Estudis de gènere: Recursos bibliogràfics a la Universitat Jaume I

 

En el fons bibliogràfic de la Universitat Jaume I trobem documents molt significatius per a la investigació en gènere, dones i feminisme, en diversos formats. En aquest post us informem de com localitzar i accedir a aquest material.

El fons bibliogràfic de l’UJI sobre gènere és molt variat i permet fer estudis des de diferents perspectives.

Monografies en paper

Imagen 1-1

Els documents més antics en paper procedeixen de l’antiga Escola Normal, la qual a finals del segle xix va començar a reunir una col·lecció bibliogràfica per a donar suport als estudis de magisteri. Una part d’aquest fons s’ha digitalitzat i es troba accessible per Internet, per exemple aquest estudi: La mujer castellonense en el pasado y en los momentos actuales, de Joaquín Tuixans, el qual va ser premiat en els Jocs Florals de 1920 i es pot consultar en línia.

Molts d’aquests llibres tracten de l’educació de les dones i del seu rol en la família, però també trobem altres que ara es consideren com a referència en gènere i igualtat, per exemple aquesta edició de 1934 de La mujer del porvenir, de Concepción Arenal.

També han ingressat documents per compra de diferents grups d’investigació i procedents de donacions i llegats que s’han incorporat a la Biblioteca.

Imagen 1-2

Imagen 1-3

La col·lecció més nombrosa en paper són documents publicats en els últims anys. Com sabreu, els llibres estan organitzats dins de la Biblioteca per temes a les prestatgeries de les sales de lectura, d’acord amb la Library of Congress Classification. Els llibres que tracten de manera principal els estudis de gènere es troben sota el codi de classificació HQ, en les prestatgeries de la segona planta, edifici B de la Biblioteca. En aquesta part hi trobareu els llibres més significatius i actuals sobre el tema.

Imagen 2

No obstant això, moltes vegades els llibres sobre dones, feminisme i gènere estan en altres seccions de la Biblioteca, per exemple, amb els llibres de dret, en el codi K, o en la N, si tracten de les dones en l’art, o de dones artistes, en la P, quan es relacionen amb la literatura, etc. També poden estar en seccions d’accés restringit; per exemple, si es tracta de llibres antics o amb característiques especials. Per aquest motiu us recomanem fer una cerca al catàleg, per a localitzar i poder consultar el document que necessiteu.

imagen 3

Els llibres que estan en seccions especials de la Biblioteca els podeu demanar al taulell de préstec per a poder consultar-los.

Publicacions periòdiques en paper

Imagen 4

Un altre tipus de documents són les revistes sobre les dones i els butlletins feministes, dels quals en trobem dins del nostre fons a partir dels anys 70, procedents de l’Escola de Magisteri i de la Biblioteca del Col·legi Universitari de Castelló.

A més d’aquest fons històric i altres revistes que subscrivim actualment, alguns grups d’investigació de la Universitat Jaume I publiquen butlletins i revistes especialitzades en temes de gènere, com AsparkiaDossiers feministes, o les publicacions de la Fundació Isonomia, entre d’altres.

Els últims números de les revistes en paper es troben a la segona planta de la Biblioteca, en la secció Hemeroteca, ordenades alfabèticament pel títol de la publicació.  Si necessiteu consultar fons anteriors, podeu demanar-los al taulell de préstec de la Biblioteca.

Imagen 4-2

Tesis i treballs acadèmics

Imagen 6Un fons molt important per a la investigació són les tesis doctorals i els treballs acadèmics, llegits a l’UJI o en altres. El cercador de la Biblioteca virtual ens mostra més de 900 títols d’aquestes característiques, molts dels quals es poden consultar per Internet a text complet.

La font principal de tesis doctorals a text complet de la Universitat Jaume I i d’altres universitats espanyoles és el portal TDX (Tesis Doctorals en Xarxa). Dins de TDX podem accedir, a text complet, a treballs recents, però també antics, per exemple la tesi de la primera dona llicenciada en Medicina de l’Estat espanyol, Dolors Aleu i Riera, llegida en 1882.

En la cerca avançada de TDX podem combinar els termes «feminismo», «estudios de género», «mujeres» per a conèixer i consultar bona part de les tesis sobre aquests temes, llegides en les universitats espanyoles.

Llibres, capítols de llibres i articles de revistes en format electrònic*

imagen 6

La part més important del fons bibliogràfic de l’UJI es troba en suport electrònic. Prové de la subscripció a plataformes de revistes, llibres electrònics i bases de dades. És possible fer una cerca conjunta a tots aquests portals mitjançant el cercador general de la biblioteca virtual, o consultant els títols concrets de les revistes o llibres.

El cercador de la biblioteca virtual es troba a la part central de la web de la Biblioteca i inclou les referències dels llibres en paper i també referències bibliogràfiques d’articles, llibres i imatges que tenim en format electrònic. També inclou el catàleg dels llibres en paper que tenim a la Biblioteca. Amb aquesta eina podem fer cerques de títols concrets, o bé per «disciplina». L’epígraf que correspon a «estudis de les dones» ens ofereix més de 700.000 resultats.

Pensem que aquesta és l’eina més útil per a començar una investigació sobre gènere, dones i feminisme. Per exemple, si busquem documents sobre les dones en l’Edat Mitjana, podem fer una cerca per «edat mitjana» i aplicar en els resultats el filtre per disciplina «estudis de les dones». Trobarem els registres que continguen les paraules «edat mitjana» en títol, matèria, resum, etc. i que tracten el tema des de la perspectiva de gènere. Cal tenir en compte que ens caldrà fer la cerca en altres idiomes (anglès «middle ages», o espanyol «edad media», per exemple) per a ampliar els resultats als documents en altres idiomes. Des de la referència podem accedir, en molts casos, al text complet del document.Edad media

D’altra banda, per a estar al dia de tot el que es publica en temes de gènere, us recomanem que consulteu directament algunes bases de dades, i que us creeu alguna alerta bibliogràfica, quan siga possible, per a rebre per correu electrònic o en un agregador de notícies les referències de noves publicacions en aquest tema.

Imagen 7

Algunes bases de dades que us poden ser d’utilitat són, per exemple, les bases de dades ISOC, Dialnet, Philosopher’s Index, Proquest Central, Scopus o Web of Science. També alguns portals de revistes i llibres electrònics contenen un fons important especialitzat en estudis de gènere, dones i feminisme, per exemple Digitalia, E-books collection, Ebrary, Jstore, Sage, ScienceDirect, SpringerLink ebooks, Wiley, entre d’altres.

Imagen 8

Cal recordar que per a accedir als recursos electrònics des de fora del campus, o amb un ordinador personal, és necessari obrir una sessió VPN.

Recursos d’accés obert

Al parlar de recursos d’accés obert ens referim al Repositori Digital de la Universitat Jaume I, un espai virtual amb les publicacions d’investigació de la nostra universitat. Si consultes aquesta eina podràs trobar els articles, capítols de llibres, tesis, treballs acadèmics que s’han presentat pel nostre professorat, personal investigador i estudiantat. La combinació dels termes “dones OR igualtat OR mujer OR igualdad” ens recupera més de 9.000 documents, bona part dels quals estan accessibles a text complet. El Repositori està enllaçat amb altres eines d’accés obert a la investigació, com Hispana, Raco, Europeana… en els quals podem ampliar la nostra cerca.

Finalment et recomanem visitar la publicació Els estudis de les dones, feministes i de gènere a la biblioteca de l’UJI, de la Unitat d’igualtat de la nostra universitat.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *