Torres-Dulce considera imprescindible la reforma de la Justícia espanyola

La Universitat Jaume I, a través del Departament de Dret Públic de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, ha homenatjat el fiscal Fernando Herrero-Tejedor en un acte acadèmic on s’ha recordat tant la seua figura com les seues aportacions jurídiques i la seua contribució a la universitat. L’acte ha reunit nombroses autoritats de l’àmbit acadèmic i jurídic, així com familiars i amics d’Herrero-Tejedor.

A continuació, el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha impartit la conferència magistral titulada «El Ministeri Públic al segle XXI». Torres-Dulce s’ha mostrat a favor de reformar la Justícia en tractar-se d’una exigència imprescindible, i ha argumentat que cal reformar-la perquè és la base de l’Estat de Dret, la garantia de les llibertats individuals i col·lectives necessàries per a la convivència i perquè les societats modernes necessiten resoldre els conflictes quotidians, entre altres raons.

Més informació i vídeo complet de la conferència en altres formats.

SCP UJI. Octubre 2014

Cristina Botella aborda els avanços de la psicologia clínica al segle XXI

Cristina Botella, catedràtica de la Universitat Jaume I i directora del grup de recerca Labpsitec, va abordar els avanços de la psicologia clínica al segle XXI en el cicle «Diàlegs a la Llotja».

Botella va iniciar la seua intervenció afirmant que és obligació dels psicòlegs explicar als ciutadans els avanços de la psicologia. «Ara estem molt millor preparats per a ajudar i, encara que en psicologia hi ha diferents corrents, s’està imposant la que considera fonamental basar els tractaments en recerca controlada, igual que en medicina». En aquest sentit, va explicar que per a crear un protocol de tractament eficaç i eficient es necessita un treball de molts anys en el qual se sotmeten els tractaments a múltiples proves en assajos clínics en diferents llocs del món i amb investigadors independents.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Octubre 2014

XX aniversari de la Xarxa Vives: #20anysfentXarxa

Reportatge elaborat amb motiu del XX aniversari de la Xarxa Vives, que incorpora reflexions sobre el passat, el present i el futur de la institució que coordina accions de docència, cultura i recerca a càrrec de rectors de les universitats de la regió Vives i alguns dels exrectors fundadors. Per ordre d’aparició, intervenen Carles Solà (UAB), Josep Maria Nadal (UdG), Daniel Bastida (UdA), Jaume Porta (UdL), Fabrice Lorente (UPVD), Celestí Suárez (UJI), Vicent Climent (UJI), Josep Anton Ferré (URV), Joan Viñas (vicepresident I), a més de Joan Domènec Ros (IEC) i el filòleg Germà Colón, Medalla d’Honor de la Xarxa Vives.

Canal YouTube Xarxa Vives. Octubre 2014

Carlos Muñoz: “El sector dels videojocs ofereix moltes oportunitats de negoci”

Carlos Muñoz Marzá, gestor del Centre de Coneixement i Emprenedoria Vinalab (Vinaròs), ha oferit la conferència «El sector dels videojocs: situació i oportunitats», en el marc del curs d’estiu de la Universitat Jaume I «Crea el teu propi videojoc i negoci» que se celebra del 14 al 16 de juliol en el Vinalab.

Carlos Muñoz ha explicat que l’objectiu d’aquest curs d’estiu és acostar el coneixement universitari a l’empresa i viceversa i per a açò s’han organitzat una sèrie de ponències i tallers impartides per emprenedors del món dels videojocs i empresaris del sector.

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Juliol 2014

Oliver: “La biomassa de les àrees rurals de la Comunitat Valenciana té un gran potencial”

José Vicente Oliver, professor de la Universitat Politècnica de València, ha abordat els reptes i oportunitats que ofereix per al desenvolupament local l’ús de bioenergia forestal en el curs d’estiu titulat «Biomass for sustainable rural development», emmarcat en el projecte europeu IT Forest.

Segons ha explicat Oliver, la biomassa té un gran potencial en les àrees rurals de la Comunitat Valenciana per la gran varietat de fonts i recursos existents. «Més del 50% del territori és bosc i encara tenim més potencial de biomassa perquè no tenim una gran indústria que realitze productes amb fusta. Si utilitzem la fusta al mateix ritme que el bosc creix tenim un potencial d’1,2 milions de tones cada any. Si no ho usem el que estem fent és acumular un gran volum de boscos sense gestionar» ha apuntat. Així mateix, ha afegit que la fusta d’aquesta zona té un gran poder calorífic ja que «si comparem els pins amb altres arbres d’Europa, el nostre valor és un 20% major».

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Julio 2014

Ángel Pitarch destaca la necessitat de preservar l’arquitectura popular de Castelló

Les Sales gòtiques de l’Ajuntament de Morella han acollit la primera sessió del curs d’estiu de la Universitat Jaume I «L’arquitectura de tàpia: la seua posada en valor i utilització de la terra piconada en la construcció sostenible». El responsable de la titulació d’Arquitectura Tècnica de l’UJI i professor de Construccions Arquitectòniques, Ángel Pitarch, ha sigut l’encarregat d’encetar el curs amb la conferència «L’arquitectura popular de les comarques de Castelló».

Pitarch ha començat la seua intervenció recordant la definició d’arquitectura que va fer Plató, «arquitectura és tot allò que ens envolta perquè l’entorn en què vivim a vegades no és agradable i hem de modificar-lo per a fer-lo confortable»; la definició d’arquitectura popular «aquella arquitectura que fan els mateixos usuaris, els artesans» i d’arquitectura vernacla «que ve de les mateixes tradicions de cada lloc».

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Juliol 2014

Lorenzo Silva: «La clau per a adaptar una novela al cine es la lleialtat»

L’escriptor Lorenzo Silva ha analitzat la importància del diàleg en la literatura i el cinema en la conferència «Pels seus fets els coneixereu? Del diàleg com a retrat del personatge i l’accidentat viatge del paper a la pantalla», que ha oferit en el marc del curs d’estiu de la Universitat Jaume I «Televisió, cinema i llengua: un reflex de la realitat?». Silva, escriptor de novel·la negra, és un dels novel·listes més importants i més llegits del panorama espanyol, ha guanyat el Premi Planeta i el Premi Nadal i és especialment conegut per la seua saga sobre els dos guàrdies civils Bevilacqua i Chamorro.

L’escriptor ha centrat la seua conferència en el diàleg literari, el diàleg cinematogràfic i la transició del llibre al cinema. En primer lloc, ha reflexionat sobre la importància del diàleg en la novel·la, «per a mi, són més importants els diàlegs que les trames ja que els personatges són en bona mesura el que diuen» ha assegurat. Recordant els seus inicis com a novel·lista, ha explicat que els primers anys va patir molt perquè notava que els seus diàlegs eren insuficients ja que «té molta més dificultat construir la teua veu narrativa a través d’un personatge que a través d’un narrador».

Més informació i vídeo complet de la conferència.

SCP UJI. Julio 2014

Rodríguez Moya destaca l’important llegat del Museu de San Carlos de Mèxic

La primera de les jornades del curs d’estiu «Col·leccionar art, de les cambres de meravelles al museu modern» ha finalitzat avui amb una conferència de la professora Inmaculada Rodríguez Moya centrada en el Museu de San Carlos de Mèxic, en la qual ha explicat detalladament la transformació d’acadèmia d’art a pinacoteca i la importància del seu llegat pictòric i escultòric.

La Reial Acadèmia de San Carlos de Mèxic va ser fundada el 1781 com a centre de formació, però des dels seus inicis es van recopilar quadres i escultures que servien com a model per a la pràctica del dibuix, la pintura, l’escultura i l’arquitectura. Al principi va estar situada a la Casa de la Moneda i en 1791 va passar a l’edifici de l’Hospital de l’Amor de Déu.

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Juliol 2014

Mulet assegura que el menjar a Europa és segur i recomana no deixar-se convèncer per la publicitat

El professor de la Universitat Politècnica de València, José Miguel Mulet, ha indicat durant la seva intervenció «Menjar sense por» en el curs d’estiu de l’UJI «La biotecnologia: bases i aplicacions en agricultura, nutrició, farmàcia i medicina» que «el menjar a Europa, ara com ara, és segur» i que existeix una bretxa entre les dades objectives i la percepció de la població que ha de ser superada amb coneixements científics.

Segons les conclusions del Llibre Blanc de la Nutrició, explica Mulet, les principals manques alimentàries en la dieta espanyola són els baixos nivells de zinc i àcid fòlic; la vitamina D a partir dels 50 anys i la falta de ferro en la població femenina. En la seua opinió, la segona revolució verda (que va duplicar la producció mundial de blat) ha permès augmentar l’esperança de vida en el continent europeu.

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Juliol 2014

Anabel Moriña: «Les històries de vida serveixen per a donar veu a col·lectius oprimits o silenciats i apoderar-los»

La professora de la Universitat de Sevilla, Anabel Moriña, juntament amb l’estudiant Javier Cortés, ha abordat la metodologia de les històries de vida en el curs d’estiu «Comunicació i educació per al canvi social».

Moriña ha afirmat que aquest tipus de metodologia biogràfic-narrativa serveix per donar veu a col·lectius oprimits o silenciats ja que es basa en la participació i ressalta la subjectivitat. «És una recerca participativa o crítica en la qual investigador i participant adopten papers quasi al mateix nivell, és col·laboratiu. Per tant, és ideal per donar veu a grups oprimits i apoderar-los. La fi última és buscar transformacions tant en la persona com en les institucions» ha assenyalat.

Més informació.

Els vídeos dels Cursos d’Estiu es poden veure complets al Servidor de Vídeo de l’UJI.

SCP UJI. Juliol 2014

Enllaços d'interès

Ciència UJI

Investigación UJI
El gusto de investigar
Estudia e Investiga

Agències de notícies científiques

SINC
Alphagalileo
EurekAlert

Associacions i organitzacions

Red de Universidades Valencianas para el fomento de la Investigación, el Desarrollo y la Innovación (RUVID)
Fundación Española para el Fomento de la Ciencia y la Tecnología (Fecyt)
Comcired
Amigos de la Ciencia
Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), webs de divulgación
Asociación Española de Comunicación Científica (AECC)
Asociación Española de Cine e Imagen Científicos (Asecic)
European Union of Science Journalists’ Associatons
World Federation of Science Journalists