Sumant-nos a la XII Setmana Soler i Godes organitzada per la Fundació Càtedra Soler i Godes, us donem a conéixer el Fons Soler i Godes conservat a la Biblioteca.
Què és el Fons Soler i Godes?
El fons està constituït, en el seu origen, per material bibliogràfic i material pròpiament d’arxiu: documentació, llibres, revistes i altre material divers del mestre Enric Soler i Godes, qui va introduir en la dècada de 1930 el mètode educatiu de Freinet (pedagog francès) a l’escola: un mètode actiu d’aprenentatge per als alumnes, en valencià, que suposà una alternativa a la pedagogia del moment. A partir de l’obra i biblioteca de Soler i Godes, el fons recull també la documentació provinent del Moviment de Renovació Pedagògica al llarg de la seua evolució històrica, que des de la dècada dels 60, amb diferents denominacions, persegueix el mateix objectiu: formar al professorat en la pedagogia Freinet i en les noves tècniques educatives i el foment de l’escola en valencià.
Què pots trobar en el Fons Soler i Godes?
Llibres de text i recursos pedagògics; contes i llibres; revistes i diaris; fullets de temàtica diversa; documentació d’organització escolar, treballs d’alumnes; periòdics escolars; dossiers de treball i memòries d’activitats; estatges i jornades de mestres; escrits d’Enric Soler i Godes; homenatges i altres escrits; impremta escolar i planxes de linòleum…
Les característiques d’aquest fons el fan molt interessant per a la investigació i l’estudi tant des d’una vessant sociològica i cultural com des de la vessant pedagògica i de la història educativa, i, en definitiva, de l’escola valenciana:
- Abraça una cronologia ampla: 1907 – 2003
- La temàtica és molt diversa: principalment pedagògica, però també sobre la societat i cultura del moment: falles, festes, etc.
- El material no és només d’àmbit valencià o estatal, sinó que també comptem amb material de procedència estrangera, França i Itàlia, principalment.
- Per altra part, el valor d’aquest fons radica en què comptem amb exemplars únics o d’escassa difusió, bé perquè son publicacions ja descatalogades o perquè no s’han conservat altres exemplars.
El fons és fruit de la donació conseqüent a la signatura del conveni corresponent entre la Universitat Jaume I, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació i la família del mestre. La Biblioteca ha portat a terme l’inventari, classificació, catalogació i ordenació de tot el material, amb una extensió de 10 metres lineals de documentació i més de 3000 llibres i 200 títols de revista.
El material d’arxiu es pot consultar en la 5ena. planta de la Biblioteca, en l’Arxiu General. El material bibliogràfic es pot consultar i sol.licitar en préstec en el catàleg de la Biblioteca (cercar en signatura = SOL o bé en localització = Fons Soler i Godes- Biblioteca).
Una selecció d’aquest material s’ha digitalitzat i està a l’abast de tots en el Repositori UJI, en la col.lecció Arxiu Soler i Godes.
Per conèixer més sobre el mestre i la seva biblioteca i arxiu, pots consultar diversos llibres publicats a partir d’aquest fons, com:
– Enric Soler i Godes: L’escola i la cultura: antologia de textos, 2011
– Sembra: quadern escolar: homenatge a Enric Soler i Godes, 2011.
– Pàgines vives: quaderns Freinet: les revistes escolars de la Segona República, 2012
– García Madrid, A. Maestros, escuelas y periódicos: documentación del primer movimiento freinetiano en el archivo de Enric Soler i Godes, 2012.