Vocabulari científic: Àcid desoxiribonucleic (ADN)

Mari Carmen Cabo, biòloga i professora de Biologia i Geologia de la Universitat Jaume I, descriu el concepte d’àcid desoxiribonucleic (ADN): molècula que conté la informació genética i és capaç d’autoreplicar-se per a permetre la divisió cel·lular i al mateix temps fer possible el funcionament de les cèl·lules.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Ester Tomás Romo, Arnau Darós Piquer, Laura Ros Martínez i Joan Llop Cabo dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Vocabulari científic: Plasma

Enrique Javier Sánchez Vilches, catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat Jaume I, descriu el concepte de plasma i, dins del mateix, l’aplicació que pot arribar a tenir en l’univers.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Raquel Caballero Pérez, Iosune Noguera Candel, Marcos Sproston López i Mireya Toledo Penades dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Vocabulari científic: Metabolòmica

Vicente Arbona, Investigador del grup Ecofisiologia i Biotecnologia de la Universitat Jaume I, descriu el concepte metabolòmica com l’estudi de totes les molècules de baix pes molecular en un organisme, grup cel·lular o teixit en unes condicions de cultiu i ambientals concretes.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Mauro Causanilles Domínguez, Ainara Sanchis Ulacia, Sara Caballero Martínez i Miqueas Cuffia dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Present i futur de la neurotecnologia

El reportatge aborda els aspectes més notables de com l’estudi del cervell pot afectar positivament malalties com el parkinson, la sordera o la ceguera, podent fins i tot fer que desaparegueren. Per a això, compta amb la intervenció dels investigadors i professors de la Universitat Jaume I Marta Miquel Salgado, del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia, i Juan Vicente Sánchez Andrés, Catedràtic de Fisiologia. El reportatge aborda temes com ara: què és la neurotecnologia?, què és la neurociència?, quins avanços hem vist fins al dia de hui?, com la tecnologia pot millorar les vides d’aquells afectats per certes malalties que aparentment no tenen cura?, i per descomptat, què pensen els nostres investigadors que ocorrerà en un futur?

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Arturo Salom Pereda, Francesc Caballer Alegre, Javi Cuenca Meliá i Iris Suñer Royo, dins del projecte Labcom-Ciencia coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col•laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciencia UJI 2013-2014

L’aplicació i ús dels enzims en el camp de la medicina

Érica Cristina Moreno, doctoranda del Màster en Química Teòrica i Modelització de la Universitat Jaume I explica el projecte liderat pel catedràtic de Química Física Juan Andrés Bort “Caracterització dels mecanismes moleculars de les reaccions químiques catalitzades per enzims”. L’estudi, que es troba en una fase final, investiga la possible aplicació dels enzims per a avançar en el tractament de malalties com l’alzheimer.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Raquel Caballero Pérez, Iosune Noguera Candel, Marcos Sproston López i Mireya Toledo Penades dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Model de la mà humana orientada a l’agarre d’objectes

Antonio Morales, professor del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Ordinadors, explica en què consisteix el projecte “Modele de la mà humana orientada a l’agarre d’objectes”. A més, el vídeo també compta amb la col·laboració de Carlos Rubert, estudiant de doctorat, que treballa en el projecte i explica la seua aportació al mateix.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Natalia Corrales Leganés, Aurelia Jankauskaite, Raúl March de Ambrosio, Herena Ojeda Ballester i María Pascual Insa dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Usos i utilitats de noves membranes ceràmiques nanoestructurades conductores d’ions

“Desenvolupament de membranes ceràmiques poroses nanoestructurades conductores d’ions” és el títol de la recerca dirigida pel professor i investigador de l’Institut de Tecnologia Ceràmica Sergio Mestre Beltrán qui explica les funcions d’aquestes noves membranes com a filtre de partícules i ions. Les seues funcions en la indústria són múltiples, sent especialment útils com a depuradores.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Marta Colom Gombau, Javier Bautista Porcar, Alba Simón Domínguez i Anna Ribés Nácher dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Metalo-β-lactamases: Mecanismes d’acció i resistència davant els antibiòtics

El reportatge realitzat per estudiantado del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I aborda el treball de recerca desenvolupat pel grup de recerca de Química Teòrica i Computacional i Bioquímica Computacional sobre el mecanisme d’acció de les metalo-beta-lactamases amb el qual els bacteris es “defensen” dels antibiòtics. El vídeo compta amb la participació de la investigadora del grup Silvia Ferrer.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Joan Llop, Laura Ros, Ester Tomás i Arnau Darós dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col•laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Vocabulari científic: Daltonisme

Conrado Martínez Cadenas, professor del Departament de Medicina de la Universitat Jaume I, descriu el concepte daltonisme.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Teresa González Monteagudo, Sara Marco Caballero, Elena San Máximo Giménez i Noemí Úbeda Vélez dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I. Està inclòs en la categoria de «Vocabulari científic», que engloba peces breus en què el personal investigador de l’UJI col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Dispositius fotònics aplicats a la biomedicina

El reportatge mostra diverses tècniques d’utilització de la llum per al progrés tecnològic en l’àmbit de la biomedicina de la mà del coordinador del grup d’Òptica GROC de la Universitat Jaume I, Jesús Lancis, i l’estudiant de doctorat Esther Irles. Tots dos participen en recerques que cerca, des del camp de la fotònica, oferir possibilitats de millores en els diagnòstics.

Vídeo produït pels alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de l’UJI Laia Forner Albiol, Alin Ionescu, Arantxa Ripollés Mateu, Aitor Sanz Boils y Alba Urién Rozalén dins del projecte Labcom-Ciència coordinat pel professor del Departament de Ciències de la Comunicació Francisco López Cantos, amb la col·laboració del Laboratori de Comunicació Audiovisual i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat Jaume I.

Labcom-Ciència UJI 2013-2014

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists