La professora Juliane House i la periodista Rosa María Calaf, honoris causa de l’UJI

La Universitat Jaume I ha investit com a doctores honoris causa Juliane House, professora de la Universitat d’Hamburg i un referent en la investigació en lingüística, i Rosa María Calaf, periodista reconeguda per la seua trajectòria humana, acadèmica i professional en l’àmbit del feminisme, la igualtat i el periodisme compromès.

Juliane House va centrar la seua intervenció a defensar l’anglès com a llengua franca i rebutjar que constituïsca una amenaça per a altres idiomes o per al multilingüisme. La professora alemanya ha afirmat que l’anglès com a llengua franca mundial és una forma especial de discurs globalitzat i hauria de ser tractat i ensenyat com a tal. D’altra banda, Rosa Maria Calaf va reflexionar sobre la situació actual del periodisme i de la professió periodística en una societat en què les noves tecnologies han incrementat el flux informatiu però han desatès la formació de professionals i el periodisme d’investigació i veraç de manera que «es generen més missatges, però això no significa que estiguem millor informats».

Més informació.

Vídeo complet de l’acte.

SCP UJI. Abril 2014

Antonio J. Osuna: «Som animals socials»

Antonio José Osuna, llicenciat en Biologia i màster en Neurociència i Biologia del Comportament per la Universitat de Granada, va afirmar que «som animals socials i tota la nostra percepció de la realitat la devem a la nostra naturalesa animal» en el cicle de conferències «SOMos» organitzat per la Facultat de Ciències de la Salut.

Per respondre a la pregunta «Què som?», que donava títol a la xarrada, Osuna va explicar que encara hi ha una gran polèmica pel que fa a la teoria de l’evolució, una polèmica que no és científica, sinó creada pels grups de pressió creacionistes. «La teoria de l’evolució no ens explica l’origen de la vida, però sí que ens diu molt sobre nosaltres mateixos. El que diu és que som animals, concretament animals socials, i tot el que som ho devem a la nostra naturalesa animal», va assenyalar. Sobre aquest tema, va posar l’accent que se segueix pensant que en l’ésser humà conviuen dues naturaleses: una espiritual, racional, cultural i empàtica, i una altra animal i irracional. No obstant això, va posar en dubte si realment es poden separar aquestes dues naturaleses.

Més informació.

Vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Abril 2014

2014, Any Internacional de la Cristal·lografia

La Universitat Jaume I s’adhereix a la celebració de 2014 com l’Any Internacional de la Cristal·lografia. Aquest vídeo ofereix un recorregut de la recerca que es desenvolupa al campus universitari en l’àmbit de la cristal·lografia per part de cinc departaments: Enginyeria Mecànica i Construcció; Enginyeria Química; Química Física i Analítica; Química Inorgànica i Orgànica i Física.

L’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar 2014 Any Internacional de la Cristal·lografia, IYCr2014, commemorant no sols el centenari de la difracció de rajos X com a eina per a l’estudi de la matèria cristal·lina, sinó també el 400 aniversari de l’observació de simetria en els cristalls de gel, que va donar començament a l’estudi profund de la simetria en els materials. Entre altres punts, la resolució reconeix que la comprensió material del món es deu en particular a aquesta ciència i subratlla que l’ensenyament i aplicació de la mateixa és fonamental per a fer front a múltiples desafiaments essencials per al desenvolupament de la humanitat.

SCP UJI, abril 2014.

El Robot NXT segueix la llum

Alumnes de Robòtica de la Universitat Jaume I mostren en aquest vídeo com han fet que el Robot NXT, cedit per la UJI, vaja cap a una llum, o en aquest cas la seguisca. Els alumnes-programadors Albert Morán Lopez, Alejo Mols Ramos i Alejandro Castillo Ribes expliquen en el canal de YouTube d’aquest últim com en el programa realitzat en robotC li han dit que les rodes vagen a una velocitat més ràpida a mesura que augmenta la quantitat de llum. La pràctica s’emmarca en una assignatura del Catedràtic de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial Ángel Pascual del Pobil, del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors de la UJI.

Canal YouTube Jandro Castillo Ribes. Març 2014

Obtenen un nou tipus de ciment a partir de residus ceràmics

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de València, l’Imperial College de Londres i la Universitat Estatal Paulista de Sao Paulo (Brasil) han obtingut, a escala de laboratori, un nou tipus de ciment a partir de residus ceràmics. Es tracta d’un material més sostenible que els utilitzats actualment, que obri a més una nova via de negoci per a la indústria ceràmica. Els primers resultats d’aquest treball van ser publicats l’any passat en la revista Construction and Building Materials.

Fins al moment, els investigadors han treballat amb residus de rajoles, de ceràmica sanitària (lavabos i inodors) i de gres porcellànic com a base, obtenint un producte final amb una resistència fins i tot superior als conglomerants utilitzats avui en dia. «Es tracta d’un material totalment nou. La seua principal característica és que no conté ciment pòrtland, la qual cosa el converteix en un material més sostenible que els empleats actualment. Està compost únicament pel residu ceràmic, una substància química activadora i aigua», explica Mª Victoria Borrachero, investigadora de la UPV.

Més informació.

UCC+i Universitat Politècnica de València (UPV Radiotelevisió). Vídeo original en espanyol. Març, 2014

Desenvolupen una app per a mesurar la intel·ligència emocional

L’empresa de base tecnològica de la Universitat Jaume I de Castelló Emotional Apps ha desenvolupat una aplicació per a dispositius mòbils que permet avaluar de forma senzilla i gratuïta les habilitats per a percebre, comprendre i manejar les emocions. Més de 6.000 persones de prop d’un centenar de països s’han descarregat ja el test MEIT (The Mobile Intelligence Test Emocional) que ofereix importants avantatges enfront dels test d’intel·ligència emocional en paper utilitzats fins ara, com la facilitat per a adaptar-lo a les necessitats específiques d’una empresa o organització, i les possibilitats que ofereix el fet de realitzar-se sobre un suport tecnològic que permet, per exemple, mesurar el temps de resposta a cada una de les preguntes o veure com passa la persona d’un estat neutre a un estat d’ànim específic. La principal innovació de MEIT és que el test no es limita a un qüestionari, sinó que consisteix en una prova d’habilitat per a avaluar tres aspectes: l’habilitat per a percebre les emocions, la compressió de les mateixes i la capacitat per a gestionar-les.

Més informació.

Vídeo subtitulat en espanyol per a persones sordes.

UCC+i UJI. Març 2014

Jordi Adell: «Les noves tecnologies són com l’Oest: encara no hi ha llei»

)

Jordi Adell, director del Centre d’Educació i Noves Tecnologies de la Universitat Jaume I, ha reflexionat sobre l’ús i els perills de les noves tecnologies en el programa de televisió Para Todos de La 2 de TVE, en el qual també ha participat Gumersindo Lafuente, pioner del periodisme digital a Espanya. Adell ha alertat que les grans empreses i el poder estan utilitzant les noves tecnologies per a controlar als ciutadans «i no hi ha qui els pare. Les noves tecnologies són ara mateix com l’Oest, encara no hi ha llei, no hi ha xèrif» ha afirmat el professor.

Quant als límits que cal posar a l’ús de les noves tecnologies com el mòbil, el WhatsApp o les xarxes socials, Jordi Adell ha afirmat que hi ha tres principis i bons costums que sempre s’han de tenir en compte a l’hora d’utilitzar aquestes noves eines «sentit comú, respecte pels altres i una mica de precaució».

Més informació.

Para todos La 2. Març 2014

Realitat augmentada per a reduir els riscos laborals en hospitals

Infermeres de l’Hospital Comarcal Virgen de los Lirios d’Alcoi han participat en un projecte d’investigació europeu sobre riscos laborals que du a terme la Universitat Jaume I de Castelló. En ell s’examina la utilitat d’una eina que persegueix millorar els sistemes de seguretat en el treball. El projecte s’anomena Angels i l’està desenvolupant el Laboratori de Psicologia i Tecnologia (Labpsitec) de l’UJI.

El vídeo ha estat realitzat per Cecova TV, la primera televisió especialitzada en Infermeria que es va posar en marxa a Espanya a finals de 2009, i que ofereix al personal d’infermeria de la Comunitat Valenciana temes d’actualitat de la professió.

Canal de YouTube de Cecova TV. Març 2014

Vocabulari científic: Sistema de recompensa

Alfonso Barrós Loscertales, investigador del grup de Neuropsicologia i Neuroimatge Funcional, descriu el concepte sistema de recompensa.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Vocabulari científic UJI.

[Vídeo subtitulat en espanyol per a persones sordes]

UCC+i UJI. Març 2014

Els canvis que provoca la cocaïna al cervell afavoreixen l’addicció

El consum de cocaïna produeix canvis estructurals al cervell, reduint el volum de determinades regions, i també funcionals, afectant els processos cognitius i motivacionals, uns canvis que afavoreixen l’addicció. Aprofundir en el coneixement de com es produeixen aquests canvis i els efectes que tenen al cervell és l’objectiu del projecte dirigit per l’investigador Alfonso Barrós Loscertales dins del grup de Neuropsicologia i Neuroimagen Funcional de la Universitat Jaume I en el marc de finançament del Pla Nacional sobre Drogues.

A través de l’estudi d’una àmplia mostra de cocaïnòmans abstinents, la investigació ha posat de manifest que el consum d’aquesta droga està relacionat amb una reducció del volum de l’àrea coneguda com estriat, directament implicada amb el consum i l’addicció. Però més enllà de l’estructura, l’investigador Alfonso Barrós Loscertales explica que les investigacions realitzades mostren també canvis importants en el mode de funcionar del cervell.

Més informació.

[Vídeo subtitulat en espanyol per a persones sordes]

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists