En l’actualitat el 3D representa una forma nova i poderosa d’expressió, comunicació i transmissió de coneixement, i de gran utilitat per a la difusió del patrimoni cultural.
Per l’interès mutu en la preservació i difusió del patrimoni castellonenc, el passat 14 de març, la Universitat Jaume I signà un protocol de col·laboració amb l’ Asociación para la Documentación y Divulgación 4D del Patrimonio Histórico, Artístico, Cultural y Natural (AD&D 4D) amb la finalitat de difondre a través del Repositori UJI el patrimoni castellonenc digitalitzat en 3D i 4D. A partir del Repositori UJI formarà part d’altres biblioteques digitals com Hispana o la Biblioteca Digital Europea (Europeana), entre d’altres..
Resultat d’aquesta col·laboració és la col·lecció Patrimoni en Imatges i models 3D, dins la Biblioteca Digital de Castelló.
Des d’una perspectiva, totalment innovadora, utilitzant les últimes tecnologies d’imatge digital, podem fer un recorregut virtual i intereactiu pel Castell Vell i ermitori de la Magdalena, la Torre Badum de Peníscola, el poblat ibèric Els Estrets, de Vilafamés, el jaciment romà de Vinamargo, a Castelló, o el Castell d’Onda. A més, podem apropar-nos als detalls i obtindre més informació relacionada amb la investigació, clicant sobre l’icona Sketchfab i sobre les diferents paraules enllaçables en la imatge.
Sketchfab és la plataforma més utilitzada per a visualitzar objectes en 3D i en realitat virtual (RV), i adoptada recentment per Europeana.
AD&D4D és una associació castellonenca, pionera en l’àmbit estatal, conformada per professionals de la geomàtica i la documentació gràfica amb el propòsit de preservar i posar en valor el patrimoni cultural i natural mitjançant tecnologies de vanguardia, com són el làser escàner, la fotogrametria, estèreo-fotografia, panoràmiques 360o, gigafotos, teledetecció, SIG, GPS, TIC, drons,….
Es l’associació que més ha treballat el patrimoni digital i per tant, institució de referència en aquest àmbit. En paraules de Robert Muñoz, representant d’aquesta associació, “La suerte es que sin salir de la provincia de Castelló se abren infinidad de retos al estar en unas comarcas ricas en patrimonio y enclaves dignos de atrapar en sus cuatro dimensiones.” (Levante de Castellón, 21 febrer 2017)
Amb aquesta col·laboració el Repositori UJI esdevé un dels primers repositoris universitaris espanyols en oferir el patrimoni digital en 3D, i una de les institucions que més continguts 3D aportarà pròximament a la Biblioteca Digital Europea.
Posem així a l’abast de tots una nova manera de descobrir el ric patrimoni històric, cultural i natural castellonenc.