Vocabulari científic: mediació policial

Rosana Gallardo, Inspectora de Policía Local de l’Ajuntament de Vila-real i membre de la Càtedra de Mediació Policial “Ciutat de Vila-real” de la Universitat Jaume I , descriu el concepte mediació policial.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Juny 2015

Vocabulari científic: Mediació

Carmen Lázaro, profesora de Dret Romà i directora de la Càtedra de mediació policial «Ciutat de Vila-real», descriu el concepte mediació.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Juny 2015

James Skelly analitza l’evolució dels conceptes de globalització i nacionalisme

James Skelly va impartir la conferència «Democracy: Beyond Identity» dins del cicle «La democràcia avui» (International Seminar: The Politics of Emotions) organitzat pel Departament de Filosofia i Sociologia. Skelly va abordar l’evolució dels conceptes de globalització i nacionalisme.

Skelly és professor d’Estudis de Pau en el Magee College de la University of Ulster en Derry (Northern Ireland). Actualment és també Director Interí del Baker Institute for Peace & Conflict Studies en el Juniata College; així com Coordinador per la Pau i la Justícia del BCA Study Abroad. Els seus esforços s’han encaminat cap al foment d’una cultura de pau, que ha estat fonamental per al desenvolupament de diversos programes per als Estudis de Pau tant en Europa com als Estats Units. Algunes de les seues últimes publicacions són: «Defence, Deterrence and Cultural Lag» publicat en UN journal Disarmament Forum i «A Constructivist Approach to Peace Studies», publicat en Peace Review: A Journal of Social Justice.

Vore vídeo en diferents formats. Vídeo original en anglès.

SCP UJI. Juny 2015

«El gust d’investigar» reuneix més d’un centenar de joves científics a l’UJI

La entrega de premios y diplomas de la VII Reunión Científica «El gusto de investigar» ha puesto el punto final a una jornada, y a un año de trabajo, que ha reunido el 16 de junio de 2015 a más de un centenar de personas, entre estudiantado y profesorado, en el Aula Magna de la Escuela Superior de Tecnología y Ciencias Experimentales (ESTCE) de la UJI, donde 20 equipos de los 38 que han participado en el concurso han expuesto los trabajos de investigación realizados durante este curso académico. Paralelamente a las presentaciones, todos los equipos participantes han preparado un póster sobre la investigación que se ha expuesto durante el día en la Escuela.

Esta edición, organizada por la ESTCE y el CEFIRE, con la colaboración de la empresa UBE, el Ayuntamiento de Onda y los vicerrectorados de Estudiantes e Investigación de la UJI, ha contado con 101 alumnos de cuarto de ESO y primero de bachillerato, tutorizados por 19 miembros del profesorado de los institutos de educación secundaria de la Alcora, Almazora, Benicarló, Benicàssim, Burriana, Castellón de la Plana, Nules, Onda, Torreblanca, Valencia, la Vall d’Uixó y Vila-real. Este año, además, se han sumado a la convocatoria 14 miembros del profesorado de secundaria en una acción formativa del CEFIRE para dar a conocer el funcionamiento del concurso.

Més informació.

UCC+i UJI. Juny 2015

Juristes de l’UJI bandegen la idea de “alegalitat” de la policia com a mediadora

Els cossos policials tenen com a objectiu el manteniment de l’ordre públic i de la pau social i per a aconseguir-los poden fer ús de l’autoritat i el poder d’una forma coercitiva, a través de la repressió, la prohibició o el control, però també poden fer ús d’aquesta autoritat i poder per a gestionar els conflictes i cercar solucions amistoses entre les parts. Un estudi realitzat per la professora Carmen Lázaro del Departament de Dret Públic de la Universitat Jaume I reivindica les oportunitats que obri la mediació policial, al funcionament de la qual se li atribueix encara una gran dosi de “alegalitat”. En aquest sentit, la recerca mostra arguments jurídics que recolzen clarament el marc jurídic de la mediació policial i el compliment dels principis informadors de voluntarietat, lliure disposició i confidencialitat que regeixen en qualsevol àmbit de la mediació.

“El tòpic per a la ciutadania i fins i tot dins de la pròpia institució policial és veure a la Policia com l’entitat legitimada per a reprimir, prohibir o controlar, però les seues funcions no són només aquestes. Les responsabilitats atribuïdes en el Dret són moltes més i inclouen també les accions de mediació i gestió de conflictes”, argumenta la professora de Dret Romà Carmen Lázaro. L’estudi realitzat ve a refutar “el tòpic policial que en mediació la Policia funciona amb una gran dosi de alegalitat tant des de la consideració del no regulat ni prohibit com des de la cerca d’alló que és just. En realitat, el contingut de la mediació, que suposa cooperar en la resolució dels conflictes privats, és una constant que compta amb una base legal”, explica la investigadora.

Més informació.

Ucc+i UJI. Juny 2015

Crowdfunding per financiar un curt d’animació que done suport a la investigació d’energies renovables

Luca Bertoluzzi, físic i estudiant de Doctorat en el Grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics de la Universitat Jaume I de Castelló, ha iniciat una campanya de crowdfunding per finançar un curt d’animació que servirà per a recolzar la investigació d’energies renovables. L’objectiu és mostrar en un parell de minuts com l’energia que produint diàriament està afectant el medi ambient i a la humanitat i l’existència de solucions alternatives.

