ITC, suport investigador a la indústria

L’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) de la Universitat Jaume I exerceix un paper clau posicionant-se com un soci de negocis clau en la “clúster ceràmic ” espanyol, una xarxa que comprén principalment les PYME’s, facilitant el que per a elles és difícil com és generar la tecnologia procedent o bé de la realització de les accions necessàries d’I + D o transferits d’altres branques del sector ceràmic. D’esta manera la PIME és capaç de proporcionar nous productes socialment útils a preus competitius.

Canal ITC de YouTube. Desembre 2014

El nou camí cap al doctorat universitari

La Universitat Jaume I de Castelló ha donat la benvinguda a l’estudiantat de Doctorat de nou ingrés en un acte on el director de l’Escola de Doctorat, Jesús Lancis, ha explicat la normativa d’aquests estudis i els passos que han de seguir-se durant el primer any, com per exemple, el compromís documental de supervisió, el document d’activitats del doctorant o doctoranda, o el pla d’investigació.

Lancis també ha comentat que al finalitzar el primer any es realitzarà una avaluació de l’alumnat per decidir la seua continuïtat en el programa. Per la seua banda, la cap del Servei de Gestió de la Docència i Estudiants, Carmen Falomir, ha comentat detalladament com ha d’omplir l’alumnat els formularis i els aspectes que s’han de tenir en compte per realitzar correctament els tràmits administratius.

Més informació i vídeo complet de l’acte.

SCP UJI. Decembre 2014

Claus per a gestionar la comunicació de la ciència en les xarxes socials

El director del Servici de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, Francisco Fernández Beltrán, va oferir la conferència “Quines possibilitats obrin les xarxes socials per a la comunicació de la ciència? Claus per a gestionar-les” en el marc del Taller de comunicació social de la ciència per a investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI, pertanyent a la xarxa d’UCC+i de la FECYT i adscrita al Servei de Comunicació i Publicacions de la Jaume I, organitza el taller que compta amb el patrocini de la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID), les empreses Facsa i Iproma del Grupo Gimeno Servicios, l’Aula Dávalos Fletcher de la Cultura i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

UCC+i UJI. Novembre 2014

Claus per a redactar una noticia científica

La periodista de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovación del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, Mari Luz Blanco Burgueño, va oferir la xarrada “¿Què és una notícia en ciència? Claus per a la seua redacció” en el marc del Taller de comunicació social de la ciència per a investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI, pertanyent a la xarxa d’UCC+i de la FECYT i adscrita al Servei de Comunicació i Publicacions de la Jaume I, organitza el taller que compta amb el patrocini de la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID), les empreses Facsa i Iproma del Grupo Gimeno Servicios, l’Aula Dávalos Fletcher de la Cultura i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

UCC+i UJI. Novembre 2014

Vocabulari científic: Fotònica

Jesús Lancis, investigador del Grup d’Optica GROC de l’UJI descriu el concepte fotònica.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Novembre 2014

Vocabulari científic: Làser de femtosegons

Omar Torres Mendieta, investigador del Grup d’Optica de l’UJI descriu el concepte làser de femtosegon.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Novembre 2014

Raviart: “La cooperació entre matemàtics, enginyers i físics és clau per a progressar en matemàtica aplicada”

La Universitat Jaume I ha investit com a doctor honoris causa el matemàtic Pierre Arnaud Raviart, a proposta de l’Institut Universitari de Matemàtiques i Aplicacions de Castelló i del Departament de Matemàtiques, per la seua trajectòria humana, acadèmica i professional en l’àmbit de la matemàtica aplicada i per les seues contribucions al camp de la modelització matemàtica. L’acte ha estat presidit pel rector, Vicent Climent; el rector honorari de l’UJI, Francisco Michavila; el rector de la Universitat Politècnica de Madrid, Carlos Conde; el president del Consell Social, José Luis Breva; el secretari general de la Jaume I, José Luis Blasco; la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet i el vicerector d’Investigació i Doctorat, Antoni Barba.

La investidura s’ha iniciat amb la laudatio que ha realitzat el catedràtic de Matemàtica Aplicada de l’UJI, Vicente Martínez, sobre Raviart. «La seua rellevància internacional en el progrés de la Matemàtica Aplicada és enorme i queda palesa en les nombroses col·laboracions dutes a terme amb eminents matemàtics francesos, els quals van fonamentar l’avanç de l’Anàlisi i la Simulació Numèrica durant els últims decennis. Aquells treballs de recerca continuen sent la base de molts dels investigadors capdavanters actuals.

Més informació i vídeo complet de l’acte.

SCP UJI. Novembre 2014

Javier Munárriz: “La dieta mediterrània prevé el càncer”

Javier Munárriz, doctor en Oncologia Mèdica de l’Hospital Provincial de Castelló, ha oferit avui la conferencia «Alimentació i càncer: veritats i mites» en el marc del Curs sobre prevenció del càncer que han organitzat l’Associació Espanyola contra el Càncer de Castelló i el Vicedeganat de Medicina de la Universitat Jaume I. L’especialista en Oncologia ha sigut taxatiu en afirmar que «una de les poques coses que es poden assegurar categòricament quant a la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània, la nostra dieta de tota la vida, que és una dieta sensata, equilibrada i variada, prevé el càncer».

Munárriz ha explicat que, al contrari que en altres malalties com l’ébola o la silicosi, en el cas del càncer no hi ha només un factor causant de la malaltia sinó que hi ha molts factors implicats com el tabac, l’alcohol, els factors hereditaris i genètics i la dieta. Dins d’aquests factors hi ha alguns que no són modificables, com els factors hereditaris, genètics o de sexe (el càncer d’úter només ho poden patir les dones), però hi ha uns altres que sí, com el consum de tabac, ja que està demostrat que no fumar disminueix en un 30% la incidència del càncer. «No obstant açò, de tots els factors modificables, el que més incidència té en el càncer és la dieta perquè una elevada ingesta calòrica i de greixos o la ingesta de carcinògens com l’alcohol poden produir càncer, igual que l’obesitat pot augmentar la mortalitat en alguns tipus de càncer».

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2014

Samaniego aborda les causes de l’increment del cost de l’energia

La I Jornada Tècnica sobre el Mercat Elèctric, organitzada per la Fundació per a l’Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana f2e, ha reunit a la Universitat Jaume I importants especialistes i responsables del sector per a abordar l’evolució del mercat de l’energia elèctrica i les perspectives de futur.

María José Samaniego, responsable de Mercats Majoristes d’Electricitat CNMC ha analitzat el mercat ibèric de l’electricitat. Samaniego ha explicat que el cost de l’energia ha experimentat un increment que depèn de l’evolució dels mercats i d’una part regulada. «La part regulada de la tarifa s’ha incrementat en els últims anys un 42% per al xicotet consumidor i un 15% per als grans i el cost de l’energia en els mercats ha augmentat un 23% per al xicotet i un 26% per als grans» ha apuntat.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2014

Vicente Verdú: “Hi ha una manera d’entendre el món i compartir-lo que no es coneixia fins ara”

“El canvi d’època ha estat marcat per la xarxa establida per la gent, on no hi ha jerarquies, amb una relació horitzontal i que posa el coneixement en les fonts obertes” ha comentat l’escriptor Vicente Verdú en la conferència organitzada pel Seminari Permanent de Filologia Espanyola i el Grau en Periodisme titulada «La victoria de la muchedumbre», una “manera d’entendre el món i compartir-lo que no es coneixia fins ara”, ha dit.

El periodista ha iniciat la seua intervenció amb una crítica a l’educació basada en l’obligació i la disciplina, perquè en la seua opinió “qui estudia les coses amb gust, després desenvolupa interés per les coses”. Després ha explicat els diferents elements energètics i de comunicació que han influït en les dues primeres revolucions industrials, per arribar a la tercera, l’actual iniciada en 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2015

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists