Un recorregut pel Repositori de la Universitat Jaume I (Repositori UJI)

En el marc de la Setmana de l’Accés Obert (Open Access Week), donem una ullada al Repositori UJI, que és la infraestructura digital de la Universitat Jaume I per a difondre els recursos en accés obert.

 

Accés Obert i Ciència Oberta 

L’Open Acces Week se celebra anualment l’última setmana d’octubre, amb l’objectiu de conscienciar de la importància estratègica de l’accés obert a la producció científica i intel·lectual.

 

 

En els últims anys, l’accés obert a la producció científica ha evolucionat un pas més, cap a la Ciència Oberta (Open Science). Es tracta d’una nova manera de fer ciència, més oberta i col·laborativa. En aquest sentit, s’han multiplicat les iniciatives europees i estatals que promouen per diferents vies l’accés obert i la ciència oberta en el món universitari.

 

 

La Universitat Jaume I participa i promou aquestes iniciatives, amb la definició de polítiques i plans d’acció: Codi de Bones Pràctiques en Investigació i Doctorat (CBPID), Pla d’Acció de l’Estratègia HRS4R , la Declaració institucional a favor de la promoció de l’accés obert a la Universitat Jaume I  i el recent  Pla d’Acció en el marc de l’Estratègia Nacional de Ciència Oberta (2023-2027), (ENCA-UJI).

Per fer ciència oberta, la Universitat Jaume I disposa des de 2009 d’una infraestructura per a conservar i difondre en accés obert tota la producció científica, acadèmica i institucional de la comunitat universitària: el Repositori de la Universitat Jaume I (Repositori UJI).

 

El Repositori UJI com a recurs d’informació

 

El contingut del Repositori UJI està distribuït en nou comunitats, entre les quals destaca:

  • UJI: Investigació. Recull la producció científica del personal investigador de la universitat. Més del 70% del contingut està en accés obert, respectant en tot moment els drets de propietat intel·lectual. Els departaments, centres i instituts d’investigació tenen la seua pròpia col·lecció. També hi ha una col·lecció específica on es poden consultar les tesis doctorals llegides a la universitat, que des de 2012 han d’estar dipositades en accés obert.
  • UJI: Recursos Educatius, amb materials docents i objectes d’aprenentatge en obert, els coneguts com a REA o OER (Open Educational Resource).
  • UJI: Publicacions, amb els llibres i revistes en accés obert publicades per la Universitat.
  • UJI: Treballs Acadèmics. Conté els TFG i TFM autoritzats per a la seua difusió en obert.
  • Archivo Digital España-Unión Europea, amb documents rellevants de la relació d’Espanya amb la Unió Europea
  • Arxiu Digital de Castelló. Important recurs per a la investigació local, amb publicacions, imatges i documents digitalitzats que formen part del patrimoni documental dels pobles de la província de Castelló.

Com buscar?

Hi ha diferents formes de buscar informació al Repositori UJI. Es pot buscar per diferents paraules o bé navegar per les comunitats i col·leccions i triar l’ordenació dels resultats. També es pot triar l’àmbit de cerca: tot el Repositori o dins una comunitat o col·lecció específica.

En la pàgina d’inici, i en les pàgines de cada col·lecció, una caixa de cerca permet buscar per qualsevol paraula o paraules i localitza tots els recursos amb aquesta paraula en el títol, resum o paraula clau.

Per concretar la cerca, us recomanem que utilitzeu cometes “ “ entre les paraules a buscar. 

Així mateix, us recomanem fer la cerca també en anglés, ja que la majoria de paraula clau dels articles estan en eixe idioma.

Des de la pàgina de resultats de la cerca es pot veure fàcilment el tipus de document (llibre, material docent, imatge…) i si està en accés obert, és a dir, podem accedir al text complet; en accés restringit, o en accés embargat.

Aquests resultats es poden acotar i ordenar utilitzant els filtres corresponents:  per autor, paraules clau, tipus de document, data, etc.

 

 

Informació del recurs

En la pàgina del registre o ítem, trobareu molta informació útil per compartir i reutilitzar el document. A més de l’accés al text complet, disposeu de la informació bibliogràfica bàsica, el resum i paraules clau. Els drets d’accés i la llicència Creative Commons us informen de les condicions per poder reutilitzar el recurs. Des de l’apartat Metadades es pot accedir a tota la informació bibliogràfica.

L’apartat d’Impacte indica a través de les almètriques el grau de visibilitat.

Aquest registre es pot compartir a través del correu i xarxes socials, i exportar directament al gestor de referències bibliogràfiques Mendeley.

 

 

El Repositori UJI per al personal investigador

El Repositori UJI, a més de ser una important font de recursos d’informació per a la investigació, és una infraestructura bàsica per a la pràctica de la Ciència Oberta. Per a complir amb els requisits de les agències finançadores i d’avaluació, el personal investigador té a la seua disposició el Repositori UJI per poder dipositar la seua producció científica, tant publicacions com les dades d’investigació. Mitjançant el que s’anomena dipòsit delegat, el personal de biblioteca s’encarrega de revisar les polítiques editorials i d’incloure en el repositori la versió del document legalment apta.

Així es garanteix el compliment dels compromisos adquirits amb les editorials per una part i amb les autoritats finançadores i d’avaluació, per altra. En últim lloc, i el més important, es garanteix la màxima visibilitat de la producció, ja que es pot accedir permanentment al contingut del repositori des dels recol·lectors més importants, com Recolecta, Europeana, LAReferencia, o des de Google Scholar, on el Repositori UJI ocupa el lloc 178 del total de 4405 repositoris institucionals del món, en el rànquing de repositoris institucionals indexats per Google Scholar.

 

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *