Del 21 al 27 d’octubre es celebra la Setmana de l’Accés obert (Open Acces Week). L’Accés Obert internacionalment es coneix com a Open Access (OA) és la difusió de la documentació (treballs d’investigació, llibres, fotografies, informes …) de manera oberta i gratuïta. Es tracta de difondre, principalment, el coneixement científic en obert, lliure per a tothom i accessible per internet. Amb l’accés obert els autors de les obres cedeixen els drets d’explotació per a que tota persona puga accedir al contingut de la seva obra, només cal que els citen. Aquesta modalitat d’obrir els autors les seves publicacions els ha permès una major visibilitat de la seva producció científica.
A nivell internacional existeixen diverses declaracions del moviment d’Accés Obert, la Declaració de Budapest, l’any 2002. Un any després es varen realitzar les Declaracions de Bethesda als Estats Units d’Amèrica i a Europa la de Berlín. Fou aquesta última a la que s’anaren afegint les institucions, principalment universitàries que proposaven la difusió de les seves investigacions en obert, mitjançant mandats en cadascuna d’elles.
L’any 2004 REBIUN (Red de Bibliotecas Universitarias Españolas) va elaborar una declaració en recolzament del model d’accés electrònic obert, el poder accedir a la documentació científica de manera ràpida, sense entorpiments i costos econòmics. En aquesta declaració REBIUN instava als autors a que publicaren els treballs que havien estat finançats amb fons públics en repositoris institucionals. Els repositoris són les plataformes web on s’arxiven i al mateix temps es fan accessibles els documents digitals. La declaració de REBIUN també instava a les institucions acadèmiques que crearen repositoris d’accés electrònic obert on dipositar còpies dels treballs científics i al mateix temps instava a les autoritats polítiques amb responsabilitat en l’àmbit cultural, educatiu i científic a finançar la creació dels repositoris institucionals, així com a promoure i col·laborar en projectes de desenvolupament i preservació de la documentació.
Des d’aquestes primeres declaracions o manifests fins ara, a Espanya han anat apareixent lleis i decrets que regulen i propicien l’accés obert. És molt clar l’article 37 de la Llei 14/2011, de 1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la innovació. En dit article es tracta sobre el desenvolupament, l’impuls i la connexió dels repositoris a nivell nacional i internacional. També en un altre apartat comenta la obligatorietat de la difusió de la investigació que haja estat finançada amb fons públics, cal que estiga una versió digital per a tothom dintre d’un període màxim de 12 mesos des de la seva data oficial de publicació. Una altra mesura que s’està aplicant des del 2011 i que està millorant aquest accés lliure a la informació és que existeix l’obligació de difondre les tesis doctorals en obert una vegada aprovades, quan abans era una opció a criteri de l’autor/a.
En aquesta línia de l’accés obert la Universitat Jaume I de Castelló el 23 d’abril de 2009 va inaugurar el repositori UJI http://repositori.uji.es/ que recull, principalment, tota la producció científica dels professors i investigadors de la Universitat, des de l’any 2008, llibres d’autors castellonencs i de temàtica castellonenca, amb fons digitalitzats, fotografies, publicacions periòdiques, etc. Una altra col·lecció, de les 8 que hi ha al repositori és l’Arxiu Digital d’Espanya-Unió Europea que recull documents sonors, audiovisuals, escrits des de que formem part de la Unió, any 1986. Tota aquesta feina ha estat i es el resultat del treball conjunt de tots els Centres de Documentació Europa d’Espanya. En el repositori UJI podem també trobar altres comunitats com la de revistes que està constituïda per publicacions periòdiques editades pels departaments i serveis de la UJI, per citar-ne algunes podem consultar a text complet tots els números de la revista Millars, Recerca o Tiempos de América. La Biblioteca de la Universitat Jaume I va signar un conveni de col·laboració amb Europeana (Biblioteca Digital d’Europa) per seguir els procediments i paràmetres normalitzats d’introducció de registres, la qual cosa ens permet ser més visibles i poder difondre més els materials del repositori. A més d’Europeana ens recull el cercador Hispana del Ministeri de Cultura, Recolecta de la FECYT(Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia), TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) del Consorci de Biblioteques Universitaries Catalanes, OpenDoar, portal mundial de repositoris, OpenAire, que recull els treballs d’investigació subvencionats amb fons europeus, Repec, que es centra en els documents de treball d’economia i Google Acadèmic, on es pot buscar la bibliografia escrita pels docents i investigadors.
Enguany per a la Setmana de l’Accés Obert, per primera vegada, es van a coordinar totes les activitats, creant un punt web visual http://accesoabierto.info on s’agrupen els vídeos i documents de promoció de l’accés obert de totes les universitats espanyoles. Es tracta de tenir un únic punt d’entrada de les universitats, juntament amb la Biblioteca Nacional i la FECYT. Abans cada universitat establia els seus programes d’activitats per a commemorar la Setmana de l’Accés Obert i era pràcticament desconegut per la resta. Aquesta coordinació és una acció de les nou que té programades el Grup de Treball de Repositoris REBIUN que forma part de la Línia 3 del III Pla Estratègic de REBIUN 2020 i que coordina la Universitat Jaume I. Aquesta acció i objectiu han estat molt encertats ja que permet una major visibilitat i dona una espenta a tots els actes programats, que en són molts i molt variats.
Els avantatges de l’accés obert són evidents per a tots: per als autors, permet una ràpida difusió i visibilitat del seu treball a l’hora que es respecta els seus drets com autor, i per als usuaris, els facilita accedir a recursos d’informació de qualitat de forma ràpida i gratuïta.
En definitiva, l’aposta per l’accés obert és per on hem d’anar i més encara en aquesta època de crisi i de restriccions i d’aquesta forma, poder fer front a les imposicions econòmiques de les grans editorials.
Vicent Falomir
Director Biblioteca Universitat Jaume I