Raviart: “La cooperació entre matemàtics, enginyers i físics és clau per a progressar en matemàtica aplicada”

La Universitat Jaume I ha investit com a doctor honoris causa el matemàtic Pierre Arnaud Raviart, a proposta de l’Institut Universitari de Matemàtiques i Aplicacions de Castelló i del Departament de Matemàtiques, per la seua trajectòria humana, acadèmica i professional en l’àmbit de la matemàtica aplicada i per les seues contribucions al camp de la modelització matemàtica. L’acte ha estat presidit pel rector, Vicent Climent; el rector honorari de l’UJI, Francisco Michavila; el rector de la Universitat Politècnica de Madrid, Carlos Conde; el president del Consell Social, José Luis Breva; el secretari general de la Jaume I, José Luis Blasco; la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet i el vicerector d’Investigació i Doctorat, Antoni Barba.

La investidura s’ha iniciat amb la laudatio que ha realitzat el catedràtic de Matemàtica Aplicada de l’UJI, Vicente Martínez, sobre Raviart. «La seua rellevància internacional en el progrés de la Matemàtica Aplicada és enorme i queda palesa en les nombroses col·laboracions dutes a terme amb eminents matemàtics francesos, els quals van fonamentar l’avanç de l’Anàlisi i la Simulació Numèrica durant els últims decennis. Aquells treballs de recerca continuen sent la base de molts dels investigadors capdavanters actuals.

Més informació i vídeo complet de l’acte.

SCP UJI. Novembre 2014

Javier Munárriz: “La dieta mediterrània prevé el càncer”

Javier Munárriz, doctor en Oncologia Mèdica de l’Hospital Provincial de Castelló, ha oferit avui la conferencia «Alimentació i càncer: veritats i mites» en el marc del Curs sobre prevenció del càncer que han organitzat l’Associació Espanyola contra el Càncer de Castelló i el Vicedeganat de Medicina de la Universitat Jaume I. L’especialista en Oncologia ha sigut taxatiu en afirmar que «una de les poques coses que es poden assegurar categòricament quant a la relació entre dieta i càncer és que la dieta mediterrània, la nostra dieta de tota la vida, que és una dieta sensata, equilibrada i variada, prevé el càncer».

Munárriz ha explicat que, al contrari que en altres malalties com l’ébola o la silicosi, en el cas del càncer no hi ha només un factor causant de la malaltia sinó que hi ha molts factors implicats com el tabac, l’alcohol, els factors hereditaris i genètics i la dieta. Dins d’aquests factors hi ha alguns que no són modificables, com els factors hereditaris, genètics o de sexe (el càncer d’úter només ho poden patir les dones), però hi ha uns altres que sí, com el consum de tabac, ja que està demostrat que no fumar disminueix en un 30% la incidència del càncer. «No obstant açò, de tots els factors modificables, el que més incidència té en el càncer és la dieta perquè una elevada ingesta calòrica i de greixos o la ingesta de carcinògens com l’alcohol poden produir càncer, igual que l’obesitat pot augmentar la mortalitat en alguns tipus de càncer».

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2014

Samaniego aborda les causes de l’increment del cost de l’energia

La I Jornada Tècnica sobre el Mercat Elèctric, organitzada per la Fundació per a l’Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana f2e, ha reunit a la Universitat Jaume I importants especialistes i responsables del sector per a abordar l’evolució del mercat de l’energia elèctrica i les perspectives de futur.

María José Samaniego, responsable de Mercats Majoristes d’Electricitat CNMC ha analitzat el mercat ibèric de l’electricitat. Samaniego ha explicat que el cost de l’energia ha experimentat un increment que depèn de l’evolució dels mercats i d’una part regulada. «La part regulada de la tarifa s’ha incrementat en els últims anys un 42% per al xicotet consumidor i un 15% per als grans i el cost de l’energia en els mercats ha augmentat un 23% per al xicotet i un 26% per als grans» ha apuntat.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2014

Vicente Verdú: “Hi ha una manera d’entendre el món i compartir-lo que no es coneixia fins ara”

“El canvi d’època ha estat marcat per la xarxa establida per la gent, on no hi ha jerarquies, amb una relació horitzontal i que posa el coneixement en les fonts obertes” ha comentat l’escriptor Vicente Verdú en la conferència organitzada pel Seminari Permanent de Filologia Espanyola i el Grau en Periodisme titulada «La victoria de la muchedumbre», una “manera d’entendre el món i compartir-lo que no es coneixia fins ara”, ha dit.

El periodista ha iniciat la seua intervenció amb una crítica a l’educació basada en l’obligació i la disciplina, perquè en la seua opinió “qui estudia les coses amb gust, després desenvolupa interés per les coses”. Després ha explicat els diferents elements energètics i de comunicació que han influït en les dues primeres revolucions industrials, per arribar a la tercera, l’actual iniciada en 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Novembre 2015

Multipliquen per cent la capacitat de producció dels làsers de femtosegon

Els làsers de femtosegon permeten, des dels anys 90, el tractament de materials a nanoescala i microescala amb alta precisió, però la seua producció resulta lenta i costosa. Investigadors del Grup d’Òptica (GROC) de la Universitat Jaume I de Castelló han desenvolupat una nova tècnica de processament en paral·lel que permet multiplicar per cent la capacitat de producció d’aquests làsers, millorant el rendiment, reduint el temps i els costos de fabricació i optimitzant l’ús de l’energia del làser. La importància de l’avanç l’ha dut a ser portada d’Optics & Photonics News, la revista de divulgació de referència en el seu camp editada per l’Optical Society of America.

La tecnologia làser permet processar materials, és a dir, modificar localment les seues propietats amb precisió micromètrica (una centèsima part de la grandària d’un cabell) o fins i tot nanomètrica. És el cas, per exemple, dels microxips o dels stents que s’implanten en el sistema arterial i que són fabricats utilitzant tecnologia làser, a causa dels exigents requeriments de precisió perquè funcionen correctament. Jesús Lancis, director del Grup d’Òptica GROC, destaca que l’avanç aconseguit «millorarà considerablement les prestacions d’aquesta tecnologia en permetre processar el material simultàniament en diverses localitzacions i, a més, sense pèrdua de precisió. Tots dos fets són clau per a incrementar la taxa de producció de la tecnologia làser, abaratint d’aquesta manera els costos de fabricació i permetent la seua introducció progressiva en diversos sectors que fins ara utilitzen mecanismes de producció més tradicionals».

Més informació.

UCC+i UJI. Novembre 2014

Premi Nacional d’Assaig 2014 per a la reflexió sobre l’ètica d’Adela Cortina

La doctora honoris causa de la Universitat Jaume I, Adela Cortina, ha rebut el premi Nacional d’Assaig 2014 per la seua ¿Para qué sirve realmente la ética? En l’entrevista realitzada pel programa “Pienso, luego existo” de TVE, la catedràtica de Filosofia del Dret, Moral i Polític de la Universitat de València exposa alguns dels seus plantejaments entorn de l’ètica i la moral.

Adela Cortina, reconeguda com una de les majors autoritats mundials al terreny de les ètiques aplicades, és directora de la Fundació Étnor i codirectora del Màster interuniversitari “Ètica i Democràcia” de l’UJI i la UV.

Vídeo complet de l’acte d’investidura com a honoris de la UJI

Sociologandoabc. Octubre 2014

Lidón Zabalza: «L’educació infantil és clau per a la qualitat i equitat del sistema educatiu»

Lidón Zabalza, assessora del CEFIRE de Castelló en l’àmbit d’Educació Infantil, ha sigut l’encarregada d’obrir les V Jornades d’Educació Infantil, organitzades per l’Àrea de Didàctica de les Ciències Socials del Departament d’Educació de la Universitat Jaume I i finançades per la Unitat de Suport Educatiu.

En la seua intervenció, Zabalza ha destacat que «l’educació infantil, com a primer tram del sistema educatiu, té una importància vital, ja que és clau per a la qualitat i l’equitat del sistema educatiu». Així, ha afirmat que «si no proporcionem al xiquet possibilitats d’accedir a aquest primer tram del sistema educatiu, no podem parlar ni de qualitat ni d’equitat perquè tot el coneixement que el xiquet adquirirà en els primers sis anys de la seua vida serà determinant per a afrontar amb èxit els següents trams educatius o conduir-lo al fracàs escolar».

Més informació.

SCP UJI. Octubre 2014

Nous compostos permeten la fabricació de dispositius OLED modulables

Els grups de recerca de la Universitat Jaume I de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia i de Dispositius Fotovoltaics i Optoelectrònics han desenvolupat nous compostos orgànics caracteritzats per una major modulabilitat, estabilitat i eficiència que podrien ser aplicables en la indústria de semiconductors per al seu ús en components electrònics o il·luminació.

La Universitat pública de Castelló ha posat en marxa un projecte de prova de concepte sobre aquesta tecnologia per a comprovar que els compostos posseïsquen les propietats electroquímiques i fotoluminiscents necessàries per a la fabricació d’OLED modulables capaços d’emetre a la regió del blau de l’espectre visible, aplicant voltatges més baixos, aconseguint major eficiència i amb una major vida útil.

Més informació.

UCC+i UJI. Octubre 2014

Patenten un nanofluid que millora la conductivitat de la calor

Investigadors de la Universitat Jaume I han desenvolupat i patentat un nanofluid que millora la conductivitat tèrmica a temperatures fins a 400º C sense comportar un increment de costos ni requerir una remodelació de les infraestructures. L’avanç té importants aplicacions en sectors com ara el químic, el petroquímic i el de l’energia, i és una tecnologia útil en totes aquelles aplicacions industrials que utilitzen sistemes de transmissió de calor com ara centrals termosolars, centrals nuclears, centrals de cicle combinat i calefacció, entre altres. El nanofluid desenvolupat pel grup de recerca Fluids Multifàsics de l’UJI és el primer a poder treballar a temperatures elevades, fins a 400º C, i millora fins un 30% la conductivitat tèrmica dels fluids de transferència de calor existents.

El fluid de transferència tèrmica per a aplicacions a alta temperatura patentat compta a més amb l’avantatge que no compromet altres variables rellevants com són l’estabilitat del fluid a alta temperatura, la qual cosa admet el seu ús en les instal·lacions actuals, sense que siguen necessaris, per tant, canvis d’infraestructures per a adaptar-s’hi.

Més informació.

UCC+i UJI. Octubre 2014

Torres-Dulce considera imprescindible la reforma de la Justícia espanyola

La Universitat Jaume I, a través del Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha homenatjat el fiscal Fernando Herrero-Tejedor en un acte acadèmic on s’ha recordat tant la seua figura com les seues aportacions jurídiques i la seua contribució a la universitat. L’acte ha reunit nombroses autoritats de l’àmbit acadèmic i jurídic, així com familiars i amics d’Herrero-Tejedor.

A continuació, el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha impartit la conferència magistral titulada «El Ministeri Públic al segle XXI». Torres-Dulce s’ha mostrat a favor de reformar la Justícia en tractar-se d’una exigència imprescindible, i ha argumentat que cal reformar-la perquè és la base de l’Estat de Dret, la garantia de les llibertats individuals i col·lectives necessàries per a la convivència i perquè les societats modernes necessiten resoldre els conflictes quotidians, entre altres raons.

Més informació i vídeo complet de la conferència en altres formats.

SCP UJI. Octubre 2014

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists