Guillermo Alfara, reinventar-se com a assessor per a la innovació després de cinc ictus

Guillermo Alfara va ser empresari d’èxit en el sector informàtic des dels primers 90, però cinc ictus isquèmics consecutius li van incapacitar per a seguir al capdavant de les seues empreses. Ara, als seus 56 anys, comparteix tota la seua experiència com a voluntari en SECOT, ONG del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial Espaitec de la Universitat Jaume I, dedicada a l’assessoramen a emprenedors i innovadors.

En el vídeo, produït per l’empresa d’Espaitec Vennova amb guió de Nuria Tirado, Guillermo Alfara relata com aqueixa activitat ha sigut la seua manera de “reinventar-se” per a sentir-se viu i recuperar la il·lusió. Un testimoni molt interessant publicat en la web de Stroke Strike – Prevenció de l’Ictus per a contribuir a conscienciar sobre la gravetat i els exemples de superació personal enfront de l’ictus‬.

Canal de YouTube StrokeStrike. Març 2015

50 corredors participen en un estudi per aconseguir carreres d’ultrafons més saludables

El Servei d’Esports de l’UJI, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI i del Club Marató i Mitja, què organitza la CSP 115, ha posat en marxa per segon any, un ambiciós estudi d’investigació, el Projecte Penyagolosa Trail Saludable (PTS), amb l’objectiu de conéixer els principals paràmetres per a millorar la salut dels corredors d’ultrafons i de fer aquestes curses més saludables.L’estudi parteix de les inquietuds que va suscitar el I Congrés Internacional sobre Curses per Muntanya i comptarà amb la participació voluntària d’un total de 50 corredors i corredores, als quals els mesuraran valors fisiològics i psicològics, a més dels hàbits d’entrenament i d’avituallament durant la cursa.

D’entre els valors fisiològics, cal destacar les analítiques sanguínies que es faran el dia abans i en finalitzar la cursa, a més de la mesura de la tensió arterial, saturació d’oxigen en sang, pes, capacitat de generar força al llarg de la cursa i ritme cardíac. D’altra banda, en l’àmbit psicològic, els investigadors consideren molt important avaluar com incideix l’estrès en la vida quotidiana en el moment d’entrenar i recuperar-se d’aquest tipus de curses i la percepció subjectiva de l’esforç durant aquesta.

Més informació.

Canal YouTube del Servei d’Esports. Març 2015

Vocabulari científic: Àcid desoxiribonucleic (ADN)

Mari Carmen Cabo, biòloga i professora de Biologia i Geologia de la Universitat Jaume I, descriu el concepte d’àcid desoxiribonucleic (ADN): molècula que conté la informació genética i és capaç d’autoreplicar-se per a permetre la divisió cel·lular i al mateix temps fer possible el funcionament de les cèl·lules.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Ester Tomás Romo, Arnau Darós Piquer, Laura Ros Martínez i Joan Llop Cabo dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Vocabulari científic: Plasma

Enrique Javier Sánchez Vilches, catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat Jaume I, descriu el concepte de plasma i, dins del mateix, l’aplicació que pot arribar a tenir en l’univers.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Raquel Caballero Pérez, Iosune Noguera Candel, Marcos Sproston López i Mireya Toledo Penades dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Vocabulari científic: Metabolòmica

Vicente Arbona, Investigador del grup Ecofisiologia i Biotecnologia de la Universitat Jaume I, descriu el concepte metabolòmica com l’estudi de totes les molècules de baix pes molecular en un organisme, grup cel·lular o teixit en unes condicions de cultiu i ambientals concretes.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Mauro Causanilles Domínguez, Ainara Sanchis Ulacia, Sara Caballero Martínez i Miqueas Cuffia dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Present i futur de la neurotecnologia

El reportatge aborda els aspectes més notables de com l’estudi del cervell pot afectar positivament malalties com el parkinson, la sordera o la ceguera, podent fins i tot fer que desaparegueren. Per a això, compta amb la intervenció dels investigadors i professors de la Universitat Jaume I Marta Miquel Salgado, del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia, i Juan Vicente Sánchez Andrés, Catedràtic de Fisiologia. El reportatge aborda temes com ara: què és la neurotecnologia?, què és la neurociència?, quins avanços hem vist fins al dia de hui?, com la tecnologia pot millorar les vides d’aquells afectats per certes malalties que aparentment no tenen cura?, i per descomptat, què pensen els nostres investigadors que ocorrerà en un futur?

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Arturo Salom Pereda, Francesc Caballer Alegre, Javi Cuenca Meliá i Iris Suñer Royo, dins del projecte Labcom-Ciencia coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col•laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciencia UJI 2013-2014

L’aplicació i ús dels enzims en el camp de la medicina

Érica Cristina Moreno, doctoranda del Màster en Química Teòrica i Modelització de la Universitat Jaume I explica el projecte liderat pel catedràtic de Química Física Juan Andrés Bort “Caracterització dels mecanismes moleculars de les reaccions químiques catalitzades per enzims”. L’estudi, que es troba en una fase final, investiga la possible aplicació dels enzims per a avançar en el tractament de malalties com l’alzheimer.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Raquel Caballero Pérez, Iosune Noguera Candel, Marcos Sproston López i Mireya Toledo Penades dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Model de la mà humana orientada a l’agarre d’objectes

Antonio Morales, professor del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Ordinadors, explica en què consisteix el projecte “Modele de la mà humana orientada a l’agarre d’objectes”. A més, el vídeo també compta amb la col·laboració de Carlos Rubert, estudiant de doctorat, que treballa en el projecte i explica la seua aportació al mateix.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Natalia Corrales Leganés, Aurelia Jankauskaite, Raúl March de Ambrosio, Herena Ojeda Ballester i María Pascual Insa dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Usos i utilitats de noves membranes ceràmiques nanoestructurades conductores d’ions

“Desenvolupament de membranes ceràmiques poroses nanoestructurades conductores d’ions” és el títol de la recerca dirigida pel professor i investigador de l’Institut de Tecnologia Ceràmica Sergio Mestre Beltrán qui explica les funcions d’aquestes noves membranes com a filtre de partícules i ions. Les seues funcions en la indústria són múltiples, sent especialment útils com a depuradores.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Marta Colom Gombau, Javier Bautista Porcar, Alba Simón Domínguez i Anna Ribés Nácher dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Metalo-β-lactamases: Mecanismes d’acció i resistència davant els antibiòtics

El reportatge realitzat per estudiantado del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I aborda el treball de recerca desenvolupat pel grup de recerca de Química Teòrica i Computacional i Bioquímica Computacional sobre el mecanisme d’acció de les metalo-beta-lactamases amb el qual els bacteris es “defensen” dels antibiòtics. El vídeo compta amb la participació de la investigadora del grup Silvia Ferrer.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Joan Llop, Laura Ros, Ester Tomás i Arnau Darós dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col•laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists