Presentació

El Grup de Recerca en Estudis Medievals Interdisciplinaris (GREMI), de la Universitat Jaume I de Castelló, organitza el congrés internacional Traductio et traditio mediaevales: ciència, coneixement i ideologia”, que se celebrarà del 14 al 16 de març de 2019 a Morella. La localització del congrés en aquesta ciutat medieval constitueix un entorn propici perquè un grup d’especialistes en diverses àrees compartisquen experiències i resultats científics i d’aquesta manera enfortisquen els lligams i intercanvis a nivell personal, acadèmic i institucional. El tema central d’aquest congrés, la cultura escrita com a eina de transmissió del coneixement a l’època medieval, té en la traducció el seu àmbit predilecte, però també està obert a altres manifestacions i productes afins, com la reescriptura o la compilació enciclopèdica. Una gran diversitat d’àmbits geogràfics, tradicions lingüístiques, processos històrics i manifestacions culturals donen raó dels múltiples enfocaments amb què poden ser analitzats el món de la traducció i la cultura escrita, des de mètodes i disciplines diferents. Entre altres molts aspectes del món medieval, la medicina, l’ensenyament escolàstic, l’oratòria tant política com sagrada o la pervivència i valoració de les autoritats grecollatines constitueixen un pòsit de coneixements que, segons la mentalitat de l’època, no hauria sigut possible sense l’esforç per traduir, compilar i transmetre els coneixements de les generacions passades.

Aquest congrés aspira a aprofundir en tots aquests aspectes que ens ajuden a copsar l’Occident medieval des d’una perspectiva més complexa, més precisa i alhora més diversa. Aquells que ho desitgen podran participar-hi com a comunicants o com a oients. Les conferències plenàries aniran a càrrec de Carlos Alvar (Université de Genève), Lluís Cifuentes (Universitat de Barcelona) i Isabel de la Cruz (Universidad de Alcalá).

Tots els assistents tindran a la seua disposició, si ho desitgen, un autobús per a realitzar el dia 13 de març de 2019 el trajecte de Castelló a Morella; i el dia 16 de març per realitzar el trajecte de tornada a Castelló. L’hora i el lloc de trobada exactes seran confirmats amb suficient antelació, després de tancar el programa del congrés.