La metabolòmica es defineix com el conjunt de tècniques analítiques que permeten l’anàlisi de de metabòlits de baix pes molecular: sucres, aminoàcids, polifenols, etc.. Aquestes tècniques, per la seua transversalitat, es poden aplicar sobre diferents organismes o teixits, per a avaluar l’efecte d’unes condicions ambientals particulars o l’evolució del metabolisme durant el desenvolupament. En aquest tipus d’anàlisi quedarien excloses molècules més grosses com ara àcids nucleics i proteïnes, per a aquestes disposem de tècniques específiques: genòmica/transcriptòmica i proteòmica, respectivament.
A nivell tècnic, la metabolòmica consta de dues parts diferenciades: la part instrumental i la part analítica o bioinformàtica, una genera les dades i l’altra les processa per tal de proporcionar a l’usuari (l’investigador) una llista de metabòlits identificats, els seus nivells i, en molts casos, les rutes metabòliques en les que estan implicats, constituint una eina poderosíssima per a l’estudi integratiu i, a més a més, molt transversal. De fet, les mateixes tècniques instrumentals i bioinformàtiques poden ser aplicades a qualsevol espècie, teixit o matriu sense modificacions significatives, per la qual cosa avui en dia s’ha erigit com una metodologia essencial en estudis biomèdics, epidemiològics, agroalimentaris i, fins i tot, filogenètics, amb importants aplicacions pràctiques en el dia a dia.
A nivell instrumental, les metodologies més emprades són aquelles basades en espectrometria de masses acoblada a una tècnica separativa (cromatografia o electroforesi capil·lar), la qual cosa permet investigar de forma exhaustiva el complement metabòlic d’una mostra mitjançant la combinació de diferents tècniques d’extracció i separació.
En el sector agroalimentari, l’aplicació d’aquestes tècniques té important rellevància per les seues aplicacions: identificació d’adulteracions en productes de consum (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24679755), avaluació de la qualitat nutricional de productes agraris (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28873552), diferenciació varietal de productes frescs (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25652567) o processats (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26795279), investigació bàsica en fisiologia vegetal (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23455464, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28119698, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24506441), etc…
Recentment, professorat del Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, van organitzar un curs d’anàlisi i processat de dades metabolòmiques destinat a estudiants de doctorat nacionals i estrangers. El curs perseguia establir les bases per a l’anàlisi i processat de dades metabolòmiques centrant-se en les hormones vegetals i metabòlits secundaris. Aquest curs es va organitzar sota l’empar de l’acció COST (European Cooperation in Science and Technology) que porta per nom CAMOS (Crop Arthropod-Microorganisms Interactions) en la qual participen professors del Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural #AgroUJI. En aquest curs van participar estudiants de diferents grups de recerca procedents de Croàcia, Regne Unit, Sèrbia, Polònia, França, Itàlia i Espanya, i va reunir experts internacionals com el Dr. Pierre Petriacq de l’institut biOMICS del Department of Animal and Plant Sciences (University of Sheffield), Radomira Vankova del Laboratory of Hormonal Regulations in Plants (Institute of Experimental Botany of the AS CR, República Txeca), el Dr Luís Valledor l’àrea de Fisiología Vegetal, del Department of Organisms and Systems Biology (Universitat d’Oviedo) i professorat de l’àrea de Fisiologia Vegetal del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de l’UJI (es pot consultar la informació en www.cost-fa1405.eu).
Vicent Arbona @arbona_vicent Professor del Dept. De Ciències Agràries i del Medi Natural Universitat Jaume I