Històric d’intervencions al Claustre (2014-2018)

Claustre 6 (7 de novembre de 2016) y (acta)

(3. Informe i deliberació sobre les línies de govern.)
S’obri un torn de paraules en què intervé Raül Burriel, qui considera que totes les accions relacionades amb la transparència i la participació han de servir per actuar sobre els sectors més desafavorits a l’UJI, que cal realitzar acciones per afavorir la participació, como ocorre amb l’absència d’informació per part dels membres del Claustre representants en les comissions, i que cal incloure clàusules socials per a proveïdors externs. Quant al valencià, considera que no només s’ha de fer formació, sinó també sensibilització de dalt a baix amb algun tipus d’acció.

Intervé José Iglesias respecte al finançament de l’RLT del PAS; considera que cal fer un aclariment, ja que hi ha dues qüestions que es confonen, ja que la carrera horitzontal del PAS pretén compensar els anys de treball davant la impossibilitat d’una promoció vertical, mentre una altra cosa és la productivitat, que s’estableix en un acord, raó per la qual plantejar una o una altra quan no tenen relació és un error, ja que són conceptes que no són antagònics; també afirma que en altres universitats no s’ha realitzat aquest debat i es sorprèn que s’incloga en una línia de govern, que limita les possibilitats de negociar la productivitat, ja que es diu que aquests diners serviran per a finançar la modificació de l’RLT; i conclou que el seu grup i el seu sindicat s manifesten en contra.
El rector contesta que hi ha impossibilitat legal de pagar productivitat i de mantenir la carrera horitzontal del PAS, i que la partida de productivitat del PAS es destina novament al PAS, a la seua millora, així com que no mai s’ha pretès llevar la productivitat, sinó destinar eixos recursos també a accions de millora, i que no hi ha hagut falta de sensibilitat.
Intervé novament José Iglesias qui diu que voldrien compaginar les dues pagues, i que si hi ha un informe sobre això volen conèixer-lo, ja que la productivitat és un concepte diferent a la promoció i que no s’han de barrejar.
Contesta el vicerector d’Economia i PAS que en la carrera professional hi ha un concepte per a retribuir la productivitat i que no es pot cobrar dues vegades pel mateix concepte, ja que hi ha incompatibilitat; també afirma que la proposta és una millora.

(4. Informe sobre les línies pressupostàries.)
Intervé el professor Andrés Piqueras, qui pregunta què és el que es proposa a la comunitat universitària a partir de les xifres que s’han exposat, ja que pareix que s’intenta reduir la universitat pública al mínim, repercutint sobre el seu personal, i que això es una qüestió política, no econòmica; per aquest motiu hem d’anar tots units enfront d’aquest l’estat de coses que espresenta.
El gerent contesta que hi ha encara una via institucional que cal utilitzari que faran pròximamentels rectors, encara que no creu que es vulga desmuntar la universitat pública.
El professor Andrés Piqueras considera que l’ofensiva sobre la universitat pública es més ampla, ja que fins i tot ve d’instàncies europees.

Claustre 9 (22 de març de 2018)

Intervenció de Carme Pinyana respecte a la participació democràtica de la comunitat universitària a través del Claustre.

Intervenció de Raül Burriel respecte al Desenvolupament de la Responsabilitat Social Universitària (RSU). Es queixa de tres circumstàncies incompatibles amb la voluntat de destacar la RSU de l’UJI: 1) la precarietat de bona part de la plantilla de PDI i PAS laboral; 2) la creixent privatització de les universitats públiques, la seua mercantilització i la externalització de serveis (amb la precarietat d’eixes plantilles i l’empitjorament dels serveis, com el cas de les cafeteries de l’UJI); i 3) la falta de transparència de motes entitats creades al voltant de l’UJI, com fundacions i altres.

Claustre 8 (22 de novembre de 2017):

(2. Informe del rector.)
S’obri un torn de paraules, en què intervé Raül Burriel, qui agraeix l’explicació sobre el que va ocórrer en el Ple del Consell Social i dóna el seu suport a la postura de la Universitat a l’hora de defensar l’acreditació lingüística del valencià; manifesta també el seu rebuig a la ingerència del Consell Social en l’autonomia universitària i en la determinació dels criteris acadèmics, ja que entén que el Consell Social no està complint el seu paper, que és el de representar.

Claustre 7 (14 de juny de 2017) 

(4. Informe sobre el Model educatiu.)
S’obri un torn de paraules en que intervé el professor Andrés Piqueras, qui agraeix els esforços que es realitzen, encara que entén que un model educatiu, més enllà dels seus principis, s’ha de realitzar atenent el context local, estatal i global, i vinculant-s’hi; també es pregunta si el model educatiu és compatible en un context en què es precaritzen les plantilles, s’impedeix la promoció, s’augmenta la ràtio entre professor i alumne, o en el que el sistema imposat obstaculitza un bon aprenentatge. Per això proposa a l’equip rectoral que es puga debatre sobre aquest assumpte en profunditat, sobre la base
d’informes d’experts sobre aquestes qüestions i sobre l’estat de l’educació al nostre país, ja que, si no coneixem el context en el qual estem treballant, no podem ser eficaços.

(5. Presentació i debat del Codi ètic de la Universitat Jaume I)
Intervé Raül Burriel, qui exposa algunes qüestions que li preocupen al voltant del Codi ètic i la Responsabilitat social, com ara la participació per la comunitat universitària en les decisions de la Universitat, la informació sobre els assumptes tractats en les comissions en què intervenen representants claustrals, la falta de concreció d’algunes de les conductes que es preveuen en el Codi, la falta de previsió que hi ha sobre la rendició de comptes, el finançament responsable, les clàusules socials en la contractació, etc., i espera que el procés d’elaboració de la responsabilitat social siga igual de participatiu que ha sigut el del Codi.

(6. Informe sobre el procés d’elaboració de la Responsabilitat social universitària a l’UJI.)
Intervé Raül Burriel, qui planteja alguns dubtes i proposa que la Comissió Ètica estiga
oberta a la participació dels interessats sobre les qüestions que s’hi vagen a tractar.

(7. Torn obert de paraules.)
Intervé Ana Tomás per a fer una crítica sobre la presentació de la revista Talento, que edita l’Ajuntament de Castelló, en la qual, dels cinquanta professionals que hi apareixen, tretze pertanyen a l’UJI, encara que de totes les persones només deu són dones, i de l’UJI només tres; caldria, doncs, fer una reflexió i que es fera més visible el talent de les dones.

Claustre 5 (13 juny de 2016)

(10. Informe i debat sobre el Model Educatiu.)
S’obri un torn de paraules en  què intervé el professor Andrés Piqueras, qui  planteja algunes qüestions  generals sobre què significa  un model  educatiu ; assenyala  que nota a faltar  una autocrítica, ja que  no ens podem permetre autocomplaença davant la  situació real que la societat està vivint; també reflexiona sobre  el biaix liberal que va adquirint la Universitat en aquest país i considera que  el model universitari que proposem ha d’estar ben assentat en la  societat, sense deixar fora l’estudiantat de la classe treballadora per no poder conciliar la vida laboral amb els estudis

(11.Informe sobre Pla d’igualtat)
S’obri un torn de paraules en què intervé Ana Ester Tomás Catalánqui felicita la directora de la Unitat d’Igualtat i la vicerectora i destaca l’esperit obert i participatiu del Pla, i la forma de treballar, que ha de servir d’exemple.

(13. Informació sobre el Programa de responsabilitat social universitària.)
S’obri un torn de paraules en què intervé Raül Burriel, qui valora la proposta positivament i pregunta si hi ha recursos per a posar-la en marxa, si ser à necessari crear una unitat, com s’integraran eixes iniciatives perquè el projecte estiga clar i no hi haja duplicitats, i quina relació té la Mesa de Responsabilitat Social de Castelló.

(14. Torn obert de paraules.)
Intervé Carme Pinyana per a sol·licitar, com a membre del CULC, que el rector done les instruccions corresponents perquè es complisca el punt 4.1.1. del Manual d’usos lingüístics i que les comunicacions es facen en valencià i també el principi de subsidiarietat inclòs en les línies de govern.

Raül Burriel assenyala que desconeixia eixes protestes i considera que s’hauria de portar el debat a un àmbit més públic i sensibilitzar.

Intervé José Iglesias , qui demana que el Claustre faça una declaració de condemna del feminicidi i els crims d’Orlando

Claustre 4 (9 novembre de 2015)

(7. Aprovació, si es cau, de les Línies de govern)
Intervé,així  mateix,la representant  del PAS Carme  Pinyana per  a fer  una observació sobre  la diferència en tot el document  entre línies i accions prioritàries;per exemple, pel que  fa al multilingüisme, ja  que la línia  seria la número  94 sobre el pla plurianual, mentre les numerades com 92, 93, 95, 96 i 97 ser ien les accions prioritàries d’aquesta com a línia principal,pel que s’hauria de repassar tot el document,ja que pot afectar a més àmbits.

Intervé el representant del PAS José Iglesias,qui assenyala que no han tingut l’oportunitat de fer abans aportacions als pressupostos ni a les Línies de govern; a més, també afirma que la documentació ha arribat en el límit del temps i que té la sensació que al Claustre es ve a escoltar, no a debatre ni a fer aportacions reals, que no és un claustre participatiu. Per acabar, considera que el PAS no està millor que abans i que en altres universitats s’han adoptat solucions diferents.

Claustre 3 (15 de juliol de 2015)

(6.Informe sobre la sentència del TSJCV que declara nul l’article 111.2 dels estatuts de l’UJI.)
El rector informa del recurs que va presentar l’STEPV-Intersindical Valenciana i del contingut i execució de la sentència del Tribunal Suprem que, decidint sobre lo que es demanava en el mateix, anul·la l’article 111.2 dels Estatuts de l’UJI, que equiparava els drets del personal becari amb el personal docent investigador.S’obre un torn de paraules, en què intervé el professor Miguel Pérez, el qual agraeix la disposició del Consell de Direcció a solucionar qualsevol controvèrsia que es puga presentar i assenyala que no s’ha d’entendre que l’STEPV ha ja anat en contra dels becaris, cosa que mai ha fet, ja que han de ser considerats becaris en formació i no un altre tipus de treballadors.

(8. Torn obert de paraules.)
Intervé Raül Burriel respecte a una intervenció seua en el darrer Claustre, en el sentit que va demanar més transparència respecte a les comissions i grups de treball dels quals es tria els membres el Claustre, per a conèixer per aquest els sues debats i funcionament, preguntant si s’ha fet alguna cosa sobre això.

Claustre 2 (10/11/2014):

(5. Aprovació, si es cau, de les Línies de govern.)
Intervé el representant del PAS Raül Burriel, qui considera que s’ha de millorar la transparència de les comissions de la Universitat donant a conèixer les seues normatives, els protocols de funcionament, els membres, les actes i altres accions que afavorisquen aquesta transparència.

(6. Informe sobre les Línies pressupostàries.)
S’obri un torn de paraules en què intervé el representant del PAS José Iglesias per a preguntar en quina part del pressupost es preveu la compra d’ordinadors Macintosh per a la Facultat de Ciències de la Salut, i es manifesta en el sentit d’un escrit que a porta i que diu:
«Dins de la jornada de constitució del Claustre em va sorprendre la participació activa del gerent en l’elecció de la representació dels PAS a les diferents comissions.El gerent, encara que és personal eventual, triat personalment pel rector i el seu equip, és membre nat del Claustre amb dret a vot segons els Estatuts. Al Claustre hi ha 16 PAS electes i 1 nat, el gerent (amb el qual té quasi un 6% de la representació del PAS), on la nostra representativitat està establerta en un 11,5% del total.

L’ètica és una ciència infusa i no vull qüestionar la del gerent, molt menys si està emparada amb els Estatuts, però almenys resulta contradictori amb el discurs empleat fins ara per l’Equip de Govern i el rector personalment, de potenciar el Claustre com a lloc de debat democràtic de tots els estaments que participem en la Universitat.

La participació del gerent a l’elecció de la representació del PAS, per a nosaltres és com si l’Equip de Govern participés en aquesta elecció, triant directament membres del PAS que ell considera (l’Equip) adequats per a representar-nos, precisament perquè ha estat triat per qui ha de presidir-ho, el rector, i no pels seus companys i les seues companyes.

La nostra porció de Claustre com a PAS, l’11’5%, es veu reduïda prop d’un 6% amb aquesta realitat i almenys resulta xocant dins d’un joc democràtic normal, a més de semblar que va en contra de l’esperit del mateix sistema, atès que pot parèixer que l’Equip de Govern vol interferir en una de les branques del Claustre, la qual cosa és un escàndol.

Vull fer constar la meua protesta per aquesta actuació deixant clar que no sé si m’ha votat a mi o a d’altres, atès que és secret, i que no qüestione les funcions i tasques que els Estatuts marquen per a la figura de gerent però sí que sabem, jo i tot el Claustre que va exercir el seu dret. Sense qüestionar aquests drets, crida l’atenció que no ’abstinguera en l’elecciódels i de les nostres representants.»

Claustre 1 (18/7/2014):

(3. Informe del rector.)
S’obri un torn de paraules. Andrés Piqueras intervé per a anunciar diverses qüestions que van a plantejar durant aquesta legislatura.

(8. Torn obert de paraules.)
José Iglesias sol·licita que el membre nomenat pel Consell Social en la Mesa de Negociació no siga ratificat pel Consell de Govern. El rector contesta que el tria el Consell de Govern, i no el Consell Social, i que fa anys que es va decidir que hi haguera un representant del Consell social en la Mesa, i fins ara no hi ha hagut queixes.