Vocabulari científic: Telomerasa

Eva Falomir, investigadora del Grup de Síntesi Orgànica de l’UJI descriu el concepte de Telomerasa.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Noviembre 2015.

L’UJI patenta nous compostos anticancerígens de baixa toxicitat

La Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) han patentat nous compostos amb una potent activitat anticancerígena en cèl·lules tumorals que presenten una toxicitat molt baixa en cèl·lules sanes, el que disminuir de manera espectacular els efectes secundaris durant el tractament de quimioteràpia.

Més informació

UCC+i. UJI. 2015.

Ciència i societat: claus per a un diàleg necessari


Francisco Fernández Beltrán, director del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI, explica en aquesta conferència la importància de la comunicació pública de la ciència i aborda la relació entre ciència i societat i les claus del diàleg entre aquests dos àmbits.
L’exposició ha sigut realitzada durant la primera jornada del «Taller de comunicació social de la ciència per a investigadors/es 2015» organitzat per la Universitat Jaume I en el marc de la Setmana de la Ciència.

Divulgació de la ciència: accions i projectes de la FECYT


César López, responsable de la Unitat de Foment de la Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), ha destacat la importància de la comunicació i la divulgació de la ciència perquè la societat prenga consciència del paper de la recerca com a motor necessari del canvi de model productiu. Així ho ha exposat durant la conferència d’obertura del «Taller de comunicació social de la ciència per a investigadors/es 2015» organitzat per la Universitat Jaume I en el marc de la Setmana de la Ciència.

Més informació

Ciència UJI en Radio Castellón Cadena SER: Grup Addicció i Neuroplasticitat


La professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Jaume I, Marta Miquel Salgado-Araujo, explica el treball realitzat pel grup de recerca Addicció i Neuroplasticitat centrat en l’estudi i la creació de models explicatius i predictius vinculats als canvis que produeixen en el cervell les drogues addictives. La investigadora de l’UJI explica que els estudis dels canvis en el cervell relacionats amb el consum de drogues es realitzen principalment a través de la utilització del model animal i destaca la importància que tenen els resultats de recerca en la generació d’estratègies terapèutiques.
El vídeo forma part d’una sèrie d’entrevistes realitzades pel periodista Alberto Suarez als grups d’investigació de la Universitat Jaume I a fi de donar a conéixer la seua àrea d’investigació, el treball que desenvolupen i els últims avanços aconseguits. Les entrevistes, que s’emeten els divendres en l’espai “Hoy por hoy Castellón” de Radio Castellón Cadena SER, compten amb la col•laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l’UJI, patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, les empreses Facsa i Iproma i l’Aula Dávalos-Fletcher de la Cultura.

UCC+i UJI. Setembre de 2015.

La perillositat de les neurociències quan es converteixen en ideologia i manipulació


El catedràtic d’Ètica de la Universitat Jaume I, Domingo García Marza, ha destacat en una conferència la importància de les neurociències però, a la vegada, ha advertit de la seua perillositat quan es converteixen en ideologia i manipulació. El filòsof ha impartit la conferència «Neuroètica i neuropolítica: de la ciència a la manipulació» dins de les activitats de la Setmana de Benvinguda organitzada pel Consell de l’Estudiantat.
Més informació

Un investigador de l’UJI dissenya un mètode per a l’avaluació de la contaminació per nitrats

Un investigador postdoctoral de la Universitat Jaume I ha dissenyat un innovador model per al reconeixement selectiu de nitrats que té una gran implicació en la prevenció de la contaminació ambiental. La proposta desenvolupada per Vicente Martí Centelles, durant una estada de recerca postdoctoral en la Universitat d’Oxford, ha sigut publicada en la prestigiosa revista Chemistry- A European Journal que ha inclòs el treball en el top 10% dels articles d’importància en reconèixer-lo com Hot-Paper i l’ha destacat en la portada interior.

Més informació

Publicació: Entrena’t les neurones


Micaela Moro presenta la publicació Entrena’t les neurones. Programa de rehabilitació neurocognitiva per a pacients amb trastorn mental greu.
L’entrevista ha sigut realitzada durant la Setmana del Llibre en Català celebrada en el mes de setembre en la ciutat de Barcelona que va comptar amb la participació de Publicacions de la Universitat Jaume I.

Publicacions del Grup de Recerca d’Història Contemporània


La investigadora de l’UJI Rosa Monlleó presenta els llibres Vides truncades per la guerra civil a Castelló i Biografies rescatades del silenci, treballs del Grup de Recerca d’Història Contemporània de la Universitat Jaume I.
L’entrevista ha sigut realitzada durant la Setmana del Llibre en Català celebrada en el mes de setembre en la ciutat de Barcelona que va comptar amb la participació de Publicacions de la Universitat Jaume I.
Durant aquesta setmana, la investigadora Rosa Monlleó va participar també en la taula redona L’assaig de la memòria.

Vocabulari científic: Cinètica química


Sheila Ruiz, investigadora del Grup de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia de l’UJI, descriu el concepte de Cinètica química.

Este vídeo s’inclou dins de la categoria vocabulari científic que engloba peces breus en què el personal investigador de la Universitat Jaume I col·labora definint termes científics relacionats amb la seua àrea de coneixement.

UCC+i UJI. Octubre 2015.

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists