Programa d’antiplagi iThenticate

A finals de l’any 2018 la Universitat adquirire el programa d’antiplagi “iThenticate”, que es gestiona des de la biblioteca i que està a l’abast de la comunitat universitària.

Què és plagi i com evitar-lo

El plagi és copiar obres alienes, en part o del tot i substancialment, infringint els drets de l’autor/a; per després signar-les com a pròpies. D’aquesta manera el que s’està fent és robar la idea, la investigació i/o la creació d’un autor o autora.  Aquesta acció està reconeguda des del 1990 en l’Assemblea del Conveni de Berna i en el nostre Codi Penal està tipificada en l’article 270.

Autor: Xipell / Codi ètic UJI

Com a primera i més important mesura per a no caure en el plagi, és elaborar continguts propis a partir de les nostres investigacions o bé de les fonts consultades. La segona mesura, si has consultat fonts o treballs d’altres autors o autores, el que cal fer és citar correctament la font original o l’autor o autora i l’obra consultada. L’última mesura seria afegir al final del treball tota la bibliografia consultada i utilitzada.

 

Programes per la detecció del plagi

Per tal d’evitar el plagi i aprofitant les noves tecnologies com ara internet, en l’actualitat existeixen diferents programes informàtics per reconéixer el plagi. Tots els programaris d’antiplagi compten amb bases de dades molt extenses que recuperen dades de milers i milers de fonts, entre elles repositoris institucionals, revistes científiques i especialitzades, Viquipèdia…

Mitjançant un motor de cerca el que fan és detectar la similitud i les coincidències amb altres textos dipositats a Internet i elabora un informe final on es pot veure el percentatge total de coincidències i les fonts d’on s’ha copiat.

Això vol dir que aquestes eines tan sols són d’ajuda, però mai no dictaminaran si un treball és original o no.

 

Qui pot utilitzar el programa iThenticate

Dins de la comunitat universitària obligatòriament cal passar totes les tesis doctorals quan s’inicie el tràmit d’experts i expertes mitjançant un formulari i com a primera instància ser acceptat per l’Escola de Doctorat. També tenen la possibilitat d’utilitzar-lo els investigadors i investigadores per a publicar en revistes externes, ja que actualment són moltes les editorials que ho requereixen com a condició per a acceptar els articles. Igualment, el servei d’edició de les revistes de l’UJI i el Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat abans de l’acceptació d’articles i originals.

 

Avaluació del servei d’anti plagi

Després d’un any gestionant des de la biblioteca aquesta eina, podem dir que per als doctorands i per als investigadors ha estat de gran ajuda i pels resultats obtinguts complim en aquest aspecte amb el Codi Ètic de la Universitat.

 

Les dades d’utilització del programa iThenticate el 2019:

Articles per a editorials externes: 47

Revistes i Publicacions UJI: 51

Tesis doctorals de l’UJI: 87

 

Al lloc web de la Biblioteca, dintre del servei de suport a la investigació científica, hi ha un apartat dedicat al plagi, on pots consultar-ne més sobre el programa iTenticate.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *