Col·lecció especial de Rafael Ribés Pla a la Biblioteca de l’UJI

Rafael Ribés Pla va néixer a Castelló de la Plana el 3 de febrer de 1916 i morí també a la seua ciutat natal l’any 2008. Si parlem de la persona que era, hem de dir per damunt de tot que era de Castelló. Un personatge popular i volgut per tot el món, i sempre involucrat en qualsevol activitat social, cultural, econòmica i esportiva que es realitzava a la seua ciutat.

Fill únic d’un metge i d’una mare, que com ell mateix escriu al seu llibre Entre dos banderas (1993), estava dedicada a “sus labores”. Descendia per línia paterna, d’una família acomodada i liberal, però molt cristians i practicants. Per això mateix bona part dels llibres del seu fons són de temàtica religiosa, encara que per l’altra banda, la part materna era tot el contrari. D’origen humil, eren uns convençuts republicans i prou anticlericals, responsables en gran part de les inquietuds polítiques d’en Rafael, reflectides aquestes en moltes de les monografies de la seua col·lecció.

20170726_125703

En Rafael Ribés va estudiar a València en l’Escola de Comerç on es graduà com professor mercantil. Professionalment dedicà gran part de la seua vida a l’agricultura i a l’exportació de cítrics, per això dintre de la seua biblioteca trobem un gran nombre de monografies dedicades al cultiu de la terra i per damunt de tot als dos conreus més típics de la nostra geografia: l’arròs i la taronja. Va arribar a ser president del Sindicat de Fruites i Verdures de Castelló, i del Sindicat Arrosser. A més fou assessor de la O.M.S. i la F.A.O. 20170306_094308

La seua professió d’exportador de taronges el portà a viatjar per tot el món i a parlar diversos idiomes com ara anglés, francés i alemany, almenys. La qual cosa queda demostrada per la quantitat de diccionaris, manuals de gramàtica i llibres de lectura que ens trobem també en aquestes llengües. Podem dir de Rafael Ribés Pla, que fou un “home de món” coneixedor de diferents cultures i dels seus costums. Cal destacar també tots els llibres de cuina que tenia a més del que ell mateix va escriure.

Rafael Ribés Pla fou una persona molt polifacètica i com hem dit abans, tan involucrada en la seua societat i els seus conciutadans, que ostentà al llarg de la seua vida, càrrecs com el de regidor de l’Ajuntament de Castelló. Director del Museu Etnològic de Sant Jaume de Fadrell, president del consell administrador de Pecsa, empresa editora del diari Mediterráneo. President també del Pantà de María Cristina, de l’Aero-Club, del Club de Golf Costa de Flor del Taronger, del Skal Club i del Real Club Nàutic de Castelló. Cal destacar que també tenia una vessant creativa i a més de pintar, escrivia. Al nostre catàleg podeu trobar diverses publicacions dels seus llibres.

20170307_124348

L’any 2015 se signà el conveni de donació amb l’UJI i continuarem amb el procés de catalogació de tot aquest material bibliogràfic, ja que anteriorment ens havien fet arribar la família, una xicoteta part de la seua biblioteca i que havíem catalogat. La totalitat de la biblioteca personal d’En Rafael Ribés Pla es troba al fons de les col·leccions especials de la cinquena planta de la biblioteca. Disposa de 2257 registres bibliogràfics catalogats, dels quals 2151 registres són monografies i 106 corresponen a títols de revistes. Podeu localitzar el fons al nostre catàleg pel topogràfic, amb la signatura RIB i número corrent. Per tractar-se d’una col·lecció especial, no es troba a la sala, així que cal demanar-la al taulell de préstec de la primera planta emplenant un formulari i de dilluns a divendres, de 9 a 14?h.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*