Informe de Biblioteca. Curs 2017/2018.

La Comissió de Biblioteca es va reunir el passat mes de febrer per donar compte de tot el treball que realitzem anualment a la Biblioteca de l’UJI.

La Biblioteca és un espai molt ben valorat per tota la comunitat universitària i molt especialment pels estudiants i així ho indica el seu nivell d’ús; ja que durant el curs 17/18 hi hagueren 975.952 entrades, unes 25.000 més que el curs anterior.

Continue reading Informe de Biblioteca. Curs 2017/2018.

Un poc de música per a l’estiu?

El “so Castelló” entre els 70 i els 90.

En un apunt d’aquest blog hem parlat de la Fonoteca Digital, un espai virtual de la biblioteca que permet accedir en línia a més de 300.000 cançons digitalitzades, amb llicència de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).

Aquesta base de dades inclou música de diferents estils i de diferents èpoques. Ja sabem que hi ha moltes plataformes, però la nostra té alguna cosa especial: grups locals. Per això hem introduït en aquesta eina una opció per fer cerques pel lloc de publicació del disc i també per segell musical.

Així podem saber quin ambient hi havia, per exemple, a Castelló o en altres llocs, sobretot entre els 70 i els 90. Encara que gravar un disc no era gens fàcil, trobem molts grups de Castelló, Vila-real, Benicàssim, etc., que dibuixen un panorama musical força interessant.

Continue reading Un poc de música per a l’estiu?

Els tresors bibliogràfics de la Universitat

La Biblioteca de la Universitat Jaume I (UJI) es va crear l’any 1991 amb la mateixa Universitat. Els fons bibliogràfics de l’antiga Escola de Mestres, que va tenir els seus inicis a principis del segle XX i els fons documentals del Col·legi Universitari de Castelló, conegut popularment com a CUC i que es va constituir a finals de la dècada del seixanta del passat segle, foren la base de l’actual biblioteca.

Avui la Universitat de Castelló compta amb un centre bibliotecari de primera línia amb unes excel·lents instal·lacions i serveis i que dóna suport, tant en docència com en investigació, a tota la comunitat universitària i en una gran part de l’any, a excepció del període d’exàmens, a la ciutadania en general.

La Biblioteca UJI a hores d’ara compta amb un fons bibliogràfic, en suport paper, de 630.000 exemplars i amb una col·lecció hemerogràfica d’uns 3.000 títols. A més hi ha fons digital, que és el realment important i cada vegada és el més utilitzat, d’uns 100.000 llibres electrònics i una nombrosa col·lecció de revistes científiques digitals amb 85.000 títols. Tot aquest fons està accessible i es pot consultar per internet a través d’una ferramenta de descobriment d’última generació. Al llarg d’aquests 27 anys des de la seva creació, la Universitat ha anat adquirint i rebent donacions de particulars i d’institucions. Així hem pogut formar un fons bibliogràfic nombrós i de qualitat.

Continue reading Els tresors bibliogràfics de la Universitat

Portal del Coneixement Obert

Coincidint amb el Dia del Llibre, posem en funcionament el Portal del Coneixement Obert.

 

 Què és el Portal del Coneixement Obert?

Com el seu nom indica, és un punt d’accés als diferents recursos en accés obert que genera la comunitat universitària: PDI, PAS i estudiantat. També recull recursos externs en accés obert.

 

 

La finalitat és oferir des d’un sol lloc recursos i eines per donar visibilitat al coneixement obert i per fomentar el seu ús en la Universitat Jaume I.

Continue reading Portal del Coneixement Obert

Falles a la Capital de la Plana

Si quelcom li ho haguera dit a un castellonenc de soca, li hauria respost que estava boig. Falles a Castelló de la Plana? Mai! Per a les castelloneres i els castelloners la festa i la tradició, és el món de la gaiata. Un esclat de llum sense foc i sense fum, com va dir Antonio Pascual Felip.

Però fa un temps, catalogant el fons del castellonenc Enric Soler i Godes em vaig trobar, entre molts llibrets de falles de València, un molt especial i revelador. Com tots els altres, començava en la portada per Llibret de la falla i continuava amb Colon y Caballeros, Castellón añ 1921.

 

Continue reading Falles a la Capital de la Plana

Bibliografia sobre les festes de la Magdalena

S’apropen les festes de la Magdalena. Les festes fundacionals de Castelló i a  la biblioteca de l’UJI  hi tenim una extensa bibliografia al respecte, per si t’interessa conéixer les nostres festes, les nostres tradicions i la mitologia de la festa. En definitiva, la història de la ciutat.

Tota aquesta bibliografia es troba repartida en diverses col·leccions, en paper o electrònicament en obert al nostre repositori. Monografies o publicacions seriades, enregistraments de vídeo, enregistraments sonors, cartells, fotografies…

 

Continue reading Bibliografia sobre les festes de la Magdalena

La Col·lecció de cartografia històrica de la Corona d’Aragó de la Universitat Jaume I

BarcoA la cartografia hispànica el reflex de tots aquests canvis polítics i administratius es manifesta de forma molt poc o gens evident, ja que els cartògrafs i editors, majoritàriament estrangers, com acabem de dir, tenien un gran desconeixement de la realitat jurídica espanyola que, per altra banda, no els importava gens ni mica. Aquesta és una raó per la qual quan es decideixen, en el pas del segle XVI al XVII, i també després, a començar a confeccionar mapes parcials de la península Ibèrica per enriquir el contingut dels seus atles, no tenen cap problema a dividir artificialment les terres de la Corona de Castella, la més extensa dels territoris peninsulars; és així com naixen mapes d’Andalusia, Castella la Vella, Castella la Nova, Galícia, Granada i altres, que formaven part d’una mateixa unitat política i es regien per unes mateixes lleis. Els territoris de la Corona d’Aragó, en ser més menuts i clarament diferenciats políticament, no van experimentar aquesta mutilació.

Pel que fa a l’antic Regne de València, fou precisament el mal coneixement que se’n tenia el que va fer que el geògraf valencià Jeroni Muñoz es preocupara per elaborar un mapa general, que es pot datar el 1568, i que a partir de 1584 va publicar Abraham Oertel a la ciutat d’Anvers, en el seu atles de món. Aquest mapa valencià era molt perfecte i estava confeccionat seguint mètodes científics, una iniciativa pionera a casa nostra. Pocs anys després, potser per mimetisme, potser per sana enveja, catalans en primer lloc i aragonesos després, es van afanyar a encomanar amb caràcter oficial la confecció de mapes dels respectius territoris, a través dels diputats de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació General d’Aragó, respectivament; el resultat fou la publicació d’uns grans mapes murals que, en el cas de Catalunya, és, ara com ara, anònim i que es pot datar, segons els catàlegs més recents, entre 1602 i 1605; d’altra banda hi ha el d’Aragó, obra de Joao Baptista Lavanha que va ser el publicat el 1619. El Regne de Mallorca, que també era independent, no es va preocupar en aquells moments per portar endavant una iniciativa semblant.

Continue reading La Col·lecció de cartografia històrica de la Corona d’Aragó de la Universitat Jaume I

Exposició “Col·lectius fent front a la por: grups artístics espanyols 1945-75”

El Centre Internacional de Documentació Artística (CIDA) del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés ens presenta l’exposició Col·lectius fent front a la por: grups artístics espanyols 1945-75. Prenent com fil conductor el pensament i els escrits de Vicente Aguilera Cerni, es fa un recorregut pels grups artístics espanyols apareguts en la segona meitat del segle XX. Composada per uns cinquanta documents entre catàlegs d’exposició, monografies, revistes, cartells, cartes, apunts i notes manuscrites i mecanografiades es dóna a conéixer els i les artistes, així com els corrents artístics de l’art contemporani que pertanyen a l’etapa franquista de la nostra història.

A640-jpg

Continue reading Exposició “Col·lectius fent front a la por: grups artístics espanyols 1945-75”

Dia del llibre valencià a la Universitat Jaume I

El dia 20 de novembre vàrem celebrar el Dia del llibre valencià a la Universitat Jaume I, una efemèride instituïda per la Generalitat Valenciana l’any 2000 i que té el seu origen en la commemoració de la publicació de la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell,  l’any 1490.

La biblioteca amb col·laboració amb el Col·lectiu Universitari Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) i l’Associació Cívica Tirant lo Blanc vàrem organitzar diverses activitats relacionades amb el món del llibre valencià, la lectura i la biblioteca.

dia del llibre valencia? Continue reading Dia del llibre valencià a la Universitat Jaume I

Fons del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports

La Biblioteca posa al vostre abast el fons bibliogràfic i documental del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports a Castelló, en virtut del conveni signat entre aquesta institució i la Universitat Jaume I el juny de 2016. En aquest conveni s’estableix que aquesta col·lecció formada per llibres, revistes i altre material documental passa a formar part del patrimoni bibliogràfic i documental de la Universitat que la posa ara a disposició de la comunitat universitària per poder contribuir així a la investigació i al progrés científic.CAM01350

Continue reading Fons del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports