Ja fa alguns anys que anem sentint en les notícies això que anomenen ‘canvi climàtic’ o ‘escalfament global’. Criticat per alguns amb arguments bastant pelegrins (https://goo.gl/b7W3aC), hui en dia la comunitat científica és unànime en destacar la gravetat de la situació climàtica i advertir que si no s’inicien mesures dràstiques per a millorar la situació, el resultat serà irreversible. En aquest sentit, els governs s’han compromès a implantar normatives per a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle com ara el CO2, producte de la combustió de derivats del petroli, així com implementar polítiques per a un ús energètic racional i eficient.
Pel que fa a la producció agrària, els efectes negatius del canvi climàtic ja són evidents en algunes regions, com ara les productores de raïm per a fer vi, unes 27 en tot el planeta (https://goo.gl/EFSrXY). En el cas concret d’aquest conreu, s’ha produït un avançament de la verema en els darrers anys, la qual cosa ha afectat a la qualitat del raïm, incrementant-se la concentració de sucres (i subseqüentment el grau alcohòlic) i baixant la seua acidesa (responsable de l’estabilitat microbiana del vi resultant). Més greu encara és l’efecte previst del canvi climàtic sobre els conreus de gra o ‘staple crops’: blat, dacsa i arròs, base de l’alimentació mundial, ha sigut valorat en més d’un 60% de pèrdues per sequera principalment, tal i com es publicava a The Guardian recentment (https://goo.gl/ApGkkj). Per la qual cosa, a banda de les polítiques ambientals implementades en tots els països que han sota-signat els tractats de Kyoto i Paris, cal impulsar la recerca i innovació agràries, per tal d’aconseguir varietats més tolerants a les condicions adverses derivades del canvi climàtic i implementar tècniques de conreu més sostenibles i eficients. Alguns exemples del que s’està fent actualment per tal de desenvolupar eines contra el canvi climàtic son la recerca que realitzen al IFAPA, el centre de Investigación y Formación Agraria y Pesquera a Córdoba on s’estan desenvolupant noves varietats de blat millor adaptades a les condicions ambientals adverses o a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) treballant en noves varietats d’arròs.
En la Universitat Jaume I, el grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural vinculat al Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural #AgroUJI ha centrat els seus esforços en investigar els efectes del canvi climàtic sobre el conreu estrela a casa nostra: els cítrics, investigant les alteracions en la fisiologia y la bioquímica que podrien comprometre la seua capacitat productiva.
En el Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural #AgroUJI es tracten tots aquests temes des de la perspectiva fonamental que té en compte aspectes ecològics, bioquímics i moleculars, que constitueixen la base necessària per al disseny d’estratègies biotecnològiques i també tècniques dirigides a la implementació de mesures agronòmiques que contribueixen a fer el conreu més sostenible i eficient.
Vicent Arbona @arbona_vicent Professor del Dept. De Ciències Agràries i del Medi Natural Universitat Jaume I