El canvi climàtic als cítrics

Una investigació pionera de la Universitat Jaume I ha analitzat l’impacte del canvi climàtic en el conreu de cítrics. En concret, els científics han estudiat per primera vegada de forma conjunta la incidència de la sequera i les altes temperatures en els tarongers. Més informació.

Vídeo amb subtítols per a persones sordes en la versió en castellà.

UCC+i UJI. junio 2016

Vocabulari científic: APCI (ionització química a pressió atmosfèrica)

Carlos Sales, investigador de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) descriu el concepte APCI (ionització química a pressió atmosfèrica).

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria de vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Maig 2016

Investigadors de l’UJI desenvolupen una innovadora tècnica per a la detecció de contaminants en aliments

Investigadors de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) de l’UJI han desenvolupat una innovadora tècnica per a la detecció i quantificació de contaminants en mostres alimentàries, principalment d’origen marí. El sistema permet conèixer l’existència de compostos tòxics perjudicials per a la salut, tals com els retardants de flama bromats en aliments com ara la tonyina o les gambes, i optimitza el monitoratge de la presència d’aquests contaminants, una qüestió de vital importància en la seguretat alimentària.

Els retardants de flama bromats (BFR per les seues sigles en anglès) són uns compostos àmpliament utilitzats en una gran varietat de productes, com poden ser televisors, telèfons intel·ligents, mobles i productes plàstics en general, amb la finalitat de reduir la seua inflamabilitat. Es tracta de compostos tòxics perjudicials per a la salut que estan presents en els aliments, principalment d’origen marí, ja que s’introdueixen en els oceans a través de deixalles, residus o abocaments de les fàbriques que els produeixen. Com explica l’investigador de l’UJI Carlos Sales, «aquests contaminants arriben al medi marí i són ingerits per peixos i mol·luscs. Com que són substàncies lipofíliques ,no es poden excretar, es queden en els greixos i, llavors, quan ens mengem una peça de tonyina, per exemple, ingerim aquests compostos, que queden en el nostre cos. Tant és així que s’han detectat també en llet materna en baixes concentracions. Mentre les concentracions siguen baixes, no generaran un problema immediat per a la salut, però en nivells alts són tòxics i poden provocar problemes de salut incloent-hi carcinogènesi, disrupció endocrina i problemes neurològics, amb la qual cosa el seu monitoratge en els aliments és de vital importància».
Més informació

Vídeo amb subtítols en espanyol per a persones sordes

UCC+i UJI, maig 2016

Un estudi de l’UJI demostra l’eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromialgia

Investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) han demostrat que la realitat virtual té una alta eficàcia en el tractament psicològic de la fibromiàlgia i una gran acceptabilitat entre els qui pateixen aquesta malaltia. Així ho revelen els resultats d’un assaig clínic controlat que ha sigut el primer en el món a utilitzar la realitat virtual per a tractar la fibromiàlgia. El tractament desenvolupat pot aplicar-se també per al dolor crònic produït per altres malalties.

Més informació

Vídeo con subtítulos en español para personas sordas

UCC+i UJI. Abril 2016

«Promediando formas»

La professora Mª Victoria Ibáñez explica en la seua intervenció «Promediando formas» la recerca que va servir per fer un model de la figura femenina espanyola mitjana. Per mitjà d’escáneres tridimensionals, els investigadors van gravar les mesures de més de 10.000 dones espanyoles i amb l’ajuda de la teoria de conjunts convexes, i de l’anàlisi estadística de formes mitjançant landmarks, van aconseguir caracteritzar la forma mitjana del cos amb la finalitat d’homologar les talles en la indústria tèxtil i també promoure una imatge real i saludable de la dona. La xerrada s’emmarca dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

Vídeo amb subtítols en anglès i en espanyol per a persones sordes.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Vocabulari científic: Fibromiàlgia

Azucena García Palacios, investigadora del Laboratori de Psicologia i Tecnologia de l’UJI (LABPSITEC) descriu el concepte de fibromiàlgia.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Vídeo con subtítulos en español para personas sordas.

UCC+i UJI. Març 2016.

Vocabulari científic: Realitat virtual

Azucena García Palacios, investigadora del Laboratori de Psicologia i Tecnologia de l’UJI (LABPSITEC) descriu el concepte de realitat virtual.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Video subtitulat en espanyol per a persones sordes.

UCC+i UJI. Març 2016.

Roldán reivindica l’actualitat de Leibniz a l’hora d’afrontar la situació ètica i política d’Europa

La investigadora de l’Institut de Filosofia del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC) Concha Roldán ha reivindicat l’actualitat del filòsof alemany Leibniz, quan es compleixen 300 anys de la seua mort en 1716, de cara a afrontar la situació ètica i política en la qual es troba Europa.

Roldán ha destacat la capacitat d’anticipació del que ha qualificat com a últim geni universal ja que, a més d’en el camp de la filosofia, Leibniz va destacar en moltes altres ciències sent lògic, matemàtic, jurista, bibliotecari i polític. Roldán ha oferit la conferència «Ètica i política en Leibniz: millorant el millor dels mons» en el marc el XXI Congrés Valencià de Filosofia que se celebra del 10 al 12 de març a la Universitat Jaume I amb la participació de destacats experts nacionals, investigadors i estudiants.
Vídeo subtitulat en espanyol per a persones sordes

Més informació

Un miliar d’estudiants des d’Infantil a Universitat participaran a la segona edició de Firujiciencia

La fira de divulgació de la ciència de la Universitat Jaume I Firujiciència duplicarà en la seua segona edició el nombre de tallers, ponents i assistents, estant prevista la participació d’un miliar de persones entre alumnes des d’Infantil fins a Universitat, professorat i familiars. Firujiciència reunirà el 7 d’abril, des de les 11.00 fins a les 13.00 hores, al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, més d’una trentena de tallers innovadors per a experimentar a l’aula i uns 300 ponents ensenyaran els seus projectes.

Els tallers versaran sobre temes com l’aprofitament dels residus domèstics, l’ADN de la cèl·lula, la pressió atmosfèrica, la química, els aliments, l’aigua, la robòtica o els videojocs, o experiments senzills per a fer a classe d’infantil, primària i secundària. L’activitat està oberta a tota la gent i l’entrada és gratuïta, i els grups d’infantil tenen la possibilitat de sol·licitar monitors que seran alumnes del Grau d’aquesta etapa educativa. A més, el Servei de Comunicació posa també a disposició dels assistents minixarrades per a conèixer les instal·lacions de la universitat i visites guiades per a l’alumnat de secundària.

La fira compta amb la col·laboració del Vicerectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa, el Deganat de la Facultat de Ciències Humanes Socials, la Direcció de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües, els departaments d’Educació, de Química Inorgànica i Orgànica i d’Enginyeria Mecànica i Construcció, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Compta a més amb la col·laboració altruista de desenes de docents de totes les etapes i el treball del comitè científic format per Enric Ramiro Roca, Vicente Esteve Cano, Antonio Gallardo Izquierdo, Ignacio Morell Evangelista, Sara Prades, Concepción Calvo, Sergio Mestre Froissard i Amable Pérez Segura i la col·laboració de Lluis Martínez.

UCC+i UJI 2016.

La Maleta de la Ciència: Experiments científics fàcils i divertits per als més joves


Construir i veure el funcionament d’una font, un pulmó artificial o un coet, saber com treballen les ales d’un avió, fer un guèiser a petita escala, donar vida a un submarí, elaborar un vaixell que navegue, o dissenyar un rellotge d’aigua són algunes de les propostes amb aire i aigua presentades en la Maleta de la Ciència per a acostar el coneixement científic i despertar vocacions entre l’alumnat d’entre 3 i 12 anys. El projecte, dissenyat pel professor de Didàctica de les Ciències Socials del Departament d’Eduació de la Universitat Jaume I, Enric Ramiro, i desenvolupat per la Càtedra de Divulgació Científica de la Universitat de València-UCC+i, ha sigut elegit com el millor projecte de Divulgació de la Ciència 2015 en l’àmbit espanyol.

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies