«Misión de la universidad» de José Ortega y Gasset

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent i el catedràtic de Literatura Espanyola de l’UJI Santiago Fortuño han presentat una edició crítica del llibre Misión de la Universidad de José Ortega y Gasset.

Misión de la Universidad és la reflexió d’Ortega i Gasset sobre una institució que coneixia administrativa i vivencialment. La universitat que coneixia el filòsof espanyol ha canviat substancialment des de 1930, quan es va dictar la conferència que inspira aquest llibre, però la pregunta sobre quin lloc ha de tenir assignat la universitat en l’educació, a què ha d’aspirar, segueix present en els nostres dies. I per a analitzar el present i el futur de la universitat les reflexions d’Ortega y Gasset segueixen sent un text a tenir en compte, un text que es presenta complet i enriquit en aquesta edició crítica del professor de l’UJI Santiago Fortuño.

SCP UJI. Febrer 2015

Promediant formes

La professora Mª Victoria Ibáñez explica en la seua intervenció «Promediant formes» la investigació que va servir per fer un model de la figura femenina espanyola mitjana. Per mitjà d’escàners tridimensionals, els investigadors van enregistrar les mesures de més de 10.000 dones espanyoles i amb l’ajuda de la teoria de conjunts convexes, i de l’anàlisi estadístic de formes mitjançant landmarks, van aconseguir caracteritzar la forma mitjana del cos amb la finalitat d’homologar les talles en la indústria tèxtil i també promoure una imatge real i saludable de la dona. La xerrada s’emmarca dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques de la Universiatat Jaume I de Castelló amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Dinàmica de fluids computacional: rius, marees, tsunamis

El professor Vicent Martínez comenta la seua recerca en “Dinàmica de fluids computacional” amb exemples sobre com la modelització del comportament d’un fluid (aigua, terra en moviment, neu o sang) pot permetre anticipar-se a la conducta del fluid i proposar alternatives davant un tsunami, una marea o el desbordament d’un riu, dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castellón amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Anàlisis geomètric asintòtic

El professor David Alonso parla sobre les seues investigacions en anàlisi geomètric asimptòtic, on estudia cossos convexos, com esferes, quadrats, cubs o cercles, per mesurar distàncies que posteriorment poden ser aplicades a problemes de relacions entre dades, dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Automòbils, edificis i tipografia: corbes i superfícies en l’era del disseny

La professora Ana Mª Arnal del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló explica les corbes de Bézier i les seues múltiples aplicacions, com la tipografia de les impressores, el disseny d’embarcacions o automòbils i l’arquitectura, en obres com el Museo Guggenheim de Bilbao de Frank Gehry o el saló de banquets de Torre la Mina en les Alqueries, dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Óssos polars, plats de paella i l’escuma de la cervesa

El professor Vicent Gimeno, de l’àrea de Geometria i Topologia del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló, aborda alguns aspectes del problema isoperimètric (la recerca de la corba que conté l’àrea més gran) des de diferents perspectives, introduïdes amb exemples coneguts per tothom, com els óssos polars, els plats de paella o l’escuma de la cervesa, dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Què fa una xica com jo en un lloc com aquest?

La professora Irene Epifanio del Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló fa un repàs de la seua trajectòria investigadora que ha abastat diversos àmbits com l’anàlisi d’imatge, la geometria o l’anàlisi de dades, per centrar-se últimament en l’aplicació de l’estadística al disseny ergonòmic, en concret, al disseny de les cabines de la força aèria americana, dins de les Jornades «En què investiguen els matemàtics de l’UJI?», organitzades pels responsables del Grau de Matemàtica Computacional i del Departament de Matemàtiques amb la finalitat d’explicar de forma senzilla el seu treball de recerca.

UCC+i UJI. Febrer 2015

El risc de lesió és multiplica per dotze en un partit de fútbol professional

El risc de lesió durant els partits de competició és dotze vegades superior que durant les sessions d’entrenament en els jugadors de la Lliga de Futbol Professional, sent les lesions més comunes de tipus muscular i derivades d’un sobreesforç, implicant períodes de recuperació entorn d’una setmana. Així es desprèn d’un ampli estudi epidemiològic que analitza les característiques de les lesions que sofreixen els jugadors professionals de futbol a Espanya realitzat per investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de Madrid i la University of Exeter (Regne Unit), els resultats del qual han estat publicats en les revistes científiques Sports Sci i Sports Med Phys Fitness.

L’estudi ha permès registrar per primera vegada a Espanya de forma sistemàtica les lesions sofertes durant una temporada completa per un total de 728 jugadors pertanyents a 16 equips de primera divisió i 11 equips de segona divisió.

Més informació.

UCC+i UJI. Febrer 2015

Sense plantes no hi ha paradís

Aurelio Gómez, catedràtic de Producció Vegetal de la Universitat Jaume I, participa en les jornades de divulgació científica Desgranando Ciencia amb la xarrada “Sense plantes no hi ha paradís” en la qual reivindica l’interès de les plantes i la importància de la recerca agrària. En menys de quinze minuts el coordinador del grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia de l’UJI ens descobreix des d’algunes de les plantes més curioses del món fins a algunes de les línies de recerca més interessants de les ciències agràries.

Desgranando Ciencia és un esdeveniment de divulgació científica on el públic pot veure, sentir, experimentar, parlar, gaudir i visitar la ciència que se celebra anualment en el Parc de les Ciències de Granada organitzat per l’associació de divulgació científica Hablando de Ciencia.

Hablando de Ciencia YouTube. Gener 2015

La història del doblatge: de mecanisme de censura a eina de comunicació

El doblatge permet compartir productes audiovisuals entre persones que parlen diferents llengües. Videojocs, pel·lícules o dibuixos se serveixen del doblatge per a travessar fronteres. Però al llarg de la història el doblatge ha sigut també una eina per a la censura per part de dictadors com Mussolini, Franco o Hitler. El catedràtic de Traducció i Interpretació i coordinador del grup d’investigació Trama de la Universitat Jaume I Frederic Chaume destaca les diferents cares del doblatge en aquest reportatge elaborat per la televisió peruana TV De Película.

El reportatge mostra exemples de l’ús del doblatge com a mecanisme de censura. Així, en la versió doblegada en espanyol de La dama de Shangai s’omet l’al·lusió a l’assassinat d’un espia de Franco. Amb la fi de la dictadura la censura va deixar de ser un problema i actualment el doblatge és una opció que permet accedir a tot tipus de productes audiovisuals.

TV De película. Febrer 2015

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists