Identitat digital i signatura científica dels investigadors

Construir i gestionar una marca personal (personal branding) és actualment imprescindible per a la teva carrera científica i/o professional i això comença per crear la teva identitat digital. Està molt relacionada amb el concepte de reputació on line, és a dir, la opinió o consideració social que altres usuaris tenen de la vivència on line d’una persona.

yoredessocialesLa identitat digital dels investigadors és també important per a la visibilitat de la Universitat en els rànquings i per tant, per al seu prestigi internacional.

Què és la identitat digital?

La identitat digital es pot definir com el conjunt de la informació sobre una persona que pots trobar en internet (dades personals, imatges, registres, notícies, comentaris,..) i que conforma una descripció d’aquesta persona en l’àmbit digital. Es a dir, qui eres tu dins la xarxa.

La identitat digital professional inclou tant el nom d’autor com la filiació institucional, això és, el nom de la institució a la que pertanys.

Per a què cal definir la nostra identitat digital?

  • Per diferenciar-nos d’altres persones amb el mateix nom
  • Per ser més visibles en internet
  • Per conèixer i donar-te a conèixer
  • Perquè treballem en un context de Ciència 2.0 i podem obtindre més oportunitats de col·laboració i de treball
  • Per trobar de forma ràpida i eficaç la pròpia producció científica en les bases de dades i cercadors.
  • Per millorar la visibilitat com a autor i també de la universitat en els rànquings internacionals i en altres instruments d’anàlisi de les dades científiques.

Signatura científica o nom d’autor

firmadigital La identitat digital comença amb la signatura científica o nom d’autor, que és la forma que ens identifica en les nostres publicacions.

 

 

És habitual signar de forma diferent en cada article o publicació, ja que l’estructura de nom que tenim, possibilita moltes opcions de signatura. Això esdevé un problema a l’hora de poder localitzar i recopilar tota la nostra bibliografia. També provoca equívocs i  problemes en les bases de dades internacionals i buscadors que utilitzen l’anglès com a idioma d’indexació. Així, en molts casos, indexen el segon cognom com si fos el primer.

Per a evitar aquests problemes és imprescindible:

  • Triar una signatura que ens diferencia d’altres homònims i mantenir-la al llarg de tota la carrera professional.
  • Signar sempre igual
  • Triar un format de signatura que siga interpretat correctament pels editors i els productors de bases de dades internacionals.
  • Incloure la filiació institucional, sempre amb el mateix format.

Com triar la meva signatura científica?

Es poden seguir les recomanacions de signatura elaborades per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) per a noms d’autor i per a filiacions.

Altres recomanacions en la mateixa línea son les proposades per IraLIS (International Registry of Authors-Links to Identify Scientists): un registre de noms d’autors que permet registrar totes les diferents variants d’autor existents i realitza cerques automàtiques dins Google, Google Scholar i OAIster utilitzant les variants.

Més informació

Web Biblioteca UJI: Com crear i gestionar la identitat digital científica

Guía para usuarios: identidad digital y reputación on line. Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación. julio 2012

BAIGET, Tomás; TORRES-SALINAS, Daniel.  Informe APEI sobre publicación en revistas científicas. Gijón: : Asociación Profesional de Especialistas en Información, 2013

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *