Avui comença la Setmana Internacional de d’Accés Obert, amb el lema “Open in action”.
Volem començar la setmana amb un post informatiu sobre “Què és l’accés obert” i us proposem que, si teniu dubtes, li dediqueu 5 minuts a aquest vídeo divulgatiu de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).
Accés Obert, Open Access, Accés Lliure… es refereix a l’accés lliure, immediat i sense restriccions, per mitjans digitals, a material acadèmic rellevant per la docència, la investigació o amb interès social. Vol dir que qualsevol persona interessada pot consultar, baixar, imprimir, en definitiva utilitzar, per exemple, un article d’investigació.
El moviment d’accés obert es va consolidar en els anys 90. En el model tradicional, les revistes científiques són el principal canal per transmetre el resultats de les investigacions. Des de 1986 fins 2006 el preu de les revistes es va incrementar fins un 400%, (ARL Statistics 2008-2009) un cost que moltes universitats, centres d’investigació i biblioteques no podien assumir, i es van intentar altres models de comunicació científica. Cal a més considerar que moltes investigacions compten amb finançament públic, i per tant les publicacions dels resultats haurien de ser accessibles per a tots, sense haver de pagar de nou per elles.
Els nous models van tenir un recolzament en una sèrie de manifests que ràpidament van signar les institucions i els investigadors:
La Declaració de Budapest, en 2001.
La Declaració de Bethesda, en 2003.
La Declaració de Berlín, en 2003.
A data d’avui, l’article 37 de la Ley de la Ciencia, la Tecnología y la Educación i l’article 29.2 del programa Horizonte 2020 de la Unión Europea obliguen a dipositar en obert, en un repositori institucional o temàtic, les publicacions finançades amb càrrec a projectes del Ministeri o del programa Horizonte 2020.
La Universitat Jaume I compta amb un repositori institucional que permet complir amb les disposicions legals i amb els requisits dels mandats d’accés obert. Contacta amb biblioteca@uji.es per a dipositar la teva investigació en obert.