Programa d’antiplagi OXSICO

Des de finals del 2018 a la Universitat Jaume I, anem utilitzant un programa de similituds per a verificar que no es cometa plagi en les tesis doctorals dels doctorands i doctorandes, i com a ajuda en la producció científica del nostre PDI. Comencem a utilitzar el programa iThenticate, però des de primers d’enguany hem canviat de programari per a millorar el servei ofert per la Biblioteca UJI. Així que des que estem utilitzant aquest tipus de programari, podem dir que en aquest aspecte estem complint amb el Codi Ètic de la Universitat.

Il·lustració realitzada per Xipell dels valors del Codi Ètic

Dins de l’àmbit universitari on es creen obres, s’ha de respectar, i molt, qualsevol tema relatiu a la propietat intel·lectual per no cometre cap delicte. Per això cal tenir sempre en compte en aquest procés creatiu d’una obra, no caure en el plagi. A l’hora de redactar un treball, heu d’elaborar continguts propis a partir de les vostres recerques i en el cas d’utilitzar fonts externes creades abans per altres autors o autores; s’ha de citar correctament la font original consultada. A més d’afegir al final del treball tota la bibliografia que s’ha consultat i utilitzat.

En l’elaboració d’un treball acadèmic o en la creació d’un article científic, per a no caure en el plagi, des de la Biblioteca i des d’aquí mateix en el nostre blog, podeu trobar un altre post sobre aquesta qüestió; amb normes bàsiques per a saber citar un treball acadèmic. També en la web de la Biblioteca, dins del servei de suport a la recerca científica, hi ha un apartat dedicat al plagi, on podeu consultar més sobre el tema i sobre el programa de OXSICO; i també és on trobareu el formulari de sol·licitud per a fer l’informe de similitud del vostre treball.

 

Software de similituds OXSICO: què és el que fa?

Com altres programes de plagi el que fa OXSICO és sotmetre en els motors de cerca, els textos que hem pujat prèviament, i analitza tant en documents sencers com en extractes, per a comparar la similitud entre paraules. Però aquest programa cerca en moltes més webs i bases de dades. Per tant en molta més quantitat de documents. Una vegada està fet l’anàlisi del document en qüestió, es mostra l’informe de similituds en format d’arxiu pdf, amb el nom de l’autor, títol, número i detall de les similituds o coincidències. Però a més aquest programari de OXSICO admet 129 idiomes en total per a fer les cerques i una gran varietat de sistemes d’escriptura, inclosos grec, llatí, àrab, hebreu, arameu, ciríl·lic, georgià, armeni, caràcters xinesos i derivats (incloent-hi japonés, coreà, vietnamita). El programa també permet fer comparació un a un, o un a varis. Així que es pot comparar un document amb un altre únicament o amb els múltiples documents que hem seleccionat prèviament.

 

On fa les cerques?

Base de dades pública. Oxsico ens permet buscar en la web pública per a poder arribar a pràcticament qualsevol pàgina indexada en Internet, tenint a l’abast més de 60 bilions de documents de totes les disciplines i en diferents idiomes.

Bases de dades compartides d’institucions. Cerca també milions de documents dipositats en les bases de dades d’institucions de tot el món.

Bases de dades d’articles acadèmics en revistes. Té accés a una gran i variada base de dades de totes les disciplines i en diferents idiomes.

Cerques per DOI. Es poden fer cerques en més de 80 milions d’articles DOI, que també representen més de 60 mil revistes científiques subscrites.

Repositoris. Aquesta col·lecció es basa principalment en més de 4000 dipòsits públics o d’Accés Obert de tot el món, inclosos els repositoris institucionals nacionals.

 

Com interpretar els resultats?

 Una vegada acabat l’anàlisi, el programa elabora un informe de similituds, indicant les parts del text coincidents amb altres textos, les fonts d’on s’han extret i el percentatge total de coincidències. Per tant, l’informe és una eina d’ajuda, en cap cas determina si és plagi o no. La decisió sobre plagi és del mateix usuari després de valorar tots els factors a tenir en compte, segons les dades que apareixen en l’informe.

El text del document comparat està ressaltat en cinc colors i per a analitzar l’informe de similitud fa falta que tingueu en compte que el que veritablement s’ha plagiat és el percentatge del color rosa. Encara que també s’han de valorar els altres indicadors de paràfrasis i inclusions, apareixen tan sols a títol informatiu. Cadascun dels indicadors va acompanyat del seu percentatge d’utilització dins del text del document.

 

OXSICO Plagiarism checker for universities and schools, és de l’empresa UAV Lingua Intellegens, situada a Vilnius, Lituania. Des de fa tres anys està al mercat aquest software com a solució per combatre el plagi en universitats i centres educatius. A tot el món ara, tenen 20 clients entre països com França, Lituània, Polònia, Letònia, Hongria, Brasil, Unió dels Emirats Àrabs, Albania.

La nostra universitat, la Universitat Jaume I i la Biblioteca com a gestora del programa, és la primera i única universitat a Espanya, que ha implementat aquest programa de similitud d’OXSICO.

 

 

 

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *