Les festes de Castelló en obert

Coincidint amb les festes de la Magdalena de Castelló us proposem en aquest nou post un recorregut històric per les Festes de la Magdalena de Castelló, al llarg de la seua història: música, cavalcades i desfilades, entrevistes, reportatges i textos que podeu veure, escoltar, descarregar o compartir des del Repositori UJI.Rotllo Madalener

Per entendre i conéixer un poc més les festes i tots els seus actes, des de la Biblioteca hem digitalitzat diferents recursos d’informació a propòsit de les Festes de Castelló. Per a això, hem comptat amb la col·laboració d’entitats de la festa i persones que generosament ens han prestat o donat els seus fons documentals: El Fons Quiquet de Castàlia, la germandat dels Cavallers de la Conquesta, la federació de Colles de Castelló, Radio Castellón Cadena Ser, Noclafilms, entre d’altres. També part dels recursos digitalitzats provenen del Fons de reserva de la Biblioteca.

D’on venen les festes de la Magdalena?

L’originalitat d’aquesta festa radica en el seu origen. A diferència de molts altres pobles i ciutats, la festa major de la ciutat, no està dedicada a un patró/na o sant/a, sinó que commemora els seus orígens com a poble. Es commemora el descens des de la muntanya, on està el Castell Vell i l’actual ermitori de la Magdalena, al pla, al segle XIII.

Els habitants de l’antic Castelló de Borriana van demanar al Rei Jaume I un nou emplaçament més pla per a la construcció de cases i horts, i el Rei els va atorgar la Carta Pobla en 1251. El tercer diumenge de Quaresma, es creu que en 1252, els pobladors van baixar al pla. Per aquest motiu, les Festes de la Magdalena se celebren entre els mesos de febrer a abril, segons el calendari lunar.

Abans del 1945 aquestes festes no tenien cap repercussió en la població, ja que les festes majors de Castelló de la Plana se celebraven al juliol. Des de llavors, la Magdalena compta amb uns actes molt arrelats:

RomeriaCanyes

  • Dissabte: La “mascletà” i la Cavalcada del Pregó.
  • Diumenge: Romeria de les Canyes, la “Tornà” de la Romeria, la Processó de Penitents i la desfilada de Gaiates.
  • Dilluns: Pregó infantil i l’encesa de les Gaiates.
  • Dissabte: Ofrena a la “Mare de Déu del Lledó”.
  • Diumenge: Magdalena Vítol.

A més de moltes altres activitats que amb els anys es van organitzant.

La Cavalcada del Pregó es va instaurar en 1945 per anunciar la vespra de la festa, essent una mostra del folklore de Castelló i els altres pobles de la província. Aquesta desfilada té, des dels seus inicis, una estructura molt definida (la mitologia, la història, les comarques, la vila i els ravals). El text del pregó va ser escrit per Bernat Artola, en 1947.

La Romeria de les Canyes fins a l’ermita de la Magdalena, declarada enguany Bé d’Interés Cultural Immaterial, recorda el trasllat al pla, utilitzant canyes per tantejar el terreny pantanós de la zona.

Les Gaiates, segons la tradició, rememoren els fanals que penjaven dels gaiatos dels pobladors per il·luminar el camí cap al pla. Les primeres gaiates, fetes de canya amb llum d’oli o cera, van anar evolucionant fins a les actuals gaiates monumentals, estructures de vidre i fusta plenes de llums. Hi ha 19 gaiates xicotetes i 19 grans, dues per cada sector de la ciutat. Cada any es tria una com a guanyadora.

Gaiata_de_Magdalena_VikipediaTambé la vestimenta tradicional es manté durant les festes. Des dels ciutadans del carrer, que van vestits amb una brusa negra i un mocador blanc i blau a quadre lligat al coll, fins a les dames i reines amb els vestits de “castellonera”, la cort de Na Violant d’Hongria i els Cavallers de la Conquesta.

Finalment, la música forma part incondicional de les Festes de la Magdalena. Des de 1946, el pasdoble “Rotllo i canya”, amb música de Josep García i lletra d’Àngel Sánchez Gozalbo, és l’himne de les festes.

Per conéixer més sobre les Festes de la Magdalena, et deixem aquest recull de textos, fitxers sonors i audiovisuals:

Destaquem el programa radiofònic Castelloneries, que durant dues dècades, entre 1965 i 1983, va retransmetre les Festes de la Magdalena amb emissions en directe, entrevistes, concerts de rondalles, bandes de música i corals, etc.  A més de la música tradicional, també pots recordar els concerts de les Festes de la Magdalena de 40 Principales i Cadena Dial, retransmesos per Radio Castellón Cadena Ser.

Podem recuperar imatges de la romeria i el pregó en els reportatges audiovisuals de Noclafilms, de finals de la dècada de 1970.

Les revistes següents ens mostren actes oficials i de les diferents associacions i entitats, entrevistes a les i els protagonistes de la festa, dibuixos i fotografies de gaiates, articles sobre algun aspecte de la festa, i, també és curiós veure com ha evolucionat la publicitat, ja que aquestes revistes inclouen anuncis publicitaris de la ciutat:

Festividades, iniciada en 1946, ha estat la revista oficial de les festes de Castelló: tant de les Festes de la Magdalena com de les Festes de la Mare de Déu del Lledó.CavallersConquesta

Plaça major. Revista de cultura i festa, editada per la federació de colles de Castelló.

Crònica dels Cavallers, editada per la Germandat dels Cavallers de la Conquesta

La Host, editada per la Host del Castell Vell.

També podem trobar articles sobre la història i tradicions de Castelló a: Revista de Castellón

Entre els llibres, destaquem el llibre de la cavalcada del pregó, “mitologia de las gayatas” o un programa de festes de 1968 i altres obres escrites per autors castellonencs sobre aquesta temàtica.

Informació extreta de:

Historia de Castellón. Arcadio Llistar Escrig. Valencia 1987.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ermitori_de_la_Magdalena

https://es.wikipedia.org/wiki/Fiestas_de_la_Magdalena_(Castell%C3%B3n_de_la_Plana)

http://www.castellonturismo.com/ca/la-ciutat/festes/la-magdalena/

Exposició: Magdalena, 50 anys de festa. Junta de Festes, 1995.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *