Jocs i psicologia

          A la Docimoteca, a més del clàssic material d’avaluació psicològica, disposem també de jocs per a treballar diversos aspectes psicològics amb infants i adolescents. Aquests, poden classificar-se en tres grans temàtiques:  educació emocional, dol i canvis contextuals i, finalment, socialització escolar.

Jocs sobre Educació Emocional

Pel que fa a l’educació emocional, destaquem quatre jocs que poden utilitzar-se tant per a fomentar la intel·ligència emocional, com per a treballar elements transversals a diferents patologies. 

 

En primer lloc, Mut Kids és un joc de cartes que permet aprendre a identificar, ser conscient i reflexionar sobre les emocions. 

En segon lloc, El Bingo de las Emociones és el joc clàssic del bingo però canviant els números per les emocions i la seua expressió facial corresponent, permetent així ampliar el lèxic emocional i conéixer les seues components no verbals. 

 

En tercer lloc, el Joc d’Altraterra, és un joc d’estratègia que a través de distints personatges i proves, permet fomentar valors com l’empatia, la cooperació, el respecte cap a u mateix i la resta. 

 

Finalment, El Planeta de los Psimon, permet explicar d’una forma simple i divertida què són els pensaments automàtics negatius o psimon (monstres psicològics) i els mecanismes «trampa» del pensament a través de cartes de personatges com el general mai, extremator, magnificator, predictor

 

Jocs sobre el Procés de Dol i Canvis Familiars

Pel que fa al procés de dol i canvis familiars, destaquem dos jocs, ambdós amb un format molt similar, ja que contenen un tauler i diferents cartolines que simbolitzen un viatge, un procés que ha de completar-se.

En primer lloc, Adiós Tristeza, pretén ajudar en l’elaboració de les pèrdues, siguen aquestes degudes a la mort o als grans canvis que comporta, per exemple, una malaltia o accident d’un ser estimat. A mesura que el joc avança, treballa les diferents sensacions que aniran apareixent al llarg del procés.

En segon lloc, Mi Familia ha Cambiado, treballa el dol lligat a un canvi familiar com pot ser la separació o divorci dels progenitors o la recomposició familiar. S’enfoca principalment en els sentiments de culpa, tristesa i ràbia, tan presents en aquestes situacions.

 

Jocs sobre Socialització Escolar

Pel que fa a aquesta categoria, tenim dos jocs que, tal com ocorre en la temàtica anterior, també presenten un format de joc molt similar, ja que treballen els distints objectius terapèutics a través del recorregut del tauler de joc i diverses cartolines.

El Juego sobre el Acoso Escolar, és una ferramenta d’intervenció a través del joc per a treballar el problema de l’assetjament escolar. Aquest joc, a més de donar a conéixer què anomenen assetjament i oferir pautes, incideix en els tres rols principals: víctima, agressor/a i observador/a.

Finalment, El Juego de las Habilidades Sociales, treballa diferents habilitats com l’empatia o  l’assertivitat en diversos contexts socials però incidint en l’escolar. Per les seues característiques també podria utilitzar-se com a ferramenta d’intervenció complementària al joc anterior sobre l’assetjament escolar. També, podria utilitzar-se en casos d’ansietat social, reforçar l’autoestima, millorar la comunicació o com a complement de tractament en casos on hi ha una falta d’habilitats socials com ara els trastorns de l’espectre autista.

 

Per a més informació recorda que pots contactar amb nosaltres a docimoteca@uji.es o al telèfon 964 728 754 en horari d’11:00 a 14:00 h dimarts, dijous i divendres o en horari de 15:00 a 18:00 h dilluns i dimecres.  

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *