El suor de les plantes

Carlos_gota

El suor de les plantes

Les plantes son organismes autòtrofs, prenen diòxid de carboni de l’atmosfera i, mitjançant la fotosíntesi, el transformen en carbohidrats, en matèria orgànica; però també respiren, com nosaltres, prenen oxigen i l’empren per generar energia, i si…també suen.

Efectivament, les plantes suen, transpiren millor dit. La transpiració és un procés fonamental en les plantes ja que els permet regular la temperatura, igual que a nosaltres, i també és el mecanisme clau en el transport de la saba, aigua i nutrients, des de les arrels a les fulles.

Les plantes no tenen cor, un sistema que ajude a bombejar la saba i dur els nutrients a totes bandes, per la qual cosa, aprofiten una propietat física de l’aigua anomenada capil·laritat. Gràcies a ella, la saba procedent de les arrels ascendeix cap a la part aèria a través d’un sistema de vasos conductors anomenat xilema. La saba que ascendeix per aquests vasos genera una columna d’aigua continua que arriba fins les fulles. La planta regula l’avanç d’aquesta columna d’aigua mitjançant la transpiració. En les fulles, hi ha unes estructures especials anomenades estomes que són com ‘portes’ que s’obrin i es tanquen, regulant el flux de vapor d’aigua i, per tant, la transpiració. El pas d’aquest vapor d’aigua a l’atmosfera ‘estira’ de la resta de l’aigua líquida que li segueix.

Quan la temperatura ambiental puja, les plantes incrementen la transpiració per a refredar la superfície de les fulles (igual que nosaltres quan suem!) i quan hi ha una manca d’aigua, la redueixen per estalviar-ne. Aquesta regulació les plantes la exerceixen directament actuant sobre la apertura i tancament dels estomes. Per a la qual cosa, empren, entre altres coses, unes substàncies especials anomenades hormones vegetals o fitohormones, entre les quals destaca l’àcid abscísic o ABA com a principal regulador del tancament estomàtic.

En el laboratori d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural estudiem el paper d’aquesta fitohormona en la regulació de distints processos vegetals relacionats amb la resposta front a condicions ambientals adverses. Si tens curiositat, pots fer-li una ullada a la nostra activitat a http://www.ecofisiologia.uji.es

Vicent Arbona
Dept. Ciències Agràries i del Medi Natural
Laboratori d’Ecofisiologia i Biotecnologia
@arbona_vicent

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *