Mapes de risc d’incendis més eficients

Investigadors del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) han dissenyat un model estadístic de prevenció d’incendis forestals que inclou el risc de factors humans com ara la proximitat de les masses boscoses a les carreteres. Les conclusions d’aquest treball es publiquen en la revista European Journal of Forest Research.

Més informació:
http://www.uji.es/com/investigacio/arxiu/noticies/2016/7/incendis/

UCC+i UJI. Juliol 2016

Vocabulari científic. Melanina

Bárbara Hernando, investigadora del grup Melanogén de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, descriu el concepte Melanina.

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria «vocabulari científic» que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Juliol 2016

Vocabulari científic: Melanoma

Conrado Martínez-Cadenas, professor de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I i coordinador del grup d’investigació Melanogén, descriu el concepte Melanoma.

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria «vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Juliol 2016

Els homes presenten més vulnerabilitat al melanoma

Un treball liderat per investigadors de la Unitat Predepartamental de Medicina de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I de Castelló ha descobert una de les causes genètiques que explicaria l’incidència més gran de melanoma descrita en els homes. Els resultats de l’estudi s’han publicat en la revista Biology of Sex Differences. Més informació.

UCC+i UJI. Juliol 2016

Vocabulari científic: trastorn específic del llenguatge (TEL)

Dolors Girbau, professora de psicologia bàsica de la Universitat Jaume I, descriu el concepte trastorn específic del llenguatge (TEL).

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria «vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Juny 2016

Vocabulari científic: canvi climàtic

Vicent Arbona, professor de la Universitat Jaume I i investigador del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, descriu el concepte canvi climàtic.

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria «vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI.Juny 2016

El canvi climàtic als cítrics

Una investigació pionera de la Universitat Jaume I ha analitzat l’impacte del canvi climàtic en el conreu de cítrics. En concret, els científics han estudiat per primera vegada de forma conjunta la incidència de la sequera i les altes temperatures en els tarongers. Més informació.

Vídeo amb subtítols per a persones sordes en la versió en castellà.

UCC+i UJI. junio 2016

Vocabulari científic: APCI (ionització química a pressió atmosfèrica)

Carlos Sales, investigador de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) descriu el concepte APCI (ionització química a pressió atmosfèrica).

Aquest vídeo s’inclou dins de la categoria de vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Maig 2016

Investigadors de l’UJI desenvolupen una innovadora tècnica per a la detecció de contaminants en aliments

Investigadors de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) de l’UJI han desenvolupat una innovadora tècnica per a la detecció i quantificació de contaminants en mostres alimentàries, principalment d’origen marí. El sistema permet conèixer l’existència de compostos tòxics perjudicials per a la salut, tals com els retardants de flama bromats en aliments com ara la tonyina o les gambes, i optimitza el monitoratge de la presència d’aquests contaminants, una qüestió de vital importància en la seguretat alimentària.

Els retardants de flama bromats (BFR per les seues sigles en anglès) són uns compostos àmpliament utilitzats en una gran varietat de productes, com poden ser televisors, telèfons intel·ligents, mobles i productes plàstics en general, amb la finalitat de reduir la seua inflamabilitat. Es tracta de compostos tòxics perjudicials per a la salut que estan presents en els aliments, principalment d’origen marí, ja que s’introdueixen en els oceans a través de deixalles, residus o abocaments de les fàbriques que els produeixen. Com explica l’investigador de l’UJI Carlos Sales, «aquests contaminants arriben al medi marí i són ingerits per peixos i mol·luscs. Com que són substàncies lipofíliques ,no es poden excretar, es queden en els greixos i, llavors, quan ens mengem una peça de tonyina, per exemple, ingerim aquests compostos, que queden en el nostre cos. Tant és així que s’han detectat també en llet materna en baixes concentracions. Mentre les concentracions siguen baixes, no generaran un problema immediat per a la salut, però en nivells alts són tòxics i poden provocar problemes de salut incloent-hi carcinogènesi, disrupció endocrina i problemes neurològics, amb la qual cosa el seu monitoratge en els aliments és de vital importància».
Més informació

Vídeo amb subtítols en espanyol per a persones sordes

UCC+i UJI, maig 2016

Un estudi de l’UJI demostra l’eficàcia de la realitat virtual en el tractament de la fibromialgia

Investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) han demostrat que la realitat virtual té una alta eficàcia en el tractament psicològic de la fibromiàlgia i una gran acceptabilitat entre els qui pateixen aquesta malaltia. Així ho revelen els resultats d’un assaig clínic controlat que ha sigut el primer en el món a utilitzar la realitat virtual per a tractar la fibromiàlgia. El tractament desenvolupat pot aplicar-se també per al dolor crònic produït per altres malalties.

Més informació

Vídeo con subtítulos en español para personas sordas

UCC+i UJI. Abril 2016









Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies