Google acadèmic

1

Google acadèmic és el portal de Google especialitzat en bibliografia de caràcter acadèmic i científic. Indexa una gran quantitat de publicacions de diferents tipus, com articles de revistes, llibres, edicions preliminars, resums, informes… A més, ens permet accedir fàcilment a bona part dels recursos bibliogràfics electrònics contractats per la Universitat Jaume I.

Per a començar

  • Obriu una sessió a Google Académico en http://scholar.google.es/. Si esteu fora del campus o utilitzeu un ordinador portàtil, cal fer una connexió a l’UJI per VPN, per poder accedir a la col·lecció electrònica de la universitat.
  • En Configuració seleccioneu Enllaços de la biblioteca, hi trobareu activat l’enllaç al text complet a la Universitat Jaume I

2

  •  Després farem una cerca bibliogràfica, i si la Universitat té contractat l’accés al text complet dels documents que recuperem, hi trobarem l’enllaç Full-Text @ Univ. Jaume I

3

* Recordeu que podeu fer ús del servei de préstec interbibliotecari/SOD per a obtenir documents que no formen part de la nostra col·lecció. 

Com fer cerques en Google Acadèmic?

Google Acadèmic permet de fer cerques per paraules clau, i treballar-hi de manera similar a Google, també disposa d’una interfície de cerca avançada. Des de la llista de resultats podem limitar els resultats si utilitzem les opcions del marge de l’esquerra.
Les opcions i estratègies de cerca es poden consultar en aquest enllaç.

Llistat de resultats

Les referències que recuperem donen accés, algunes vegades, al text complet del document, quan està publicat en accés obert, o quan forma part de la col·lecció electrònica de la Universitat.
Cada referència permet de trobar articles relacionats i moltes vegades la llista de referències d’altres documents que la citen. D’aquesta manera podem localitzar informació valuosa per al nostre treball.
A més, si un article s’ha publicat en diferents versions, també s’agrupen en la mateixa referència.

4

Cites i gestió de les referències 

Google acadèmic és compatible amb Mendeley. Si instal·lem el connector «Save to Mendeley» en el nostre navegador, podem descarregar amb facilitat les referències bibliogràfiques i també el text complet dels documents, si està disponible (per a més informació sobre Mendeley, consulteu aquest post del nostre blog)

5

Amb l’opció «Cita» podem obtenir fàcilment la cita de la referència en els formats APA, ISO690 i MLA, i també exportar-la i tractar-la en diferents gestors bibliogràfics.

5

Altres opcions

Amb un usuari de Gmail podem obrir una sessió en Google Acadèmic i, entre altres coses, guardar i organitzar els resultats de les cerques, fer un seguiment de les publicacions personals o crear alertes. Cal recordar que els comptes de correu de la Universitat Jaume I són Gmail, per tant totes i tots els membres de la Universitat poden obrir una sessió amb les claus corporatives.

Utilitat de Google Acadèmic 

Aquest portal és una molt bona eina per a iniciar una cerca d’informació bibliogràfica, perquè ens permet de consultar diferents fonts a la vegada amb una interfície molt senzilla, i a més, en moltes ocasions, accedir al text complet. El principal problema és que no sabem exactament la procedència dels registres, per això recomanem avaluar la pertinència dels resultats obtinguts.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *