Arriba l’estiu, s’acaba el curs en no res i ja estàs pensant a deixar de costat els llibres i els apunts! D’acord, ho reconeixem, quan penses en vacances d’estiu, el primer que et ve al cap no és precisament una biblioteca. Més aviat imagines tovallola, gelat, migdiades eternes i zero responsabilitats. Però, fes-nos cas, sí, hi ha vida més enllà de les platges i els “xiringuitos”… i si et diguérem que hi ha biblioteques espectaculars, rares o sorprenents? T’animaries a incloure una biblioteca en el teu pròxim viatge?
Prepara’t per a fer les maletes, perquè et portem de “tour” per algunes de les biblioteques més curioses del planeta i no totes són silencioses ni avorrides. Encara que aquest “tour” siga amb la imaginació, et recomanem que si algun dia et trobes de visita per aquests països vages a veure-les. No et defraudaran!
Biblioteca pública de Stuttgart (Alemania)
Aquesta, es tracta d’una de les biblioteques públiques més gran del món i el seu edifici està construït amb una forma cúbica i projectat per l’arquitecte coreà Eun Young Yi, amb 11 plantes, dues d’elles subterrànies, i més de 20.000 m² de superfície. Sembla una caixa gegant i blanca des de fora que s’il·lumina a la nit en diferents colors, que fan que l’edifici s’assemble a un gran cub de Rubik. Si visites l’interior, et sents dins d’una nau espacial. Minimalisme extrem, prestatgeries infinites, i una atmosfera tan neta que podries estudiar fins amb ressaca. Si t’agrada l’arquitectura moderna i fer fotos estètiques, aquest lloc és un paradís.

Biblioteca del Monestir de Admont (Àustria)
És la biblioteca monàstica més gran del món i una de les grans obres d’art del període barroc tardà europeu, on diversos gèneres artístics es fusionen en un només. Localitzada en la petita localitat austríaca de Admont, en l’estat de Estiria, va ser encarregada per l’abat Matthäus Offner en 1764 i la seua construcció va començar en els anys posteriors de la mà de l’arquitecte barroc austríac Josef Hueber. Sostres amb frescos, prestatgeries daurades i milers de llibres que probablement no pots tocar, però que donen gust sol amb mirar-los. Alberga al voltant de 70.000 volums restaurats, encara que la col·lecció completa de llibres de l’Abadia consta d’uns 200.000 volums. Els tresors més valuosos són els més de 1.400 manuscrits (del segle VIII) i 530 incunables.

Biblioteca del Trinity College (Dublín, Irlanda)
Si eres fan de Harry Potter, aquesta biblioteca és de visita obligada. Les seues sales semblen tretes directament de Hogwarts. A més, guarda el Llibre de Kells, un manuscrit il·lustrat del segle IX que és una meravella. I sí, fa olor de fusta antiga i saviesa acumulada. Aquesta biblioteca va obrir les portes amb la mateixa data que la fundació del Trinity College en 1592. També ací, es custodia un dels símbols nacionals d’Irlanda, que és l’arpa de Brian Boru, un dels grans herois dels irlandesos.

Biblioteca Joanina (Universitat de Coïmbra, Portugal)
La Biblioteca Joanina de la Universitat de Coïmbra, que va substituir a l’antiga Casa Dona Livraria Universitária, deu el seu nom al monarca que la va manar construir en 1717. Per fora sembla una biblioteca barroca normal. Per dins… també. Però aquí ve el curiós: té ratpenats que viuen en l’edifici! I són aquí amb una missió: menjar-se les bestioles que podrien danyar els llibres antics i les taules estan cobertes amb pells que les protegeixen dels excrements dels animals. Naturalesa i conservació treballant en equip!

Biblioteca Vasconcelos (Mèxic)
La Biblioteca Vasconcelos de la ciutat de Mèxic és un recinte bibliogràfic situat en el centre de la capital mexicana, contigu a l’antiga estació de trens de Buenavista. Va ser projectada per l’arquitecte mexicà Alberto Kalach i una de les característiques particulars del projecte va ser la gran extensió dels jardins. És un recinte lluminós, gràcies al joc de transparències que li donen el sostre i les parets de cristall. Té tres nivells superiors i una planta baixa, i constitueix una admirable mostra de l’arquitectura moderna. També se la coneix per “la megabiblioteca”, amb prestatgeries penjants, estructures metàl·liques, plantes i jardins pertot arreu.

Biblioteca de Tianjin Binhai (Xina)
La biblioteca de Binhai és una biblioteca situada en Tianjin, la Xina. Ha estat dissenyada per l’estudi neerlandés MVRDV, en col·laboració amb els dissenyadors locals. La característica principal de l’edifici és l’auditori esfèric lluminós que ocupa el centre i té cinc plantes que emboliquen aquest auditori. Segur que l’has vist en Instagram: és aquesta biblioteca amb forma d’ull gegant, amb prestatgeries ondulades fins al sostre. A vegades els llibres són reals… i a vegades són impresos (truc visual inclòs). Però igual mola moltíssim. Això sí, compte amb el vertigen.

T’animes a incloure una biblioteca en el teu viatge d’estiu?
Si no pots viatjar, sempre pots fer aquest recorregut virtual des de la teua tauleta tombada sobre la tovallola a la platja. L’important és continuar explorant —encara que siga amb la ment— i recordar que els llibres també tenen cases increïbles.
Pugues o no pugues anar-hi a cap d’elles… passa un bon estiu!
Totes molt interessants! Un parell mes:
La biblioteca universitària més antiga d’Europa, a la Universidad de Salamanca
https://es.wikipedia.org/wiki/Biblioteca_General_Hist%C3%B3rica_%28Universidad_de_Salamanca%29
o la George Peabody Library a Baltimore, amb un curiós espai interior
https://es.wikipedia.org/wiki/George_Peabody_Library
Manel, gràcies per la teua aportació!