Premi Nacional d’Assaig 2014 per a la reflexió sobre l’ètica d’Adela Cortina

La doctora honoris causa de la Universitat Jaume I, Adela Cortina, ha rebut el premi Nacional d’Assaig 2014 per la seua ¿Para qué sirve realmente la ética? En l’entrevista realitzada pel programa “Pienso, luego existo” de TVE, la catedràtica de Filosofia del Dret, Moral i Polític de la Universitat de València exposa alguns dels seus plantejaments entorn de l’ètica i la moral.

Adela Cortina, reconeguda com una de les majors autoritats mundials al terreny de les ètiques aplicades, és directora de la Fundació Étnor i codirectora del Màster interuniversitari “Ètica i Democràcia” de l’UJI i la UV.

Vídeo complet de l’acte d’investidura com a honoris de la UJI

Sociologandoabc. Octubre 2014

Lidón Zabalza: «L’educació infantil és clau per a la qualitat i equitat del sistema educatiu»

Lidón Zabalza, assessora del CEFIRE de Castelló en l’àmbit d’Educació Infantil, ha sigut l’encarregada d’obrir les V Jornades d’Educació Infantil, organitzades per l’Àrea de Didàctica de les Ciències Socials del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I i finançades per la Unitat de Suport Educatiu.

En la seua intervenció, Zabalza ha destacat que «l’educació infantil, com a primer tram del sistema educatiu, té una importància vital, ja que és clau per a la qualitat i l’equitat del sistema educatiu». Així, ha afirmat que «si no proporcionem al xiquet possibilitats d’accedir a aquest primer tram del sistema educatiu, no podem parlar ni de qualitat ni d’equitat perquè tot el coneixement que el xiquet adquirirà en els primers sis anys de la seua vida serà determinant per a afrontar amb èxit els següents trams educatius o conduir-lo al fracàs escolar».

Més informació.

SCP UJI. Octubre 2014

Nous compostos permeten la fabricació de dispositius OLED modulables

Els grups de recerca de la Universitat Jaume I de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia i de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics han desenvolupat nous compostos orgànics caracteritzats per una major modulabilitat, estabilitat i eficiència que podrien ser aplicables en la indústria de semiconductors per al seu ús en components electrònics o il·luminació.

La Universitat pública de Castelló ha posat en marxa un projecte de prova de concepte sobre aquesta tecnologia per a comprovar que els compostos posseïsquen les propietats electroquímiques i fotoluminiscents necessàries per a la fabricació d’OLED modulables capaços d’emetre a la regió del blau de l’espectre visible, aplicant voltatges més baixos, aconseguint major eficiència i amb una major vida útil.

Més informació.

UCC+i UJI. Octubre 2014

Patenten un nanofluid que millora la conductivitat de la calor

Investigadors de la Universitat Jaume I han desenvolupat i patentat un nanofluid que millora la conductivitat tèrmica a temperatures fins a 400º C sense comportar un increment de costos ni requerir una remodelació de les infraestructures. L’avanç té importants aplicacions en sectors com ara el químic, el petroquímic i el de l’energia, i és una tecnologia útil en totes aquelles aplicacions industrials que utilitzen sistemes de transmissió de calor com ara centrals termosolars, centrals nuclears, centrals de cicle combinat i calefacció, entre altres. El nanofluid desenvolupat pel grup de recerca Fluids Multifàsics de l’UJI és el primer a poder treballar a temperatures elevades, fins a 400º C, i millora fins un 30% la conductivitat tèrmica dels fluids de transferència de calor existents.

El fluid de transferència tèrmica per a aplicacions a alta temperatura patentat compta a més amb l’avantatge que no compromet altres variables rellevants com són l’estabilitat del fluid a alta temperatura, la qual cosa admet el seu ús en les instal·lacions actuals, sense que siguen necessaris, per tant, canvis d’infraestructures per a adaptar-s’hi.

Més informació.

UCC+i UJI. Octubre 2014

Torres-Dulce considera imprescindible la reforma de la Justícia espanyola

La Universitat Jaume I, a través del Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha homenatjat el fiscal Fernando Herrero-Tejedor en un acte acadèmic on s’ha recordat tant la seua figura com les seues aportacions jurídiques i la seua contribució a la universitat. L’acte ha reunit nombroses autoritats de l’àmbit acadèmic i jurídic, així com familiars i amics d’Herrero-Tejedor.

A continuació, el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha impartit la conferència magistral titulada «El Ministeri Públic al segle XXI». Torres-Dulce s’ha mostrat a favor de reformar la Justícia en tractar-se d’una exigència imprescindible, i ha argumentat que cal reformar-la perquè és la base de l’Estat de Dret, la garantia de les llibertats individuals i col·lectives necessàries per a la convivència i perquè les societats modernes necessiten resoldre els conflictes quotidians, entre altres raons.

Més informació i vídeo complet de la conferència en altres formats.

SCP UJI. Octubre 2014

Cristina Botella aborda els avanços de la psicologia clínica al segle XXI

Cristina Botella, catedràtica de la Universitat Jaume I i directora del grup de recerca Labpsitec, va abordar els avanços de la psicologia clínica al segle XXI en el cicle «Diàlegs a la Llotja».

Botella va iniciar la seua intervenció afirmant que és obligació dels psicòlegs explicar als ciutadans els avanços de la psicologia. «Ara estem molt millor preparats per a ajudar i, encara que en psicologia hi ha diferents corrents, s’està imposant la que considera fonamental basar els tractaments en recerca controlada, igual que en medicina». En aquest sentit, va explicar que per a crear un protocol de tractament eficaç i eficient es necessita un treball de molts anys en el qual se sotmeten els tractaments a múltiples proves en assajos clínics en diferents llocs del món i amb investigadors independents.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Octubre 2014

XX aniversari de la Xarxa Vives: #20anysfentXarxa

Reportatge elaborat amb motiu del XX aniversari de la Xarxa Vives, que incorpora reflexions sobre el passat, el present i el futur de la institució que coordina accions de docència, cultura i recerca a càrrec de rectors de les universitats de la regió Vives i alguns dels exrectors fundadors. Per ordre d’aparició, intervenen Carles Solà (UAB), Josep Maria Nadal (UdG), Daniel Bastida (UdA), Jaume Porta (UdL), Fabrice Lorente (UPVD), Celestí Suárez (UJI), Vicent Climent (UJI), Josep Anton Ferré (URV), Joan Viñas (vicepresident I), a més de Joan Domènec Ros (IEC) i el filòleg Germà Colón, Medalla d’Honor de la Xarxa Vives.

Canal YouTube Xarxa Vives. Octubre 2014

Carlos Muñoz: “El sector dels videojocs ofereix moltes oportunitats de negoci”

Carlos Muñoz Marzá, gestor del Centre de Coneixement i Emprenedoria Vinalab (Vinaròs), ha oferit la conferència «El sector dels videojocs: situació i oportunitats», en el marc del curs d’estiu de la Universitat Jaume I «Crea el teu propi videojoc i negoci» que se celebra del 14 al 16 de juliol en el Vinalab.

Carlos Muñoz ha explicat que l’objectiu d’aquest curs d’estiu és acostar el coneixement universitari a l’empresa i viceversa i per a açò s’han organitzat una sèrie de ponències i tallers impartides per emprenedors del món dels videojocs i empresaris del sector.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Juliol 2014

Oliver: “La biomassa de les àrees rurals de la Comunitat Valenciana té un gran potencial”

José Vicente Oliver, professor de la Universitat Politècnica de València, ha abordat els reptes i oportunitats que ofereix per al desenvolupament local l’ús de bioenergia forestal en el curs d’estiu titulat «Biomass for sustainable rural development», emmarcat en el projecte europeu IT Forest.

Segons ha explicat Oliver, la biomassa té un gran potencial en les àrees rurals de la Comunitat Valenciana per la gran varietat de fonts i recursos existents. «Més del 50% del territori és bosc i encara tenim més potencial de biomassa perquè no tenim una gran indústria que realitze productes amb fusta. Si utilitzem la fusta al mateix ritme que el bosc creix tenim un potencial d’1,2 milions de tones cada any. Si no ho usem el que estem fent és acumular un gran volum de boscos sense gestionar» ha apuntat. Així mateix, ha afegit que la fusta d’aquesta zona té un gran poder calorífic ja que «si comparem els pins amb altres arbres d’Europa, el nostre valor és un 20% major».

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Julio 2014

Ángel Pitarch destaca la necessitat de preservar l’arquitectura popular de Castelló

Les Sales gòtiques de l’Ajuntament de Morella han acollit la primera sessió del curs d’estiu de la Universitat Jaume I «L’arquitectura de tàpia: la seua posada en valor i utilització de la terra piconada en la construcció sostenible». El responsable de la titulació d’Arquitectura Tècnica de l’UJI i professor de Construccions Arquitectòniques, Ángel Pitarch, ha sigut l’encarregat d’encetar el curs amb la conferència «L’arquitectura popular de les comarques de Castelló».

Pitarch ha començat la seua intervenció recordant la definició d’arquitectura que va fer Plató, «arquitectura és tot allò que ens envolta perquè l’entorn en què vivim a vegades no és agradable i hem de modificar-lo per a fer-lo confortable»; la definició d’arquitectura popular «aquella arquitectura que fan els mateixos usuaris, els artesans» i d’arquitectura vernacla «que ve de les mateixes tradicions de cada lloc».

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Juliol 2014

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists