L’any passat les biblioteques universitàries valencianes (Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández) van signar un contracte conjunt per comprar la plataforma en núvol de serveis bibliotecaris de nova generació, ALMA de l’empresa Ex-Libris. Programari que ja estava utilitzant la Universitat Politècnica de València (UPV) i que ens permetrà a les institucions membres del consorci de biblioteques universitàries valencianes, tindre un catàleg compartit i col·laboratiu.
Alma és un programari que gestiona i unifica tots els recursos digitals i impresos. A més també ens facilitarà a nosaltres els bibliotecaris i bibliotecàries les nostres tasques de gestió interna, on queden integrats el servei d’adquisició, el de catalogació, el de gestió de metadades i el servei de préstec a l’usuari; millorant els fluxos de treball.
Des del passat mes de novembre de 2019, començarem ja a treballar per tal de poder fer el procés de migració i implementació de les dades, des de l’actual programari de gestió bibliotecària Millennium que hem estat utilitzant a la Biblioteca UJI des de fa deu anys. Aquest mes de juliol acabarem amb tot el procés per fer la migració definitiva, que permetrà manejar de manera efectiva la gestió de la col·lecció de la Biblioteca.
Les solucions que ens permet ALMA faran que el catàleg mostre una vista coherent dels serveis i de les col·leccions que els usuaris tenen a la seua disposició, utilitzant l’eina de descobriment PRIMO com interfície final d’usuari.
ALMA servirà com un sistema font que proveeix els registres a PRIMO. També és responsable de definir els serveis disponibles per usuari i per registres, de manera que una vegada que un usuari troba un exemplar en el qual està interessat, indicarà que serveis estan disponibles per a aquell usuari concret i per a l’exemplar específic; com per exemple el préstec o l’accés en línia.
Primo realitza les següents funcions:
- Proporciona una interfície Front End, permetent als usuaris buscar i sol·licitar serveis per als recursos de la biblioteca (que es gestionen en Alma).
- Busca registres remots (com a Índex Central de Primo, MetaLib, etc.) i ofereix serveis a través del resolvedor d’enllaços d’Alma.
- Té un apartat personal on l’usuari troba tota la informació sobre les transaccions que ha fet a la biblioteca, prèvia autenticació, amb el seu usuari i contrasenya UJI.
- Per al resultat de les cerques, Primo ofereix la possibilitat d’obtenir vistes completes i resumides, ordenar opcions, facetes, etc.
Visualització dels registres bibliogràfics d’Alma en Primo:
Et recomanem iniciar sessió amb el teu usuari i contrasenya UJI. D’aquesta manera ja tindràs actives les opcions de “reserva” i “préstec”. A més de veure per a quant de temps es pot prestar segons el tipus d’usuari, o també accedir als recursos digitals.
1- Si fas cerques a “qualsevol cosa”, tens l’opció de seleccionar la cerca simple a: tot, catàleg de la biblioteca, biblioteca digital, repositori UJI. Aquesta funciona per paraules clau i el resultat serà sobre de les paraules que hi poses. A més també tens la possibilitat de fer una cerca avançada on s’amplien els camps.
2- Si voleu fer una cerca més específica per títol, autor, col·lecció, signatura…Heu d’anar a la barra horitzontal de dalt de tot per punxar en “Serveis addicionals” i allí “Cerca per índex”. Una vegada feta la cerca, si vols “Refinar els teus resultats”: ordenar per, disponibilitat, matèria, data, idioma… ho pots fer des de la columna de l’esquerra.
3- En els casos que un registre bibliogràfic en Alma tinga tant existències impreses com electròniques o digitals, Alma publica registres separats en Primo per a cada tipus de lliurament i també són tractats de manera diferent. Així que al registre t’apareixerà “Disponible i la seua ubicació física a la biblioteca” si és un registre imprés; o bé “Disponible en línia” si és un registre digital.
- “Disponible i la seua ubicació física a la biblioteca”: des d’ací veuràs la localització o les localitzacions del llibre en biblioteca. En punxar en la ubicació et donarà la informació de l’exemplar per a eixa ubicació. També indica si eixe títol és a temps real disponible en la prestatgeria i la signatura. En tractar-se d’un material físic també et dóna la possibilitat de punxar sobre la icona del mapa, que en obrir-se et mostrarà el mapa de la sala on es troba ubicat i també la prestatgeria. Des de l’exemplar també tens l’opció de fer una sol·licitud de reserva, en el cas que estiga prestat, compartir el recurs o veure com el deus citar; a més de poder veure la informació més rellevant de l’exemplar.
- “Disponible en línia”: des d’ací tindràs la possibilitat de veure el recurs en línia i et donarà l’accés al mateix.
4- Et pots trobar d’un títol diferents registres depenen del tipus de material. Així que apareixerà a l’esquerra del registre la icona del que vas a veure i el nom (llibre, actes de conferència, article, capítol de llibre, CD àudio, diari, revista…)
EL canvi a aquesta nova plataforma ens permetrà a partir del curs que ve 2020-2021 aconseguir objectius estratègics per a optimitzar l’eficiència de la biblioteca i modernitzar els serveis per a millorar l’experiència d’investigació i d’ensenyament en la Universitat.