Manel Garcia Grau va néixer a Benicarló l’any 1962. Llicenciat i doctorat en filologia catalana per la Universitat de València, fou professor de llengua valenciana a l’Institut Penyagolosa de Castelló i de literatura catalana a la nostra universitat des de 1995.
Començà a escriure poesia des de molt jove i publicà molts poemaris entre els quals destaquen títols com Quadern d’estances (1988), Llibre de les figuracions (1993), Al fons de vies desertes (2002), La mordassa (2003) o Constants vitals (2006). Amb la seva obra poètica va guanyar premis com el Vicent Andrés Estellés (1990), l’Englantina d’Or als Jocs Florals de Barcelona (1997), l’Ausiàs March (2000) o de manera pòstuma el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia (2007) un any després de la seua mort per una llarga malaltia.
Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, va pertànyer a la nomenada generació del 80 i fou un gran exponent de la literatura catalana contemporània.També cal recordar la seua trajectòria com assagista, en la qual destaca el retrat literari sobre la vida i l’obra del polític, escriptor i periodista valencià Vicent Ventura. Obra premiada l’any 2000, al Premi Recull, pel millor assaig periodístic.
El fons està format per la biblioteca personal de Manel Garcia Grau i és fruit de la donació de la seua dona Olga Carbó Badal, membre també de la comunitat universitària de la Universitat Jaume I. La col·lecció de béns bibliogràfics està composta per aproximadament 2.050 exemplars de llibres, revistes i altre material documental, datat en el segle XX. El rector de l’UJI, Vicent Climent, i Olga Carbó, van signar aquest conveni de donació l’any 2011.
Dels títols que tenim catalogats amb la signatura MGG i número currens, a més de les seues pròpies publicacions, la gran majoria són llibres de poesia en llengua catalana, però també n’hi podem trobar en altres llengües, fins i tot en àrab, hebreu o xinés. Si bé, aquesta col·lecció es caracteritza per estar especialitzada en poesia, també hi podem trobar estudis sobre filologia i llengua catalana.
Aquest fons està ubicat a la planta -1 (dipòsit), i no és de lliure accés, però es pot consultar i prestar si es demana al taulell de préstec. Per poder localitzar les obres d’aquesta col·lecció podeu fer cerques al nostre catàleg marcant el topogràfic “mgg”.