Un nou dispositiu orgànic permet obtindre hidrogen a partir d’aigua i llum solar

L’hidrogen presenta un gran potencial com a combustible, motiu pel qual els avanços en la seua obtenció són claus en el camp de les energies alternatives. Investigadors del grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics de la Universitat Jaume I han desenvolupat un dispositiu orgànic que permet reduir l’aigua a hidrogen a partir únicament de llum solar. Els materials orgànics ofereixen major eficiència i versatilitat a un menor cost que els inorgànics utilitzats fins avui en aquest tipus de dispositius, però presenten problemes d’estabilitat en contacte amb un mitjà aquós. El treball publicat en The Journal of Phisical Chemistry i emmarcat al projecte europeu PHOCS, aconsegueix una estabilitat excepcional en aquest tipus de dispositius i suposa un important avanç en l’obtenció de combustibles solars a partir de materials orgànics.

Sixto Giménez, coordinador de la recerca, destaca que a través del dispositiu desenvolupat a l’UJI “s’ha aconseguit la producció d’hidrogen durant tres hores, la qual cosa demostra una estabilitat dels materials orgànics que no s’havia aconseguit fins ara”. Els dispositius fotovoltaics orgànics es corroeixen en aigua i es fan malbé amb molta facilitat. “La nostra estratègia ha sigut posar una barrera física entre la part fotovoltaica i el catalitzador que realitza la reacció de generació d’hidrogen. Per a açò hem dipositat capes compactes amb material d’òxid de titani nanomètric que no solament actua de barrera entre l’aigua i la part fotovoltaica, sinó que a més comunica elèctricament la part fotovoltaica i el catalitzador de platí. Utilitzant aquesta estratègia aconseguim augmentar enormement l’estabilitat mantenint les prestacions d’aquest tipus de dispositius”, explica l’investigador Antonio Guerrero.

Més informació.

UCC+i UJI. Maig 2015

Pilar Barreto reivindica més investigació sobre la dignitat dels pacients en cures pal·liatives

La doctora Pilar Barreto, catedràtica de Psicologia Clínica de la Universitat de València, ha oferit la conferència inaugural de les I Jornades d’Investigació per als Estudiants de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I sota el títol «Investigació en cures pal·liatives: Promovent la dignitat de les persones». La catedràtica ha iniciat la seua intervenció afirmant que «la investigació científica és una necessitat imperativa perquè s’ha de provar l’eficàcia dels tractaments» i ha subratllat la importància d’investigar amb una visió integradora i multidisciplinar.

Barreto ha abordat diferents aspectes que els professionals de la salut han de tindre en compte a l’hora de tractar amb pacients que es troben al final de la vida. Així, ha assenyalat que «per a promoure la dignitat del pacient no sols és imprescindible atendre les necessitats que li generen sofriment sinó també promoure els recursos personals que té la persona per a potenciar el seu benestar i per a saber manejar el tràngol que suposa el final de la vida».

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Maig 2015

Seminari sobre el brot d’Ebola per a estudiantat d’Infermeria

La Universitat Jaume I va acollir al març un seminari sobre Ebola dirigit a estudiantat del grau d’Infermeria. El vídeo realitzat pel canal especialitzat en infermeria Cecova TV aborda la importància de la prevenció davant l’Ebola de la mà del vicedegà del grau d’Infermeria de l’UJI, Eladio Collado, i el coordinador del grup de treball de risc biològic Cecova, José Antonio Forcada, encarregat d’impartir el seminari.

El 23 de març de 2014 Guinea va fer la primera comunicació de risc d’epidèmia enfront de l’Ebola. Un virus sobre l’actuació del qual es fa balanç un any després per a evitar repetir errors i millorar la prevenció. L’últim brot va deixar quasi 25.000 persones afectades i més de 10.000 morts.

Cecova TV. Març 2015

Comloc 2015: El futur dels mitjans de comunicació públics de proximitat

El XIII Congrés de Comunicació Local sota el lema «Els mitjans de comunicació públics de proximitat a Europa. El tancament de RTVV com a paradigma» es va celebrar amb l’objectiu d’analitzar el futur dels models públics de comunicació, així com la seua necessitat per a la societat.

La taula «Reptes de futur del servei públic a Espanya» ha comptata amb Fran Llorente, director d’Informatius en TVE des del 2004 al 2012, i Eugeni Sallent, director de TV3. Fran Llorente ha defensat l’època en la qual la direcció de RTVE era seleccionada per una majoria qualificada del Congrés dels Diputats. A més, ha qualificat el model de l’actual Govern com «un evident retrosses democràtic» i ha afirmat que després dels casos com el tancament de RTVV o les pressions a la redacció de RTVE «són els ciutadans els que han de defensar al periodista». Per la seua part, Eugeni Sallent ha afirmat que «el mercat no pot garantir un servei públic de qualitat» i, per tant, el mitjans públics es converteixen en un segur democràtic. En aquest sentit, ha afegit que «els mitjans de proximitat són essencials» i ha afirmat que alguns actors polítics han atacat algunes televisions autonòmiques a fi de aturar les seues llengües i cultures pròpies.

Vídeo sencer de la taula redona.

Més informació.

SCP UJI. Abril 2015

Ciència UJI en Ràdio Castelló Cadena SER: entrevista al Grup LAELA

Pilar Safont, investigadora del grup de Lingüística Aplicada a l’Ensenyança de la Llengua Anglesa (LAELA) i directora de la Unitat d’Educació Multilingüe, aborda en esta entrevista els resultats de les investigacions realitzades per a millorar l’aprenentatge de la llengua anglesa en la població en general i, de forma especial, en els xiquets i xiquetes. Safont recorda que les investigacions demostren com el millor camí per a enfortir l’aprenentatge de l’anglés en territoris bilingües és fomentar des de xicotets l’aprenentatge de les dos llengües que coexistixen, com són el valencià i el castellà, el que afavoreix l’aprenentatge posterior d’una tercera llengua. La investigadora ofereix a més recomanacions per a millorar l’anglés al llarg de la vida.

El vídeo forma part d’una sèrie d’entrevistes realitzades pel periodista Alberto Suarez als grups d’investigació de la Universitat Jaume I a fi de donar a conéixer la seua àrea d’investigació, el treball que desenvolupen i els últims avanços aconseguits. Les entrevistes, que s’emeten els divendres en l’espai “Hoy por hoy Castellón” de Radio Castellón Cadena SER, compten amb la col•laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l’UJI, patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, les empreses Facsa i Iproma i l’Aula Dávalos-Fletcher de la Cultura.

UCC+i UJI. Abril de 2015

Ciència UJI en Radio Castelló Cadena SER: entrevista al Grup TRAMA

Ana Tamayo, investigadora del Grup de Traducció i Comunicació en els Mitjans Audiovisuals (TRAMA) de la Universitat Jaume I, explica a l’entrevista de Radio Castellón Cadena SER les diferents línies d’investigació del grup que aborden qüestions com ara la realitat del doblatge i la subtitulació a Espanya; l’auge del doblatge i localització de videojocs, o la subtitulació de dibuixos infantils per a xiquets i xiquetes amb discapacitat auditiva. Durant l’entrevista la investigadora també aborda temes d’actualitat com la subtitulació de sèries de televisió per part d’aficionats o els problemes d’alguns dels programes per a realitzar subtítols que poden trobar-se en Internet.

El vídeo forma part d’una sèrie d’entrevistes realitzades pel periodista Alberto Suarez als grups d’investigació de la Universitat Jaume I a fi de donar a conéixer la seua àrea d’investigació, el treball que desenvolupen i els últims avanços aconseguits. Les entrevistes, que s’emeten els divendres en l’espai “Hoy por hoy Castellón” de Radio Castellón Cadena SER, compten amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l’UJI, patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, les empreses Facsa i Iproma i l’Aula Dávalos-Fletcher de la Cultura.

UCC+i UJI. Abril de 2015

Vocabulari científic: Combustible solar

Sixto Giménez, investigador del Grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics i professor de Física Aplicada de la Universitat Jaume I, descriu el concepte combustible solar.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.
UCC+i UJI. Abril 2015

Vocabulari científic: Fotocatalitzador

Antonio Guerrero, investigador del Grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics de la Universitat Jaume I, descriu el concepte fotocatalitzador.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Abril 2015

Guillermo Alfara, reinventar-se com a assessor per a la innovació després de cinc ictus

Guillermo Alfara va ser empresari d’èxit en el sector informàtic des dels primers 90, però cinc ictus isquèmics consecutius li van incapacitar per a seguir al capdavant de les seues empreses. Ara, als seus 56 anys, comparteix tota la seua experiència com a voluntari en SECOT, ONG del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial Espaitec de la Universitat Jaume I, dedicada a l’assessoramen a emprenedors i innovadors.

En el vídeo, produït per l’empresa d’Espaitec Vennova amb guió de Nuria Tirado, Guillermo Alfara relata com aqueixa activitat ha sigut la seua manera de “reinventar-se” per a sentir-se viu i recuperar la il·lusió. Un testimoni molt interessant publicat en la web de Stroke Strike – Prevenció de l’Ictus per a contribuir a conscienciar sobre la gravetat i els exemples de superació personal enfront de l’ictus‬.

Canal de YouTube StrokeStrike. Març 2015

50 corredors participen en un estudi per aconseguir carreres d’ultrafons més saludables

El Servei d’Esports de l’UJI, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI i del Club Marató i Mitja, què organitza la CSP 115, ha posat en marxa per segon any, un ambiciós estudi d’investigació, el Projecte Penyagolosa Trail Saludable (PTS), amb l’objectiu de conéixer els principals paràmetres per a millorar la salut dels corredors d’ultrafons i de fer aquestes curses més saludables.L’estudi parteix de les inquietuds que va suscitar el I Congrés Internacional sobre Curses per Muntanya i comptarà amb la participació voluntària d’un total de 50 corredors i corredores, als quals els mesuraran valors fisiològics i psicològics, a més dels hàbits d’entrenament i d’avituallament durant la cursa.

D’entre els valors fisiològics, cal destacar les analítiques sanguínies que es faran el dia abans i en finalitzar la cursa, a més de la mesura de la tensió arterial, saturació d’oxigen en sang, pes, capacitat de generar força al llarg de la cursa i ritme cardíac. D’altra banda, en l’àmbit psicològic, els investigadors consideren molt important avaluar com incideix l’estrès en la vida quotidiana en el moment d’entrenar i recuperar-se d’aquest tipus de curses i la percepció subjectiva de l’esforç durant aquesta.

Més informació.

Canal YouTube del Servei d’Esports. Març 2015

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists