Revistes diamant

El moviment a favor de l’accés obert ha aconseguit que molts articles científics es publiquen de manera que no cal pagar per a llegir-los. Així, els articles queden accessibles immediatament en internet de manera gratuïta. A poc a poc, la legislació i les entitats de finançament han adoptat mesures que fomenten l’accés obert i, en els últims anys, ha aparegut un nou model de negoci en què les editorials cobren als autors unes taxes per publicar (APC, Article Processing Charge).


No obstant això, hi ha revistes que no cobren ni als lectors ni als autors: les revistes diamant. Aquestes revistes són, en moltes ocasions, editades per universitats, institucions o societats científiques. Els costos de la publicació són assumits per aquestes entitats, o per biblioteques que subscriuen els títols mitjançant la modalitat Subscribe to Open (S2O). Les revistes diamant són una opció molt bona de publicació en obert, ja que permet complir els requisits establerts per les entitats finançadores de la investigació. A més, aquestes revistes presten molta atenció a la diversitat lingüística i geogràfica. Tenen un pes important en els estudis de ciències humanes i socials però, també en altres disciplines, com ara en l’àmbit de la medicina.

 

On trobar revistes diamant i comprovar-ne els estàndards de qualitat:

Directori of Open Access Journals (DOAJ)

En aquesta base de dades de revistes d’accés obert hi podem trobar més de 13.000 títols que no cobren APC. Permet realitzar cerques de títols concrets o per especialitat i, recupera la informació necessària per a saber si hi cal pagament o no per a publicar, contacte amb l’editorial i llicències.

 

Digitalab-SSIE

Una altra eina que pot ser útil per trobar una revista diamant on publicar és el cercador Digitalab-SSIE, de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM):

Aquesta base de dades recull informació sobre editor, idiomes de publicació, temps mitjà de la revisió i també, els indicadors d’impacte de la revista.

 

Revistes diamant publicades per la Universitat Jaume I

Finalment, cal indicar que la Universitat Jaume I també té un catàleg de revistes diamant de diversos àmbits. Aquests títols compleixen els criteris de qualitat exigits en l’àmbit de la publicació científica, així com els indicadors de qualitat de la FECYT.

 

Més informació:

Arasteh, S., & Blake, O. (2024). The European landscape of institutional publishing – A synopsis of results from the DIAMAS survey. Zenodo: 

https://doi.org/10.5281/zenodo.10551710

Bosman, J., Frantsvåg, J. E., Kramer, B., Langlais, P.-C., & Proudman, V. (2021). OA Diamond Journals Study. Part 1: Findings. Zenodo: 

https://doi.org/10.5281/zenodo.4558704

Science Europe. Diamon Open Access:

https://scienceeurope.org/our-priorities/open-science/diamond-open-access/

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *