Uns dels fons més valuosos des del punt de vista històric, cultural i de comunicació que conserva l’ Arxiu General és el Fons Noclafilms.
Qué conté el Fons Noclafilms?
La primera empresa del sector audiovisual a Castelló i com a tal, tot un referent , fou Noclafilms. Fins fa poc més de vint anys va ser l’única empresa del sector, dedicada a la producció per a televisió, documentals, cine, reportatges publicitaris o promocionals i doblatge, sempre amb la tecnologia més capdavantera del moment.
Noclafilms va ser fundada per José Alcón Traver, conegut com Pepe Alcón, (Castelló,1932 – 2005), una persona emprenedora, un autodidacta que va treballar com a corresponsal de RTVE a Castelló i província, i com a productor de cine i televisió.
El Fons Noclafilms en la Biblioteca UJI
Part del llegat de Noclafilms, principalment pel·lícules de ficció i documentals, es troba en la Filmoteca Valenciana – IVAC (Producció Noclafilms), i un altra part, fou donada per la família a la Universitat Jaume I, en 2008.
El fons conservat a la Biblioteca consta de 17.750 unitats audiovisuals de diferents formats: pel·lícules de 8 mm., 16 mm., 25 mm i 35 mm. o video-umatic. Es tracta, majoritàriament de notícies, esdeveniments i temes dels diferents pobles i ciutats de Castelló, i també d’anuncis publicitaris d’empreses i comerços de Castelló que després es publicaven en el No-Do i en les pantalles de cinema de l’època, entre els anys 1960 i 1990.
Des de l’Arxiu General, després d’una primera fase centrada en millorar les condicions d’instal·lació i realitzar un inventari, s’està portant a terme la conversió dels rotllos de film originals a formats digitals per a la seua difusió en internet, dins de la Biblioteca Digital de Castelló, en la col·lecció Fons Audiovisual Noclafilms , on es poden vore en streaming els audiovisuals i compartir en les xarxes.
Aquest fons es pot vore també mitjançant Europeana, juntament amb altres arxius audiovisuals europeus.
Preservar el patrimoni audiovisual i la memòria de les empreses castellonenques és una de les línies de treball de l’Arxiu i la Biblioteca. La importància i el valor d’aquests audiovisuals no està tant en la seua vessant artística o de qualitat tècnica (per les empremtes del temps transcorregut) sinó en el seu caràcter de document històric, que pot ser utilitzat com a recurs d’informació des de l’àmbit de la comunicació i la publicitat, la història, el folklore i costums locals,…
Coneixem la informació tècnica del diferent material. Conservem negatius originals, copions (això és, guia per al muntatge en el laboratori), positius originals i còpies. Es tracta, majoritàriament de reculls d’imatges preparatòries per a posteriors produccions o els copions de documentals, reportatges publicitaris o esdeveniments. Tots estan produïts per Noclafilms i, en molts d’ells, actuen com a locutors José Arquimbau o Gonzalo Puerto. Ara estem treballant en la descripció del contingut d’aquest audiovisuals.
Ens ajudes a identificar dates, llocs i persones?
Comencem una campanya per tal de completar al màxim la descripció del contingut: quanta més informació posem de cada audiovisual, més útil resultarà i serà més fàcil de localitzar.
Si tens alguna informació, envia’ns el teu comentari i entre tots, posarem nom i dades en cadascun dels vídeos de l’ Arxiu audiovisual Noclafilms
Cada setmana anirem proposant un vídeo per a que ens comenteu mitjançant les xarxes.
Comencem viatjant pel nostres pobles en la dècada de 1970, o abans?. “Conozca nuestra provincia, núm. 55 “ fa un recorregut en imatges per diferents pobles i llocs des de Benifassà fins Onda i Castelló.
Conta’ns què reconeixes d’aquestes imatges: edificis, llocs, paratges, noms de persones, dates,…
De les imatges que he visionat, datades com a 1950, crec que són posteriors, més bé dels anys seixanta. Concretament la pel·lícula de l’empresa AZUVI de Vilareal (1950?) es va crear en 1956, la tecnologia ceràmica i les formes de vestir que apereixen també són més pròpies de la dèdaca posterior. En “Conozca la provincia” també són més pròpies dels anys seixanta. Aquestes suposicions meus caldria verificar-les amb altres documents de l’època.
El recorregut comença pel nord: hi ha imatges de Morella, el monestir de Benifassà i el seu claustre amb les monges de clausura. D’on son els paratges nevats del principi?