El curtmetratge s’està realitzant amb tres infografistes i un músic i mescla art de carrer, inspirat en el famós artista Shepard Fairey (Obey) i disseny en moviment. Aquest contrast entre estils antics i moderns queda plasmat en l’ús del 2D i 3D. Fins al moment, està acabat el guió i l’story board i s’espera que la gravació estiga finalitzada a meitat del mes de juliol de 2015.

Més informació.

Luca Gael Bertoluzzi. Maig 2015

Un nou dispositiu orgànic permet obtindre hidrogen a partir d’aigua i llum solar

L’hidrogen presenta un gran potencial com a combustible, motiu pel qual els avanços en la seua obtenció són claus en el camp de les energies alternatives. Investigadors del grup de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics de la Universitat Jaume I han desenvolupat un dispositiu orgànic que permet reduir l’aigua a hidrogen a partir únicament de llum solar. Els materials orgànics ofereixen major eficiència i versatilitat a un menor cost que els inorgànics utilitzats fins avui en aquest tipus de dispositius, però presenten problemes d’estabilitat en contacte amb un mitjà aquós. El treball publicat en The Journal of Phisical Chemistry i emmarcat al projecte europeu PHOCS, aconsegueix una estabilitat excepcional en aquest tipus de dispositius i suposa un important avanç en l’obtenció de combustibles solars a partir de materials orgànics.

Sixto Giménez, coordinador de la recerca, destaca que a través del dispositiu desenvolupat a l’UJI “s’ha aconseguit la producció d’hidrogen durant tres hores, la qual cosa demostra una estabilitat dels materials orgànics que no s’havia aconseguit fins ara”. Els dispositius fotovoltaics orgànics es corroeixen en aigua i es fan malbé amb molta facilitat. “La nostra estratègia ha sigut posar una barrera física entre la part fotovoltaica i el catalitzador que realitza la reacció de generació d’hidrogen. Per a açò hem dipositat capes compactes amb material d’òxid de titani nanomètric que no solament actua de barrera entre l’aigua i la part fotovoltaica, sinó que a més comunica elèctricament la part fotovoltaica i el catalitzador de platí. Utilitzant aquesta estratègia aconseguim augmentar enormement l’estabilitat mantenint les prestacions d’aquest tipus de dispositius”, explica l’investigador Antonio Guerrero.

Més informació.

UCC+i UJI. Maig 2015

Pilar Barreto reivindica més investigació sobre la dignitat dels pacients en cures pal·liatives

La doctora Pilar Barreto, catedràtica de Psicologia Clínica de la Universitat de València, ha oferit la conferència inaugural de les I Jornades d’Investigació per als Estudiants de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I sota el títol «Investigació en cures pal·liatives: Promovent la dignitat de les persones». La catedràtica ha iniciat la seua intervenció afirmant que «la investigació científica és una necessitat imperativa perquè s’ha de provar l’eficàcia dels tractaments» i ha subratllat la importància d’investigar amb una visió integradora i multidisciplinar.

Barreto ha abordat diferents aspectes que els professionals de la salut han de tindre en compte a l’hora de tractar amb pacients que es troben al final de la vida. Així, ha assenyalat que «per a promoure la dignitat del pacient no sols és imprescindible atendre les necessitats que li generen sofriment sinó també promoure els recursos personals que té la persona per a potenciar el seu benestar i per a saber manejar el tràngol que suposa el final de la vida».

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Maig 2015

Seminari sobre el brot d’Ebola per a estudiantat d’Infermeria

La Universitat Jaume I va acollir al març un seminari sobre Ebola dirigit a estudiantat del grau d’Infermeria. El vídeo realitzat pel canal especialitzat en infermeria Cecova TV aborda la importància de la prevenció davant l’Ebola de la mà del vicedegà del grau d’Infermeria de l’UJI, Eladio Collado, i el coordinador del grup de treball de risc biològic Cecova, José Antonio Forcada, encarregat d’impartir el seminari.

El 23 de març de 2014 Guinea va fer la primera comunicació de risc d’epidèmia enfront de l’Ebola. Un virus sobre l’actuació del qual es fa balanç un any després per a evitar repetir errors i millorar la prevenció. L’últim brot va deixar quasi 25.000 persones afectades i més de 10.000 morts.

Cecova TV. Març 2015

Comloc 2015: El futur dels mitjans de comunicació públics de proximitat

El XIII Congrés de Comunicació Local sota el lema «Els mitjans de comunicació públics de proximitat a Europa. El tancament de RTVV com a paradigma» es va celebrar amb l’objectiu d’analitzar el futur dels models públics de comunicació, així com la seua necessitat per a la societat.

La taula «Reptes de futur del servei públic a Espanya» ha comptata amb Fran Llorente, director d’Informatius en TVE des del 2004 al 2012, i Eugeni Sallent, director de TV3. Fran Llorente ha defensat l’època en la qual la direcció de RTVE era seleccionada per una majoria qualificada del Congrés dels Diputats. A més, ha qualificat el model de l’actual Govern com «un evident retrosses democràtic» i ha afirmat que després dels casos com el tancament de RTVV o les pressions a la redacció de RTVE «són els ciutadans els que han de defensar al periodista». Per la seua part, Eugeni Sallent ha afirmat que «el mercat no pot garantir un servei públic de qualitat» i, per tant, el mitjans públics es converteixen en un segur democràtic. En aquest sentit, ha afegit que «els mitjans de proximitat són essencials» i ha afirmat que alguns actors polítics han atacat algunes televisions autonòmiques a fi de aturar les seues llengües i cultures pròpies.

Vídeo sencer de la taula redona.

Més informació.

SCP UJI. Abril 2015

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists