La Biblioteca de la Universitat Jaume I (UJI) es va crear l’any 1991 amb la mateixa Universitat. Els fons bibliogràfics de l’antiga Escola de Mestres, que va tenir els seus inicis a principis del segle XX i els fons documentals del Col·legi Universitari de Castelló, conegut popularment com a CUC i que es va constituir a finals de la dècada del seixanta del passat segle, foren la base de l’actual biblioteca.
Avui la Universitat de Castelló compta amb un centre bibliotecari de primera línia amb unes excel·lents instal·lacions i serveis i que dóna suport, tant en docència com en investigació, a tota la comunitat universitària i en una gran part de l’any, a excepció del període d’exàmens, a la ciutadania en general.
La Biblioteca UJI a hores d’ara compta amb un fons bibliogràfic, en suport paper, de 630.000 exemplars i amb una col·lecció hemerogràfica d’uns 3.000 títols. A més hi ha fons digital, que és el realment important i cada vegada és el més utilitzat, d’uns 100.000 llibres electrònics i una nombrosa col·lecció de revistes científiques digitals amb 85.000 títols. Tot aquest fons està accessible i es pot consultar per internet a través d’una ferramenta de descobriment d’última generació. Al llarg d’aquests 27 anys des de la seva creació, la Universitat ha anat adquirint i rebent donacions de particulars i d’institucions. Així hem pogut formar un fons bibliogràfic nombrós i de qualitat.
La Biblioteca de la Universitat de Castelló es va dotar, des del principi, d’una secció de Col·leccions Especials. És un model pres d’algunes biblioteques estrangeres principalment les nord-americanes que compten amb una secció anomenada Special Collections. El material que podem trobar en aquesta secció és un fons molt específic amb exemplars únics i rars i en molts casos amb pocs exemplars arreu del món. Per tractar-se d’un fons tan característic cal tenir-lo guardat i mantingut en unes condicions ambientals adequades.
La secció de Col·leccions Especials de la Biblioteca UJI està formada, entre d’altres, per 3.724 llibres antics anteriors al Dipòsit Legal de 1958. Entre aquest fons de reserva destacarem un parell d’obres: El llibre Columbretes de Ludwig Salvator, Erzherzog von Österreich, arxiduc d’Àustria i que va estar publicat a Praga l’any 1895. Aquest llibre el vàrem adquirir, per internet, a una llibreria de Gragnano, ciutat del sur d’Itàlia. L’altra obra és la de Robert Boyle, The sceptical chymist, or Chymico-physical doubts & paradoxes, touching the experiments where by vulgar spagirists are wont to endeavour to evince their salt, sulphur and mercury, to be the true principles of things. Publicat a Oxford, l’any 1680. Aquesta publicació de Boyle la comprarem a una llibreria de Nova York.
També cal destacar dins de les Col·leccions Especials UJI el fons bibliogràfic-jurídic antic de l’Àrea d’Història del Dret que va estar propulsat pels professors Arcadi Garcia Sanz (que va faltar el 30 de juliol de 1998) i per Vicent García Edo que continua augmentant aquest patrimoni bibliogràfic tan valuós. Actualment podem comptabilitzar un total 178 títols específics de dret foral, notarial i eclesiàstic que van des del segle XV al XVIII. Entre les obres que cal relluir i que es troben dipositades a la biblioteca i formen part d’aquest fons jurídic estan en primer lloc l’obra més antiga que és un tractat notarial manuscrit de principis del segle XV “Llibre de les Concòrdies de Morella i les seues aldees” i el volum, primera part, Fori Regni Valentiae de l’any 1547.
Les biblioteques d’autor també formen part de les Col·leccions Especials de la Biblioteca UJI lliurades a la nostra universitat i com a resultat dels convenis de donació bibliogràfica. Entre les quals destacarem, per esmentar-ne algunes: Germà Colon, Lluís Revest, Enric Soler i Godes, Rafael Ribes Pla, Vicent Pitarch, o la biblioteca d’Arambul. La Biblioteca de Germà Colon, ubicada a la sala de Col·leccions Especials UJI, consta de 16.000 llibres i cal destacar, entre d’altres, Les Obres d’Auzias March, Edició critica per Amadeu Pages. Aquest llibre va estar publicat a Barcelona per l’Institut d’Estudis Catalans, l’any 1914.
La Biblioteca-Arxiu Lluís Revest Corzo té una col·lecció de 2.404 llibres i 128 títols de revistes. Entre aquest fons ens trobem llibres que van des del segle XVI al XX. Dels quals destacarem: l’obra de Titus Livius, T. Livii Decadibus … que va estar publicada, l’any 1521 a Venècia, i l’obra de Plini, el Vell, Plinii Secvndi Historiae mvndi libri XXXVII, de l’any 1561. D’aquestes dues obres només hi ha tres exemplars al Catàleg Bibliogràfic del Patrimoni Nacional Espanyol. Un altre llibre que cal ressaltar és el Tomba-Tossals: Contalles de la Terra de Josep Pascual Tirado, que va estar publicat a Castelló per la Impremta Armengot, l’any 1930. Aquest exemplar és un dels 11 exemplars numerats. A més compta amb una dedicatòria de l’autor a Revest.
La Biblioteca Soler i Godes està constituïda per 5.163 llibres i uns 200 títols de revistes. És un fons específic sobre didàctica i inclou material del Moviment Cooperatiu d’Escola Popular i sobre la Pedagogia Freinet. Destacaríem el periòdic Sembra que elaboraven els escolars.
El fons Arambul va ser una de les primeres donacions que va rebre la Universitat. El conveni de donació es va signar el 17 de maig de 1995. Aquesta biblioteca d’autor consta de 6.727 llibres. La temàtica que versa és d’història, filosofia i literatura. Com a cosa curiosa d’aquesta donació i per la importància del fons, el llibre: En el país de los Bubis: escenas de la vida en Fernando Po de José Tomás publicat l’any 1931, ens el varen sol·licitar, amb els permisos i l’assegurança escaient, per a l’exposició “Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial” que va estar del 10 de juny 2016 al 30 de juny 2017 organitzada pel Museu de Cultures del Món de Barcelona.
En definitiva, comptar en la biblioteca amb una secció de col·leccions especials, amb material tan específic i valuós, li dóna molta categoria i prestigi a la institució. En tractar-se d’un fons tan característic i que s’obri a través del catàleg bibliogràfic, la nostra finestra en internet, i que també Google recull, fa que molts investigadors de la Universitat i d’arreu del món estiguen interessats a utilitzar aquest material.