Difusió de les Tesis Doctorals UJI

Per què difondre la tesi doctoral en accés obert?

La tesi doctoral sol ser el punt de partida de la carrera investigadora, i, com a tal, la carta de presentació com a investigador o investigadora. Per això, difondre la tesi en accés obert té molts beneficis:

–  Més visibilitat. Arriba ràpidament a gran diversitat de públic, perquè es pot consultar des de diferents repositoris, recol·lectors i navegadors.

–  Més cites. Està demostrat que els treballs en accés obert se citen més  i més prompte que els treballs impresos.

–  Major possibilitat de futures col·laboracions i noves investigacions.

–  Control sobre un potencial plagi.

–  Obtenció d’un DOI , que pots adjuntar en webs personals, CV, xarxes socials,…

Els drets d’autor a les tesis doctorals.

Segons el Reial Decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat en l’article 14 s’estableix que “una vegada aprovada la tesi doctoral, la universitat s’ha d’ocupar d’arxivar-la en format electrònic obert en un repositori institucional i ha de remetre, en format electrònic, un exemplar d’aquesta tesi, així com tota la informació complementària que siga necessària al Ministeri d’Educació als efectes oportuns”.

Per complir amb aquesta normativa i afavorir la difusió de les tesis llegides a la Universitat Jaume I, des de febrer de 2012 les nostres tesis es dipositen a TDX: Tesis Doctorals en Xarxa i es poden consultar també a TESEO, Repositori UJI  i DIALNET

 

L’accés obert és compatible amb els drets d’autor. L’autor o autora d’una tesi doctoral té uns drets de propietat intel·lectual que pot exercir de la manera que considere oportuna per a defensar els seus interessos. Així, a l’hora d’autoritzar la difusió de la tesi doctoral a través del repositori consorciat TDX i del Repositori UJI, pot escollir entre una d’aquestes modalitats:

  1. «Amb tots els drets reservats» (copyright)

Qualsevol persona que eventualment vulga utilitzar la tesi doctoral ha de demanar un permís a l’autor o autora, excepte en els casos previstos per la Llei de Propietat Intel·lectual (com ara la còpia privada o el dret de citació).

  1. Reservant només una part dels drets mitjançant una llicència de Creative Commons (CC).

Es tracta d’un sistema de llicències que permet la reproducció, distribució i comunicació pública de la tesi doctoral, sempre que se’n reconega l’autoria. En escollir una d’aquestes llicències, l’autor o autora permet uns determinats usos sense que siga necessària una petició expressa. La sol·licitud de les llicències CC és completament gratuïta i no cal registrar la tesi doctoral en cap dipòsit digital específic de CC.

Podeu escollir entre les següents llicències Creative Commons:

Reconeixement (by): permet l’ús comercial de l’obra original i de les possibles obres derivades; la generació i distribució també estan permeses sense cap restricció.

 

Reconeixement – No comercial (by-nc): permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faça un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.

 

Reconeixement – No comercial – Compartir Igual (by-nc-sa): no permet l’ús comercial de l’obra original ni de les possibles obres derivades; la distribució s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

 

Reconeixement – No Comercial – Sense Obra Derivada (by-nc-nd): no permet l’ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.

 

Reconeixement – Compartir Igual (by-sa): permet l’ús comercial de l’obra original i de les possibles obres derivades; la distribució s’ha de fer amb una llicència igual a la que regula l’obra original.

 

Reconeixement – Sense Obra Derivada (by-nd): permet l’ús comercial de l’obra original, però no la generació d’obres derivades.

 

 

L’elecció de qualsevol d’aquestes possibilitats per part de l’autor o autora s’ha de fer constar de manera expressa en el corresponent document d’autorització. Cal assenyalar només una de les caselles indicades amb aquesta finalitat.

 

A més, en el RD 99/2011 també s’estableixen excepcions a l’accés obert de les tesis, en els casos de confidencialitat, interessos econòmics (futures publicacions o patents) o participació d’empreses, sempre a petició de l’investigador i autoritzades per una comissió acadèmica.  

En relació a aquest punt l’UJI ha aprovat una “Normativa sobre tesis doctorals subjectes a confidencialitat i tractament de dades personals en treballs acadèmics”.

En el cas de les tesis per compendi d’articles, s’han de seguir els criteris específics de cada Programa de Doctorat. En tots els casos s’ha de posar la versió de l’article permesa per l’editorial, o en el cas de no disposar del permís explícit de l’editorial, es pot posar la versió postprint (versió acceptada i corregida), amb les dades de publicació completes.

 

En aquest enllaç pots veure un llistat d’editorials a les quals no cal sol·licitar permís per a posar en una tesi els articles propis.

En aquest altre enllaç es pot comprovar la política que segueix cada editorial, respecte a la inclusió en una tesi dels articles publicats prèviament.

Com es difonen les tesis doctorals a l’UJI?

Tal com s’indica en l’article 29 de la Normativa dels estudis de doctorat regulats pel RD99/2011 en la Universitat Jaume I la Biblioteca de la Universitat Jaume I “assumeix les funcions d’organització, custòdia i arxiu de les tesis doctorals”.

En el moment del tràmit del dipòsit de la tesi, els autors i les autores de les tesis, han d’autoritzar per escrit la seua consulta i difusió, presentant els següents documents d’autorització per a la publicació i difusió de la tesi en els repositoris TDX i Repositori UJI:

Declaració de l’autor o autora de la tesi. TDX i Repositori UJI 

Publicació de la tesi a TDX i Repositori UJI 

S’han de complimentar aquests documents amb les dades de l’autor, les dades de la tesi (títol, director, programa de doctorat o departament i data de lectura), sis paraules clau, com a màxim (en qualsevol idioma), un resum de 150 paraules, com a màxim, en anglés i en castellà o valencià, i marcar els drets de difusió (Tots els drets reservats o una Llicència Creative Commons). Si la tesi té un període d’embargament,  s’ha de fer constar en “Observacions”.

Una vegada superada favorablement la lectura de la tesi, la Biblioteca s’encarrega d’arxivar en obert la tesi en els repositoris anomenats anteriorment: TDX, Repositori UJI i TESEO.

A partir de 2016, també s’assigna un DOI a la tesi. El DOI (Digital Object Identifier) és un identificador únic i permanent per a les publicacions electròniques.

El DOI proporciona informació sobre la descripció dels objectes digitals (revistes, articles…) i la seua localització en internet, a través de metadades (autor, títol, dades de publicació…). Més informació sobre DOI

Si vols que la teua tesi es publique en obert en TDX contacta amb la Biblioteca biblioteca@uji.es

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *