era tot el contrari. D’origen humil, eren uns convençuts republicans i prou anticlericals, responsables en gran part de les inquietuds polítiques d’en Rafael, reflectides aquestes en moltes de les monografies de la seua col·lecció.

20170726_125703 Continue reading Col·lecció especial de Rafael Ribés Pla a la Biblioteca de l’UJI

‘La huella de una carta’ de Rosario Raro al Menador Espai Cultural

La Biblioteca de la Universitat Jaume I va organitzar, el passat divendres 26 de maig, la conferència “La huella de una carta: la realitat darrere de la ficció” on es va presentar la nova novel·la de Rosario Raro publicada per Editorial Planeta.

L’acte va tenir lloc a la sala d’actes del Menador Espai Cultural. Hi van participar en la La huella de una cartapresentació: Ester Agut, responsable del Servei d’Adquisicions de la Biblioteca de la Universitat Jaume I; Wences Rambla, vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I; Auxiliadora Sales, professora del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I, i Rosario Raro, professora d’Escriptura Creativa en la Universitat Jaume I, escriptora i autora de La huella de una carta.

Auxiliadora Sales va fer una sinopsi de la novel·la, on ens va endinsar en la seua trama i seqüència, els diferents personatges, i en la tècnica i estil d’escriptura de Rosario, que va captivar els assistents.

Per la seua part, Rosario Raro ens va explicar l’origen de La huella de una carta, com va sorgir a partir de la lectura d’uns assajos que analitzaven el paper del consultori radiofònic d’Elena Francis (1947-1984). També ens va parlar del procés de creació de la novel·la, la construcció dels personatges, la fase de documentació, el perquè i el com del títol, entre altres temes relacionats amb la novel·la.

Continue reading ‘La huella de una carta’ de Rosario Raro al Menador Espai Cultural

Format de citacions i referències bibliogràfiques del Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I

L’objectiu d’aquest apunt és servir de guia per a elaborar citacions i referències bibliogràfiques d’acord amb el format recomanat per Publicacions UJI per a la presentació d’originals.

La finalitat de confeccionar citacions i referències bibliogràfiques és que els lectors i lectores d’un treball acadèmic puguen identificar clarament les obres consultades per a confeccionar-lo, no importa el suport de les mateixes (imprès en paper, audiovisual, digital), o si han estat publicades o no. Així es compleixen tres objectius:

–           Donar credibilitat al treball

–           Complir la legislació vigent en temes de propietat intel·lectual

–           Utilitzar èticament la informació. El Codi Ètic de la Universitat inclou un apartat en aquest sentit.

 

L’estil bibliogràfic adoptat pel Servei de Publicacions de l’UJI és el conegut com a format Chicago Autor-data.

El sistema de citacions bibliogràfiques d’aquest estil té la particularitat de desenvolupar el nom de les persones autores, d’aquesta manera visibilitzen les dones, en la línia del II Pla d’igualtat de la Universitat. A més, és un sistema estàndard, el qual es troba en la major part de les utilitats bibliogràfiques, com veurem més endavant, per la qual cosa és molt fàcil obtenir la referència bibliogràfica correcta.

Chicago Autor-data

Continue reading Format de citacions i referències bibliogràfiques del Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I

Patrimoni en imatges i models 3D

En l’actualitat el 3D representa una forma nova i poderosa d’expressió, comunicació i transmissió de coneixement, i de gran utilitat per a la difusió del patrimoni cultural.

Per l’interès mutu en la preservació i difusió del patrimoni castellonenc, el passat 14 de març, la Universitat Jaume I signà un protocol de col·laboració amb l’ Asociación para la Documentación y Divulgación 4D del Patrimonio Histórico, Artístico, Cultural y Natural (AD&D 4D) amb la finalitat de difondre a través del Repositori UJI el patrimoni castellonenc digitalitzat en 3D i 4D. A partir del Repositori UJI formarà part d’altres biblioteques digitals com Hispana o la Biblioteca Digital Europea (Europeana), entre d’altres..

Resultat d’aquesta col·laboració és la col·lecció Patrimoni en Imatges i models 3D,  dins la Biblioteca Digital de Castelló.

Continue reading Patrimoni en imatges i models 3D

Les festes de Castelló en obert

Coincidint amb les festes de la Magdalena de Castelló us proposem en aquest nou post un recorregut històric per les Festes de la Magdalena de Castelló, al llarg de la seua història: música, cavalcades i desfilades, entrevistes, reportatges i textos que podeu veure, escoltar, descarregar o compartir des del Repositori UJI.Rotllo Madalener

Per entendre i conéixer un poc més les festes i tots els seus actes, des de la Biblioteca hem digitalitzat diferents recursos d’informació a propòsit de les Festes de Castelló. Per a això, hem comptat amb la col·laboració d’entitats de la festa i persones que generosament ens han prestat o donat els seus fons documentals: El Fons Quiquet de Castàlia, la germandat dels Cavallers de la Conquesta, la federació de Colles de Castelló, Radio Castellón Cadena Ser, Noclafilms, entre d’altres. També part dels recursos digitalitzats provenen del Fons de reserva de la Biblioteca.

D’on venen les festes de la Magdalena?

L’originalitat d’aquesta festa radica en el seu origen. A diferència de molts altres pobles i ciutats, la festa major de la ciutat, no està dedicada a un patró/na o sant/a, sinó que commemora els seus orígens com a poble. Es commemora el descens des de la muntanya, on està el Castell Vell i l’actual ermitori de la Magdalena, al pla, al segle XIII.

Continue reading Les festes de Castelló en obert

Informe de Biblioteca de l’any 2016

El passat mes de febrer va tindre lloc una reunió de la Comissió de Biblioteca on anualment es dóna compte de tot el treball que realitzem a la Biblioteca de l’UJI.

Aquest informe replega les dades més significatives de la feina  duta a terme durant l’any 2016, a més del volum d’adquisicions bibliogràfiques, tant dels llibres ingressats per compra, com els ingressats per donació i intercanvi.cropped-cropped-maria-exterior1.jpg

Així que els exemplars incorporats l’any 2016 al fons de la biblioteca són:

Per compra, un total de 5.953, dels quals 4.376 són en format paper i 1.577 en format digital. Per via de donacions s’ha rebut un total de 4.951 exemplars i per intercanvi amb altres institucions 234 exemplars.

Continue reading Informe de Biblioteca de l’any 2016

Què és la bibliografia recomanada?

Des d’aquest curs, la Biblioteca de l’UJI ofereix un nou servei a l’estudiant, com ara la Bibliografia recomanada.

Es tracta d’un conjunt de documents, en els que s’inclouen llibres, revistes, recursos electrònics, etc. I que són els que recomana el professorat durant aquest curs acadèmic, per a cadascuna de les assignatures que estan a la guia docent del LLEU (Llibre electrònic d’Universitat) de les diferents titulacions de grau que s’imparteixen a la nostra Universitat.

Durant el mes de setembre es va incorporar tot el material corresponent a les assignatures del primer semestre de l’actual curs 2016/2017 i a primers del mes de febrer estarà el material corresponent a les assignatures del segon semestre del curs. Aquest servei anirà modificant-se periòdicament, ja que els professors tenen la possibilitat d’actualitzar la bibliografia quan creguen oportú, segons les necessitats de la seua assignatura per tal de donar suport a l’estudiant. Si ets professor i vols actualitzar la teua bibliografia recomanada tan sols ens ho has de comunicar enviant un correu a la biblioteca: biblioteca@uji.es

Per assolir els objectius generals d’aprenentatge de cada assignatura, en la “Bibliografia recomanada” trobareu a més de  la bibliografia bàsica (manuals, llibres de problemes, revistes i altres recursos d’informació publicats, tant en paper com en format digital), bibliografia complementaria i addicional a la bàsica per l’assoliment de competències més especifiques.

Continue reading Què és la bibliografia recomanada?

Estèvia, la panacea dolça?

La Stevia rebaudiana bertoni, més coneguda com estèvia, és una planta oriünda del Paraguai, on es pot trobar en forma d’arbust silvestre, coneguda des de temps immemorials pels pobles guaranís com l’“herba dolça”. Les seues fulles s’utilitzen actualment en aquest país per a endolcir les infusions i altres begudes típiques. Fou identificada l’any 1899 per el botànic suís Moisés Bertoni.

stev

El nom estèvia té el seu origen en el botànic Pere Jaume Esteve (1500-1556) que fou titular de la Càtedra d’Herbes de l’Estudi General de València que estava dedicada a l’ensenyament dels medicaments simples, la major part procedents del món vegetal. Va ser autor d’una obra manuscrita sobre les plantes de  València i els seus voltants del qual, malauradament, només se n’ha conservat un resum que Gaspar Escolano va incloure en les seues Décadas de la historia de Valencia (1610-1611). Dos segles més tard, el botànic Antoni Josep Cavanilles va donar el nom d’estèvia a un gènere de procedència americana que formava part de les col·leccions científiques de Martín de Sessé.

Continue reading Estèvia, la panacea dolça?

Archivo Digital España-Unión Europea (SEDAS)

open-acces

El Centre de Documentació Europea (CDE) de la Biblioteca de la  Universitat Jaume I, Imprimirpropuso, en el año 2011, a la red de CDE de las universidades españolas, la creación de una comunidad en el Repositori UJI que recogiera documentación sobre la Unión Europea y  a este proyecto se unieron  la Representación de la Comisión Europea y la Secretaría de Estado para la Unión Europa del Ministerio de Asuntos Exteriores.

Esta comunidad de documentos se denominó Archivo Digital España-Unión Europea/Spain-European Union Digital Archive (SEDAS)

SEDAS, recoge documentos relevantes, en todos los formatos (texto, imagen, audio, vídeo) sobre España y la Unión Europea, que estaban dispersos en los fondos bibliográficos y documentales de diversas instituciones. También recoge la producción intelectual de las universidades en la materia.

Continue reading Archivo Digital España-Unión Europea (SEDAS)